Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M100: stylové mini-CSC

1.11.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat nejlevnějšímu CSC fotoaparátu v nabídce značky Canon. Jde o skladný EOS M100, který je vybaven o 180° otočným dotykovým displejem. Nechybí mu ani technologie Dual Pixel AF CMOS.

Zaostřování

 
Canon EOS M100 má oceňovaný systém Dual Pixel CMOS AF, tedy speciální fázové zaostřovací senzory přímo na snímacím čipu. Díky tomu by měl fotoaparát rychle přeostřovat i v průběžném režimu (Servo). Rozhodně to není špatné, ostření je dost svižné, zejména pokud se objekt oddaluje. Pokud se přibližuje, rychlost je trochu slabší a místy zaostří lehce za objekt. U jednorázového ostření (One Shot) jsou výsledky výborné, v celém rozsahu zoomu 15-45mm objektivu jsem dosahoval časy okolo 0,1 sekundy či lehce nad.
 
Pokud jde o výběr bodů, máte zde jednobové zaostřování následované zónovým, kdy si fotoaparát sám vybírá, kam v rámci vybrané zóny zaostřit. Funguje docela slušně, každopádně zejména u složitějších scén, kdy není jasné, zda chcete zaostřit na popředí nebo na pozadí, docela logicky nemusí správně tipnout vaše požadavky a je dobré přejít na bodové ostření. Když vyberete zónu, ta může být větší než focený objekt a fotoaparátu tak moc nenapovíte. Nakonec je tu ještě plná automatika s detekcí tváří. Ta funguje dobře, obličej nemá problém najít a díky rychlému systému je zaostření dílem okamžiku. Zde velká pochvala.
 
Přesto bych měl ale i nějaké menší výtky. Fotoaparát ne až tak zřídka zahlásí červeným čtverečkem, že se mu nepovedlo zaostřit, byť scéna nebyla nikterak problematická. Také citlivost od -1 EV není zrovna nejlepší a za špatného světla fotoaparát někdy vzdá ostření. Zde je standard přeci jen někde jinde. Občas se mi stávalo, že fotoaparát nezaostřil úplně přesně (tentýž objektiv na jiném fotoaparátu Canonu ostřil spolehlivěji).
 
Manuální zaostřování se složitě aktivuje přes hlavní menu přístroje, nicméně jak už je zapnuté, je práce s ním snadná. U 15-45mm objektivu je chod zaostřovacího kroužku rozumně nastaven, je hladký a ostření je snadné. Lze si až 10násobně zvětšit náhled, za špatného světla ale počítejte s obrovským množstvím šumu. Zapnout si můžete také focus peaking.
 
 

Nastavení expozice, automatika

 
Canon EOS M100 má tradiční expoziční režimy, najdete zde tedy automatiku, prioritu clony, času a plný manuál. Typy měření expozice jsou zde čtyři, celoplošné se zdůrazněným středem, bodové, částečně a poměrové. K dispozici je korekce expozice od -3 EV do +3 EV. Měření jsou rozumně spolehlivá, občasné korekci se ale určitě nevyhnete. V protisvětle bývají snímky tmavší, jinak má fotoaparát tendenci fotit dobře nebo lehce přeexponovávat.
 
Rozsahy expozičních časů jsou základní, začínají tedy na 1/4000 sekundy a končí u 30 sekund. Závěrka je tedy u fotografií výhradně mechanická. U citlivostí tu máme ISO 100 až ISO 25600, u videosekvencí se končí na ISO 6400 u automatiky nebo ISO 12800 při manuálním nastavení. Pokud jde o rozsah clon, ten pochopitelně závisí na použitém objektivu. V případě 15-45mm verze je to světelnost F3,5 až F6,3 (což je lehce podprůměrná hodnota), maximem je pak F22 až F40 podle zvoleného zoomu. Jak sami vidíte, průběhem světelnosti patří tento objektiv ve své kategorii sice k nejhorším, rozdíly proti standardu jsou ale velmi malé.
 
Canon EF-M 15-45mm průběh světelnosti
 
Ještě by to chtělo zmínit, že se fotografické režimy (prioritní režimy, automatika a manuál)  vybírají dotykově pomocí displeje. To je tedy podstatně pomalejší než v případě klasického kolečka fotografických režimů. Zde ale musím pochválit jednu věc. Zatímco drtivou většinu voleb v menu je nutné potvrzovat (samotný výběr nestačí, je ho nutné ho ještě potvrdit), u režimů to není potřeba a stačí si ho na obrazovce jen vybrat (kliknout na něj). Už jej není potřeba potvrdit, což je přeci jen o něco svižnější.
 
Poněkud nepříjemným překvapením je absence expozičního bracketingu. Rozumím tomu, že fotoaparát je mířen zejména na laické uživatele, ale přesto by to tu nemělo chybět. Alespoň, že nechybí HDR režim, který ale zužuje úhel záběru.
 
 

Videosekvence

 
Natáčení videa je u Canonu EOS M100 solidní. Nečekejte ani zázraky, ale ani žádné problémy. V dnešní době trochu zamrzí, že se nedostalo na 4K video nebo zpomalené videosekvence, nicméně aspoň je zde Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů při maximálně 60 snímcích za sekundu.
 
Canon EOS M100 videosekvence
 
Natáčet lze přímo stlačením červeného tlačítka na horní straně přístroje, nicméně můžete navolit i speciální videorežim na horní páčce, díky čemuž se dostanete např. i k time-lapse videu. Tam můžete volit 2 až 30sekundové intervaly, 30 až 900 snímků, lze držet fixní expozici nebo pro každý snímek jinou. Je zde také manuální režim videa, kdy lze nastavit expoziční čas (od 1/8 sekundy do 1/4000 sekundy) a clonu. Pokud jde o citlivost, můžete ji nechat na automatice, nebo ji zvolit ručně. Líbilo se mi, že je zde AE Lock, takže na vyžádání můžete dotykem na displeji vypnout automatikou úpravu expozice. Podobně je to i s AF Lock (vypnutí Servo AF). Jeden dotyk a fotoaparát přestane přeostřovat. Pokud budete chtít zaostřit, buď můžete zapnout Servo AF nebo namáčknutím spouště vynutíte jednorázové zaostření.
 
Kvalita videa je solidní, zde nemám námitek, pouze v noci jsou videa viditelně odšuměná, s horšími barvami a bez výraznějších detailů. S 15-45mm objektivem je obraz docela stabilní, zde je rovněž vše přijatelné. Horší je to se zoomováním, to v případě tohoto objektivu nedoporučuji (zoom se hodně seká a je třeba držet objektiv i tělo fotoaparátu velmi pevně, aby to bylo plynulé). Pokud jde o zvuk, budete se muset spokojit s interním mikrofonem, jeho kvalita je ale docela v pořádku. Co musím pochválit, je autofokus. Dual Pixel AF CMOS zde funguje velmi pěkně, přeostřování je svižné, ale zároveň plynulé a ne zbytečně zbrklé. Prostě tak, jak má být. Navíc je možné si vybírat zaostřovací bod dotykem na displeji (včetně sledování objektu).
  • Full HD 1920×1080 pixelů / 50p - cca 4250 kB/s (34 Mbps)
  • Full HD 1920×1080 pixelů / 25p - cca 2900 kB/s (23 Mbps)
  • HD 1280×720 pixelů / 50p - cca 1950 kB/s (16 Mbps)
  • VGA 640×480 pixelů / 25p - cca 400 kB/s (3 Mbps)
Ke stažení dávám dvě ukázkové videosekvence ve Full HD rozlišení. První ukazuje přeostřování pomocí dotyku (17 sekund, 70 MB), druhá pak noční video (15 sekund, 65 MB).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.