Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 80D: příjemná inovace

24.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Zamíříme do třídy vyššího mainstreamu APS-C zrcadlovek a otestujeme Canon EOS 80D s novým 18-135mm IS USM objektivem. Fotoaparát má úplně nový 24MPx senzor, vylepšený ostřící modul a rozhodně se nechce nechat zahanbit.
Canon EOS 80D je velmi zajímavou zrcadlovkou vyššího mainstreamu APS-C třídy. Dostala do vínku nový 24MPx APS-C CMOS snímač, který o něco snížil šum a také zvýšil dynamický rozsah, takže svými výkony se už dosti blíží tomu, co je v dnešní APS-C třídě běžné. I když na špičku stále nedosahuje, zlepšení kvality obrazu rozhodně potěší. JPEGy jsou ale poněkud silně odšumovány a nejlepší výsledky získáte v RAWu. Je ale nutné uznat, že podání barev má tento Canon skutečně velmi hezké.

Radost udělá i odolnost vůči nepříznivému počasí a celkově dosti robustní konstrukce. Nechybí ani stavový displej a výborný je také dotykový plně polohovatelný displej. Jen ten hledáček není zrovna obr a dnešní elektronické hledáčky u konkurenčních CSC jsou výrazně větší. Díky dotykovému ovládání je možné některá nastavení měnit rychleji než pomocí tlačítek, dobrá je i možnost polohování AF bodu v live view.

Fázové senzory na snímači zajišťují bleskurychlé ostření v tomto režimu a slušné je i ostření ve videu. To se dá velmi bohatě konfigurovat, tedy nastavit citlivost, rychlost, zda má držet zakrytý objekt a podobně. Myslíte-li to s videosekvencemi vážně, určitě se na toto koukněte, protože ve výchozím stavu má fotoaparát tendenci se někdy rozjíždět a připomíná spíše klasické kontrastní ostření. Pro video tu najdete výstup nejen na externí mikrofon, ale také pro sluchátka. Kvalita videa je velmi dobrá, maximem je však stále jen Full HD. 4K jako u nejednoho CSC nebo profi kompaktu se tak stále nekoná.


Canon EOS 80D galerie hodnocení Trefa

Ocenění TREFA získává Canon EOS 80D
za vyvážený mix všech vlastností. Logo ocenění je ke stažení zde


Pokud jde o ostřící systém, ten je už tradičně chloubou Canonu. Jsem vždy až fascinován, jak přesně Canon ví, kam chcete ostřit. Skutečně má člověk pocit, že mu snad čte myšlenky. Velmi dobrá je nyní i citlivost za hodně špatného světla. Nezapomnělo se ani na AF micro adjustment (možnost doladit autofokus). Líbí se mi také rozsáhlé možnosti nastavení expozice, nicméně elektronická závěrka pro extrémně krátké expozice tu zatím ještě není. Rozsáhlé jsou možnosti nastavení automatické ISO citlivosti, která je dokonce k dispozici i v manuálním režimu a navíc i ve spolupráci s korekcí expozice. Skvělé.

Výdrž na baterie je slušná, nicméně čekal jsem přeci jen o něco více. Své v tom však hrálo i mrazivé počasí ze začátku testu. K dispozici je také Wi-Fi rozhraní, které umožňuje kopírování snímků nebo dálkové ovládání, překvapivě ale nedovoluje vkládat GPS souřadnice. To je dost škoda. Rychlost zrcadlovky je výborná, sekvenční snímání je slušné, byť rozhodně ne rekordní, RAW buffer má rozumnou velikost.

Ve výsledku je Canon EOS 80D zrcadlovkou, se kterou se skutečně velmi pohodlně a rychle pracuje, zejména v RAWu dnes nabídne slušnou kvalitu obrazu, která se více přibližuje lepším APS-C senzorům. Zde Canon zabojoval a je nutné to ocenit. Díky tomu, že je EOS 80D ve všech oblastech dost dobrá nebo nadprůměrná zrcadlovka, získává naše ocenění TREFA. Jde o skutečně příjemně vyvážený mix většiny vlastností. Pořád je však co zlepšovat.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení kvalitního Full HD videa
2. Ty, kterým nevadí si hrát s RAWy
3. Focení nejen přes hledáček, ale i s live view


Plusy


+ Velmi rozsáhlé možnosti nastavení videa
+ Excelentní systém autofokusu
+ Rozsáhlé možnosti nastavení expozice
(zejména Auto ISO)
+ Perfektní live view (velmi rychlé ostření)
+ Odolná a bytelná konstrukce
+ Příjemné ovládání, rychlost
+ Hezké barevné podání
+ Plně polohovatelný dotykový displej
+ Přítomnost Wi-Fi


Minusy


- Nepříliš velký hledáček
- Wi-Fi neumí ukládat GPS souřadnice
- V dnešní době by už neuškodilo umět i 4K video
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 80D děkujeme Canonu.


Cena v době testování: cca 42 000 Kč s DPH (včetně objektivu 18-135mm IS USM)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.