Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM

25.9.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnešní test se bude věnovat novému setovému objektivu od Canonu. Je jím model EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM. Ten dostal nový krokový motorek STM, tedy naprosto tiché ostření s neotáčejícím se předním členem.
Nový Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM nahrazuje starší 18-55mm 1:3.5-5.6 IS II variantu a je nutno říci, že v mnoha ohledech se objektiv posunul kupředu a mezi setovými objekty se nemá zač stydět. Krokový motorek STM zaručuje ještě rychlejší ostření než u předchůdce, je tedy opravdu bleskurychlý, navíc je naprosto neslyšný. Další výhodou je i to, že se při ostření nic nevysouvá a ani neotáčí. Díky tomu je vhodný i pro natáčení videosekvencí. Chod zoomovacího kroužku ale není úplně nejplynulejší, takže u videa bych si pomalejší zoomování raději odpustil.





V rámci své kategorie nabídne přiměřené slušné makro-schopnosti, průběhem světelnosti je lehce nadprůměrný (byť hraniční světelnosti se nijak neliší). Opticky si ostudu neudělá, patří k poměrně dobrým objektivům zejména co se celoplošné ostrosti týče. Nemá sice řezavou ostrost, ale v rozích se proti středu moc nezhoršuje. Větší optické problémy najdete spíše na širších ohniskových vzdálenostech. Zde trpí na znatelné sférické zkreslení a chromatická aberace se někdy nedá odstranit ani v počítači. Na delších ohniskových vzdálenostech sice aberaci také najdete, tu už ale odstraníte velmi snadno, to se týká i vinětace při nižších clonových číslech. Protisvětlo zvládá průměrně, obvykle se dvěma odlesky, výrazným bílým a velkoplošným slabým zeleným. Stabilizace je spíše jen průměrná.

Celkové hodnocení tak nebude ani přehnaně pozitivní, ale také ne negativní. Svou úlohu zvládá objektiv dobře, na setový objektiv má hezký bokeh, celoplošně nabízí slušnou ostrost a ostatní optické vady pak pro dobré výsledky můžete vcelku snadno odstranit v post-processingu. Zde tedy oceňuji spíše to, že můžete z objektivu hraním si v editoru vydolovat kvalitní fotografii bez viditelných optických vad než to, že by objektiv byl sám o sobě opticky nadprůměrně kvalitní.

 

Objektiv je vhodný pro:


1, Základní fotografické požadavky a nenáročné makro
2, Natáčení videosekvencí (ale bez zoomování)
 
 

Plusy


+ Nadprůměrně rychlé ostření
+ Snadno odstranitelné vady v post-processingu
+ Dobrá ostrost i v rozích
+ Příjemný bokeh
 
 

Minusy


- Chromatická aberace a zkreslení na širších ohniscích
- Občasné odlesky v protisvětle
 
 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM děkujeme Canonu.
Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jako hodnotíte Canon EF-S 18-55mm IS STM?
V anketě šlo hlasovat od 25.9.2013 do 28.9.2014. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.