Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1200D: vylepšený základ

16.12.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jsme si vzali do testu základní model digitálních zrcadlovek od Canonu. Je jím model EOS 1200D s 18MPx APS-C snímačem. K němu jsme dostali základní setový objektiv EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III, tedy model bez stabilizace.

Příslušenství


K fotoaparátu je dodáván objektiv, krytka těla i objektivu, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem, USB kabel, popruh a manuál.


Canon EOS 1200D příslušenství



Výdrž baterie


Canon EOS 1200D je napájen Li-Ion akumulátorem LP-E10 s napětím 7,4 V a kapacitou 860 mAh. Výrobce hovoří o výdrži na 500 snímků při teplotě 23 °C a 410 snímků při nulové teplotě. Fotoaparát byl testován doma i vevnitř, mohli jsme tedy očekávat hodnoty zhruba někde mezi. Ve skutečnosti jsem se dostal na 600 snímků a 19 minut Full HD videa.


LCD displej


Fotoaparát má docela jednoduché zobrazení displeje, které slouží jako stavový displej. Pokud stisknete tlačítko Q, žlutým rámečkem se vysvítí jedna z položek a pomocí rolleru ji můžete nastavovat. Šipkami lze vybrat i jiný parametr a opět konkrétní hodnotu vybrat buď rollerem, nebo prostředním tlačítkem vejít do podmenu a hodnotu nastavit tam. Takové podmenu pro rozlišení vidíte na pravém snímku.


Live view režim ukazuje expoziční hodnoty ve spodním černém pásku dole. Pomocí tlačítka DISP si lze doplnit i několik dalších hodnot, případně i histogram.


Automatické režimy mají zobrazení ještě více zjednodušené, možnosti nastavení jsou značně omezené. I zde tlačítkem Q můžete nastavit některé z položek. U těchto automatických režimů to bude v podstatě jen samospoušť, případně blesk.


Zde vidíte natáčení videosekvencí. Pokud nastavíte ruční režim natáčení, můžete upravit expoziční čas i clonu. Pravý snímek ukazuje hlavní menu fotoaparátu. Protože jde o low-endovou zrcadlovku, těch záložek tu není až tak mnoho jako u vyšších modelů, přesto se tu může začátečník trochu ztrácet.


Tady je menu pro nastavení fotografií, vpravo pak technická a smíšená nastavení přístroje.


Nastavení C.Fn umožňuje upravit chování fotoaparátu, např. odšumování u vyšších citlivostí. Pravý snímek ukazuje celoplošné zobrazení fotografie. Jen škoda, že se zde neukazuje i ISO citlivost.


ISO se ukazuje až ve zmenšeném náhledu, který je doplněn i o jasový histogram a spoustu dalších nastavení. Některé z nich jde zpátky vyměnit za barevné histogramy.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.