Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 6D Mark II: vylepšený full frame základ

19.3.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon nedávno uvedl novou základní full frame zrcadlovku EOS 6D Mark II. Přináší snímač s 26MPx rozlišením a technologií Dual Pixel AF. Nabídne GPS modul i odolnou konstrukci. Jak si povede v našem testu?
Řada EOS 6D je základem full frame nabídky zrcadlovek Canon a model EOS 6D Mark II je pak druhou generací této řady. Oproti původnímu modelu přináší několik užitečných vylepšení, mezi nimiž je to zejména asi Dual Pixel AF CMOS senzor s 26MPx rozlišením. Díky němu je fotoaparát velmi dobře použitelný i v live view režimu a ve videu. Každopádně nelze čekat, že byste tu našli bohatou výbavu a nejpokročilejší funkce, které jsou vyhrazeny dražším modelům.
 
Jde o středně velkou a dobře zpracovanou zrcadlovku, která je navíc odolná vůči nepříznivému počasí. Najdete zde např. stavový displej a jak je u pokročilých fotoaparátů obvyklé, i zamykání kolečka režimů. Toto zamykání se ale bohužel nedá vypnout a musí se používat (i když nechcete). Rozhodně oceňuji plně výklopný dotykový displej, přičemž dotykové ovládání zde příjemně doplňuje to klasické tlačítkové. Každý si tak může vybrat. Slot pro paměťové karty je zde jen jeden a podporuje maximálně UHS-I rozhraní SD karet.
 
Canon EOD 6D Mark II hodnocení
 
Systém autofokusu je 45bodový se všemi křížovými body a Canon slíbil ostření od -3 EV. V noci tak na zrcadlovky ostří slušně, nicméně některá moderní CSC jsou na tom v zaostřování v noci ještě lépe. Ocenit lze rozhodně velmi dobré vybírání AF bodů automatikou a sledování objektů. Zde se mnohaleté zkušenosti Canonu projevují a tady lze jen chválit. Rychlost ostření závisí na objektivu a s 24-105mm F3,5-5,6 objektivem je svižné, ale nepatří ke špičce. Chválím přítomnost AF micro adjustmentu pro možnost naladění autofokusu. Autofokus s duálními pixely je rovněž velmi rychlý a především jej nemusíte seřizovat, je vždy stejně tak přesný nebo přesnější.
 
Nastavení expozice je svým rozsahem rozumné, potěší např. velmi rozsáhlými možnostmi focení bracketingu, na druhou stranu tu máme slabší vlastnosti jako minimální čas jen 1/4000 sekundy nebo synchronizační čas blesku 1/180 sekundy. Poměrně dobré je to u videa. To potěší možností využít fázového ostření pomocí duálních pixelů, dotykový výběr AF bodů i úpravu jeho citlivosti. Dokonce je tu i HDR video, nechybí ani jack pro externí mikrofon. Na druhou stranu se budete muset stále spokojit maximálně jen s Full HD rozlišením a jak je u většiny Canonů obvyklé, zapomenout musíme i na zpomalené video. Sekvenční snímání má rychlost jen necelých 6 fps a buffer je rovněž na poměry full frame přístrojů malý.
 
Co se týče kvality obrazu, ta je dobrá. Snímač netrpí na nějak výrazný šum, do ISO 3200 včetně dává v podstatě hodně čistý obraz a ISO 6400 je rovněž většinou bezproblémové. V oblasti šumu patří EOS 6D Mark II k tomu lepšímu. Pokud se ale pustíte do výraznějších úprav snímků, překvapí výraznější barevným šumem už od nízkých citlivostí, které omezují to, co lze vytáhnout ze stínů. Dynamický rozsah je tedy dobrý, na full frame třídu ale podprůměrný. Zpracování obrazu dělá snímky trochu měkké, což ale můžete částečně upravit doostřováním. Také odšumování ve stínech je překvapivě dost agresivní.
 
Fotoaparátu nechybí ani technologie jako jsou Wi-Fi, Bluetooth nebo je zde i GPS modul. Bezdrátové funkce pracují slušně, GPS má pak docela pomalý náběh, ale jinak je vcelku přesná. K dispozici je také HDMI plné velikosti a vstup pro dálkové ovládání.
 
Canon EOS 6D Mark II je tedy dobrou zrcadlovkou, nicméně je vidět, že Canon do ní pustil jen pár inovativních prvků, mezi kterými musím pochválit např. Dual Pixel AF. Přesto bych na dnešní poměry za danou cenu čekal více moderních funkcí, např. 4K video, zpomalené video, rychlejší sekvenční snímání s mnohem větším bufferem, kratší minimální expoziční čas, USB nabíjení nebo další. V tomto kontextu se zdá být zvolená cena docela vysoká.

 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení solidního Full HD videa (i s autofokusem)
2. Focení HDR snímků (díky rozsáhlým možnostem bracketingu)
3. Majitele APS-C zrcadlovek Canon, kteří chtějí přejít na full frame


Plusy


+ Technologie duálních pixelů
+ Solidní AF systém
+ Dotykový plně polohovatelný displej
+ Odolná konstrukce
+ Nízký šum
+ Slušné funkce pro video (duální pixely, vstup pro externí mikrofon, HDR video)
+ Bezdrátové technologie i GPS modul (nelze však nahradit telefonem)
 
 

Minusy


- Slabší dynamický rozsah senzoru a barevný šum ve stínech
- Nepříliš dobrý poměr ceny a výkonu
- Omezení min. času na 1/4000 sekundy
- Malý buffer
- Slabší zpracování obrazu (měkký obraz, rozmývání stínů)
- Absence 4K i zpomaleného videa


Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 6D Mark II děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 65 000 Kč s DPH (včetně Canon EF 24-105mm F3.5-5.6 IS STM)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.