Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1300D: starý známý

15.3.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V low-endové třídě zrcadlovek od Canonu je nejlevnějším novým modelem EOS 1300D s 18MPx APS-C senzorem. Fotoaparát má nově např. bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. Jak dobře bude tato zrcadlovka ale fotit?

Noční scéna


Canon EOS 1300D zvládne maximálně 30sekundové expozice, komu by to ale nestačilo, najde zde i bulb režim. Systém autofokusu nepatří k těm nejlepším, a tak nečekejte nějak nadprůměrné schopnosti ostření za špatného světla. Přesto ale u testovací scény nebyl s ostřením žádný větší problém.


Canon EOS 1300D noční scéna

expoziční čas 30 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (48) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Kvalitě obrazu se nedá nic vytknout. Při nízké citlivosti ISO 100 zde v podstatě není žádný šum, kresba je dostatečně detailní. Můžete se podívat i na snímek v RAW formátu. Z toho vytáhnete ještě lepší detaily, pozor ale na prosvětlování tmavých ploch. Na ně už dynamický rozsah senzoru moc nestačí. Podíváme se také na výřezy JPEGů a RAWů s vypnutým odšumováním při různých citlivostech.


Canon EOS 1300D noční scéna ISO šum noise

výřezy z 18MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)



Zhoršování kvality obrazu se začíná dít kolem citlivosti ISO 1600. RAW ukazuje trochu barevného šumu, JPEGy pak nižší kontrast a místy rozmývání. ISO 3200 situaci zhoršuje, JPEGy se více rozmývají. Je to ale stále použitelné. U citlivosti ISO 6400 už ale snímky ztrácí barvy a nepůsobí nejlépe.


Standardní scéna


Podíváme se také na dvě standardní scény.


Canon EOS 1300D standardní scéna krajina

expoziční čas 1/250 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (29) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Méně výrazné plochy se poněkud rozmývají, ostrost objektivu je nicméně slušná až do rohů. Můžete se podívat na snímek v RAWu.


Canon EOS 1300D standardní scéna Mlýny Šenov

expoziční čas 1/200 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 29 (46) mm, klikněte pro zvětšení


Na výsledku se projevuje i smogová situace. Detaily jsou ale poměrně dobré, i když na šedé stěně mlýnů se fotoaparátu nepodařilo vykreslit mírně šikmé linie. Ke stažení dávám snímek v RAW formátu

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.