Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.5.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze doplňuje test zrcadlovky Canon EOS 1100D a bere si pod drobnohled nový setový objektiv Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II. Ten nabízí 3× optický zoom, optickou stabilizaci a typickou světelnost této třídy objektivů. Jaký je?
quiker | 18.11.20119:03
prepacte že vás opravujem nie som až taky zbehly fotograf ale mam tento objektiv a vsimol som si jednu hrubu chybu ktorej ste sa pri tomto clanku dopustili. tento objektiv je jeden z mala ktory je EF­-S a nie EF. EF­-S pokial viem znamena ze je upraveny pre zrkadlovky s crop faktorom a ohniskove vzdialenosti na nom sa neprepocitavaju podla crop faktoru. teda ked ste fotili 1100D ­(crop 1,6­) tak tam ostava 18mm a nie 29 ako ste pisali napr na fotke pri protisvetle a podobne ­(aj na nejakom grafe som si tuto chybu vsimol­). inac je clanok vyborny a dakujem za tento test.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 18.11.20119:22
Musim Vas zklamat :­-­) Bohuzel je velmi dobre videt, ze ve fotografovani opravdu nejste zbehly a netusite, co to vlastne crop faktor, EF­-S a EF je. Ohniska se prepocitavaji vzdy, v podstate i na full frame ­(tam se to jen nasobi jednickou, takze to zustava stejne­). Mate pravdu v tom, ze EF­-S jsou objektivy pro zrcadlovky s crop faktorem ­(ale ne na full frame!!!­), EF je vsak mozne dat na full frame i ­"cropovane­" APS­-C zrcadlovky. Pokud ale date na ­"cropovanou­" zrcadlovku jakykoli objektiv a je jedno jestli EF­-S nebo EF, to ohnisko se proste prepocitavat bude ­(nasobit tim 1,6­). To, ze je EF­-S optimalizovany pro APS­-C, neznamena, ze by to nebylo nutne prepocitavat. Ono to dokonce ani neznamena, ze by byl lepsi nez EF ve stejne situaci, naopak. Kulantne je takto zaobaleno to, ze takovy objektiv vlastne na full frame nefunguje. Tato ­"optimalizace­" je tak spise jen neschopnost takoveho objektivu pracovat s full frame tely nez skutecna optimalizace ­(tzn. je v kompatibilite horsi nez EF­). To kde jste prisel na ten nesmysl s tim, ze u EF­-S se ohniska neprepocitavaji? :­-­) Ostatne se podivejte na jakoukoli jinou recenzi zrcadlovky s 18­-55mm objektivem ­(od Nikonu, Sony,...­) a uvidite, ze ty uhly zaberu tam jsou totozne a u techto zrcadlovek se to take prepocitava.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 18.11.20119:34
Jediny rozdiel z optickeho hladiska medzi EF a EF­-S je iba ten, ze EF objektivy dokazu premietnut obrazok na cip tak velky aby dokazal pokryt cely FullFrame cip, resp. svetlo zo sceny ­"rozptylia­" na tak velku plochu, aby sa do nej vosiel tento FullFrame cip­(alebo policko kinofilmu­). Kdezto EF­-S su optimalizovane na vykreslenie mensieho obrazku ­- akurat pre APS­-C cip s crop faktorom 1.5 ­(1.6 u Canonu­). Pouzitie EF­-S na FullFrame potom sposobi silnu vinetaciu ­- cierne rohy, pretoze tie su uz mimo obrazku ktory vykresluje tento EF­-S objektiv.
Odpovědět0  0
quiker | 19.11.201112:31
chcem sa ospravedlnit za moju chybu. teraz ked som si o tom pozrel viac som to pochopil. ked som zacinal pozeral som rozne informacie a medzi nimi som asi natrafil na chybny clanok ktory to vysvetloval tak ako som to podal ja ­(teraz ho neviem najst­) a kedze to bol moj prvy clanok o objektivoch tak som ostal zle informovany. a kedze od vtedy som kupoval len EF objektivy ­(EF­-S mam len kitak­) tak som sa k tomu ani nevracal. este raz sa ospravedlnujem a dakujem za usmernenie
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 19.11.201113:59
Muzete si to vlastne i sam vyzkouset :­-­) Vzit nejaky Vas pevny EF objektiv, vyfotiti s nim fotku a pak totez ohnisko nastavit na EF­-S a vyfotit to znovu. Snimky budou mit stejny ­(nebo aspon velmi podobny uhel zaberu ­- uhel zaberu = prepoctene ohnisko­).
Odpovědět0  0
quiker | 20.11.20110:37
ved som sa aj vzdy cudoval ze sa mi to zda byt rovnake len som si to nejak nepripustal... na mna to co som cital na zaciatku ked som sa ­"ucil­" posobilo ako dogma a teda som musel dostat na tejto diskusii na hubu aby som sa spamatal :D
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 31.5.201122:45
prekvapila ma nizka aberacia .. na testovacich zaberoch na imaging­-resource ju bolo vidno omnoho viac
Napriklad: http:­/­/www.imaging­-resource.com­/PRODS­/T3­/YIMG_9888.HTM

Myslite si ze sa mozu medzi sebou citelne lisit rozne kusy toho isteho objektivu?
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (6625) | 1.6.201114:27
Tak mensi rozdily mozna budou, ale tady mi to neprijde nejak vyznamne ­(ono totiz zalezi i na podminkach,...­). Ten samy objektiv se muze kus od kusu hodne lisit. Mel jsem tu cest se dvema kusy tohoto objektivu a zatimco jeden zoomoval uplne nadherne, druhy sel pekne ztuha.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 29.5.201121:50
Predpokladam ze pokial zakaznik bude chciet pouzit slnecnu clonu, tak ju nasadi do tych drazok na obrube prednej casti objektivu. Lenze, pokial sa predna cast objektivu s drazkami na slnecnu clonu pri ostreni otaca, ako to potom vyrobca myslel s pouzitim slnecnej clony ? Predsa len, otacanie slnecnej clony, podobne ako polarizacneho filtra, nie je prave prijemne...
Odpovědět0  1
radek72 (11) | 30.5.20115:26
No sluneční clona se otáčí také, v tom je ten nejmenší problém. Jen není možné dodávat k tomuto objektivu ty vykrojené clony, které odcloní okolní světlo lépe, ale jen obyčejnou nevykrojenou. Holt daň za minimální cenu opbjektivu.
Největší problém já osobně vidím u objektvů s otáčejícím sepředním členem při použití přechodových filtrů, hlavně destičkových, tam je to děsná pruda
Odpovědět0  0
Cuba++ | 27.5.201116:46
Tento objektiv jsem si koupil z nouze ­- nemel jsem penizky na 17­-40 ­(a vubec ne na 16­-35­) a potreboval jsem siroke ohnicko. Za cenu polarizacniho filtru jsem dostal objektiv, od ktereho jsem neocekaval prakticky nic krom sirokeho ohniska. Vysledky na dobrem svetle me ale velmi prijemne prekvapily. Fotky dostatecne ostre, IS funguje ­(ale asi ne tak dobre jako u meho 70­-200 IS F­/4.0­) a hlavne se o objektiv nebojim ;­-­) Problem, ktery je ale jasny, je pomale ostreni ­- od toho mame USM u drazsich skel. Jestli jste ve stejne pozici, pak nevahejte! ;­-­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.