Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 6D Mark II: vylepšený full frame základ

19.3.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon nedávno uvedl novou základní full frame zrcadlovku EOS 6D Mark II. Přináší snímač s 26MPx rozlišením a technologií Dual Pixel AF. Nabídne GPS modul i odolnou konstrukci. Jak si povede v našem testu?

Fotografování portrétů

 
Možnosti focení portrétů opět dost závisí na použitém objektivu. V našem případě je to základní EF 24-105mm F3,5-5,6 IS STM. Nečekejte tedy výkony světelných pevných objektivů, přesto se podíváme, co vlastně fotoaparát s tímto objektivem dokáže.
 
Canon EOS 6D Mark II portrét
 
expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 105 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Přeci jen je poznat větší velikost senzoru proti APS-C. Tam F5,6 seťáky rozhodně pozadí takto pěkně nemažou, navíc tu máme i delší maximální ohniskovou vzdálenost. Nepodařilo se mi zaostřit tak, jak bych chtěl, navíc je tu problém i v tom, že tento objektiv je při plně otevřené cloně poměrně měkký. Na focení portrétů se dá dokonce používat i live view, který většinou slušně rychle ostří a detekce tváří je rovněž solidní. Fotoaparát není vybaven bleskem, podporuje jen ty externí. Počítejte se synchronizačním časem 1/180 sekundy, což nepatří ke zrovna nejlepším číslům.
 
 

Výdrž baterie

 
Canon EOS 6D Mark II využívá energii uloženou v Li-Ion akumulátoru LP-E6N (s napětím 7,2 V a kapacitou 1865 mAh). Má vydržet na pořízení 1200 snímků při teplotě 23 °C, při 0 °C by se pak výdrž měla snížit na 1100 snímků. V testu jsem dosáhl průměru 715 snímků a 14 minut videa.
 
 

Displej

 
Následující obrázky ukážou zobrazení displeje. I když má fotoaparát stavový displej nahoře, můžete jej mít i na hlavním displeji vzadu. Pokud stisknete tlačítko Q, aktivuje se možnost rychlého nastavení zobrazených parametrů.
 

 
Tyto volby můžete rozkliknout a dostat se tak k podrobnějšímu nastavení. Nechybí ani možnost zobrazení vodováhy. Ta se ale ukazuje i v hledáčku, a to v obou osách.
 

 
Další menu nabídky, které zde můžete vidět, jsou pro sekvenční snímání nebo samospoušť a vidíte i režim výběru AF bodů.
 

 
Fotoaparátu pochopitelně nechybí live view, pro který má i Dual Pixel AF technologii pro rychlé ostření. Můžete si nechat zobrazit vodováhu i histogram. Stiskem tlačítka Q se zobrazí quick menu pro rychlé nastavení.
 

 
Díky možnosti zvětšovat náhled je možné jednoduše manuálně ostřit. Pravý snímek ukazuje menu pro výběr ISO citlivosti.
 

 
U videa se zobrazí dva černé proužky (kvůli poměru stran 16:9) a v manuálním režimu se objeví i informace o expozičním času, cloně a citlivosti, které lze nastavit. Hlavní menu zobrazení vpravo je pak překvapivě jednoduché na to, že jde o zrcadlovku, je to ale dáno také tím, že spousta nastavení je vyvedena do speciální části menu C.
 

 
Zde vidíte technická nastavení a již zmíněné uživatelské menu. Tam najdete techničtější nastavení přístroje.
 

 
Jako poslední tu máme zobrazení vyfocených snímků. To může být celoplošné, lze jej doplnit o základní expoziční informace. Pochopitelně nechybí menší náhled s jasovým histogramem a větším množstvím detailů.
 

 
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
Fotoaparát je vybaven bezdrátovými rozhraními Wi-Fi, NFC i Bluetooth. To poslední se dá využít např. ke konfiguraci Wi-Fi připojení. Samotná aplikace nabídne několik funkčností, hlavními bude patrně procházení a kopírování snímků z fotoaparátu do telefonu a dálkové ovládání. I když je zde oddíl pro vkládání GPS souřadnic, musíte využít GPS modul ve fotoaparátu. Proč člověk nemá na výběr?
 

 
Procházení snímků je svižné, zde není co namítat. Můžete si nechat zobrazit informace o fotografii a snadno je i zkopírovat do telefonu v plném nebo i nižším rozlišení.
 

 
Užitečnou pomůckou je i dálkové ovládání pomocí telefonu, čímž minimalizujete roztřesení a nepotřebujete ani samospoušť. Navíc je možné ovládat i některá nastavení jako expoziční čas, clonu, citlivost, zaostřovací body (dokonce i manuální ostření) a několik dalších. Odezvy jsou krátké, takže z mé strany spokojenost. Výborné je i to, že v průběhu připojení k fotoaparátu můžete na zrcadlovce měnit fotografický režim a aplikace se přizpůsobí.
 

 
 

GPS

 
Na dnešní dobu poněkud nezvykle tu máme i GPS modul (v dnešní době se to už častěji řeší smartphonem a Wi-Fi, případně přes Bluetooth). Jeho výkon je ale docela divoký. Někdy naběhl do půl minuty, někdy mu to trvalo téměř 15 minut. Pokud má signál, je přesnost poměrně dobrá, ale podle nastavení jeho práce (práce trvale, což žere baterku nebo jen při zapnutí) může docházet k různým nešvarům. V některých režimech tak vkládá starou informaci, pokud ještě nedostal novou, někdy ji jednoduše nezapíše, když neví.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.