Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 60D: na pomezí dvou světů

1.3.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zamíříme do trochu vyšší třídy zrcadlovek než obvykle a rukama nám projde Canon EOS 60D. Tato zrcadlovka nabízí 18MPx APS-C snímač, Full HD video, stavový displej a hodně zajímavý bude i objektiv. K testu jsme totiž použili pevný objektiv EF 35mm f/1,4L.

Videosekvence


Canon EOS 60D umí natáčet Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při 30, 25 nebo 24 snímcích za sekundu. Samozřejmostí jsou i nižší rozlišení a výřez 640×480 pixelů z prostředku čipu. Video je tak významně "přizoomované". Výbava pro natáčení videosekvencí je opravdu velmi bohatá a pokud se to naučíte, budete schopni s fotoaparátem natáčet opravdu velmi zajímavé a kvalitní video. Nesmíte se ale spoléhat na autofokus, s tím to opravdu nejde. Je neuvěřitelně pomalý, při ostření se odcloňuje objektiv, takže jasy videosekvence a hloubka ostrosti pořád skáčou, ve videu je to slyšet,... Prostě počítejte s tím, že se autofokus nedá používat.





U videosekvencí lze nastavit, zda chcete automatické řízení expozice nebo manuální. Při manuálním si můžete vybrat citlivost a při natáčení měnit i clonu a čas. To se ale pochopitelně projeví jasovými skoky v obraze a cvakáním ovladačů na těle zrcadlovky. Tato zrcadlovka je opravdu vhodnější pro kreativní manuální natáčení videosekvencí. Na běžné "rodinné" natáčení je díky nepoužitelnému autofokusu docela nevhodná. Zvuk je jen mono, ale můžete si přikoupit externí stereo mikrofon a kvalitu zvuku znatelně vylepšit.

Obraz samotný je velmi detailní a Full HD video vypadá skutečně velmi pěkně. Pochválit musím i poměrně nízkou citlivost na rolling shutter efekt. Přicloňování je krásně plynulé pokud je řešeno softwarově (úpravou času a citlivostí). V případě clonění irisovou clonou, počítejte jednak se cvaknutím, jednak nepříjemným zásekem ve videosekvenci. Velmi dobrým řešením je tak nastavit ruční expozici, natvrdo nastavit expoziční čas a clonu a veškeré přicloňování nechat řešit automatiku ISO citlivosti. Pak nebudete mít s expozicí žádný problém a naučíte-li se dobře manuálně ostřit, můžete s EOS 60D pořizovat velmi pěkné video i z ruky. Smear efekt není problémem.
  • 1920×1080 / 30 fps - neměřeno
  • 1920×1080 / 25 fps - cca 5200 kB/s
  • 1920×1080 / 24 fps - cca 5100 kB/s
  • 1280×720 / 60 fps - neměřeno
  • 1280×720 / 50 fps - 5800 kB/s
  • 640×480 / 60 fps - neměřeno
  • 640×480 / 50 fps - cca 2700 kB/s

Úroveň videosekvencí můžete posoudit na dvou videosekvencích. Ta první exteriérová ukazuje nepoužitelnost autofokusu a přeskakování clony při ostření (23 sekund, 120 MB). Druhá je interiérová s manuálním ostřením, kde zároveň ukazuju manuální přenastavování clony, které změní hloubku ostrosti, ale projevuje se v hlasitém cvakání. Tmavnutí obrazu je záležitost nedostatku světla, nejde o chybu fotoaparátu. Připravte se na opravdu objemné video, jak Full HD, tak HD videosekvence si vezmou 5 až 6 MB/s! Chce to hodně velkou a hodně rychlou kartu.


Fotografování portrétů, blesk


Možnosti focení portrétů u zrcadlovek hodně záleží na použitém objektivu. 35mm f/1,4L objektiv je s APS-C čipem výborný na polodetaily. Přepočtené ohnisko je 56 milimetrů, což je příliš mnoho na skupinové portréty ve stísněných prostorách, ale zase poněkud málo na detailní portréty. Pokud ale zasazujete člověka do nějakého širšího kontextu, jde o výborné ohnisko, kde vám velmi dobrá světelnost dovolí příjemně rozmazávat pozadí. Na Live View raději zapomeňte. Detekce tváří je sice dosti úspěšná a rychlost ještě akceptovatelná, ale než fotoaparát zaostří pomocí kontrastního ostření, s trochou nadsázky "budou už všichni doma" než zaostříte. Přes hledáček se naopak fotí výborně.




expoziční čas 1/60 s, clona F2, citlivost ISO 320, ohnisko 35 (56) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Díky výborné světelnosti můžete snadno fotit i v interiérech bez blesku. Zde jsem dokonce trochu přiclonil na F2, aby hloubka ostrosti nebyla až tak moc nízká. Ostrost a detailnost je slušná, což uvidíte zejména v RAWu.

Interní blesk má směrné číslo 13 při citlivosti ISO 100. Není tak sice přehnaně silný, ale vzhledem k tomu, že dnes mají interní blesky často ještě nižší směrná čísla (kolem 10 i méně), není na tom vůbec zle. Zejména s F1,4 objektivem se jeho dosah dramaticky prodlužuje. Synchronizační čas je 1/250 sekundy, jeho expozici můžete korigovat od -3 EV do +3 EV. Canon EOS 60D podporuje i bezdrátové blesky s celkem 4 kanály, síla je nastavitelná pro všechny najednou, interní a externí zvlášť nebo skupiny A a B zvlášť. Nemám k dispozici žádný externí blesk, se kterým bych to mohl vyzkoušet, takže na popis nejrůznějších režimů blesku bych vás raději odkázal na manuál k fotoaparátu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.