Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M100: stylové mini-CSC

1.11.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat nejlevnějšímu CSC fotoaparátu v nabídce značky Canon. Jde o skladný EOS M100, který je vybaven o 180° otočným dotykovým displejem. Nechybí mu ani technologie Dual Pixel AF CMOS.

Fotografování portrétů

 
Na focení portrétů je tu dost solidní detekce tváří, která je dostatečně rychlá. Fotoaparát také rychle ostří. Výsledky však jako obvykle budou záviset mimo jiné na světle a objektivu.
 
Canon EOS M100 portrét
 
expoziční čas 1/60 s, clona F8, citlivost ISO 400, ohnisko 45 (72) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
V případě setového objektivu 15-45mm F3,5-6,3 se nemůžete těšit na moc dobrou světelnost. Navíc při plně otevřené cloně je kresba docela mléčná, takže pokud to náhodou nebude vašim cílem, bude potřeba clonit ideálně na F8 a více. Takže moc rozmazané pozadí nečekejte. I tak je obraz dost jemný bez výraznější kresby.
 
Integrovaný blesk má směrné číslo pouhých 5 při citlivosti ISO 100, takže nečekejte silné záblesky. V testu jsem se nicméně nesetkával s efektem červených očí, což je dobře. Možnosti nastavení jsou adekvátní, takže tu je vynucený záblesk i jeho vypnutí a pomalá synchronizace. Tu lze nastavit na první nebo druhou lamelu, máte zde dva způsoby měření expozice i její korekci. Redukce červených očí je pak provedena silným svitem oranžové diody. Funguje to.
 
 

Výdrž baterie

 
Fotoaparát je napájen malým akumulátorem Canon LP-E12 s napětím 7,2 V a kapacitou pouhých 875 mAh. Výrobce hovoří o výdrží na 295 snímků na jedno nabití. V testu jsem ale dosahoval mnohem lepších výsledků. Průměrem bylo 330 fotografií a k tomu ještě 12 minut videa. Počítejte však s jednou trochu nepříjemnou věcí. Červená signalizace se objevuje docela pozdě, takže jakmile začne ikonka blikat, fotoaparát už docela brzy "umře" a bude ho třeba nabít. Škoda, že se nedá nabíjet přes USB, v případě této nepříjemnosti by se dal aspoň nabít powerbankou.
 
 

Displej

 
Zobrazení displeje je pro Canony docela klasické, počítat je nutné akorát s tím, že fotoaparát má větší důraz na dotykové ovládání (a spolu s tím méně fyzických ovládacích prvků).
 

 
Dole vidíte expoziční nastavení a jak je vidno, jsou v dotykových obdélníčcích, takže dotykem lze spustit menu pro jejich úpravu. To pak lze upravovat i dotykem pomocí šipek (viz vpravo). Stejně je ale lepší využívat spíše horní otočný volič.
 

 
Abyste mohli změnit fotografické režimy, musíte to při absenci kolečka režimů provádět pomocí dotykového displeje. Rozhodně to není tak pohodlné jako klasické kolečko, ale pořád je to lepší než v hlavním menu jako např. automatické a manuální zaostřování. Prostředním tlačítkem lze vyvolat quick menu, které je dvousloupcové a zde se naopak mnohem lépe pracuje s ovládáním dotykem než pomocí tlačítek.
 

 
Kdo chce, může se obejít bez náhledu a vystačit si jen se stavovým displejem. Pravý snímek ukazuje natáčení videosekvencí ve speciálním režimu. Opět vidíte, že lze dotykem upravovat všechna expoziční nastavení, což můžete dělat i při natáčení videa.
 

 
Hlavní menu se dělí na mnoho různých částí, červené jsou věnované fotografickým nastavením. Pak tu jsou pochopitelně i ty technické a další uživatelské funkce.
 

 
Fotografie lze zobrazit celoplošně, případně i se základními informacemi. Můžete si nechat zobrazit i menší náhled, který je pak doplněn o jasový histogram a další informace o fotografii. Tyto informace lze nahradit barevnými histogramy a informací o použitém objektivu.
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
S bezdrátovým připojením jsem neměl větší problémy, podařilo se mi ho nakonfigurovat poměrně rychle, je zde jen jeden menší zádrhel. Pokud chcete mít možnost vzdáleně ovládat fotoaparát, musíte nastavit přístup pro kopírování všech fotek (moc mi není jasné, co má možnost kopírování všech fotografií společného s dálkovým ovládáním).
 

 
Výčet možností na úvodní stránce závisí také na způsobu připojení. Zde vidíte spojení přes Wi-Fi, ale pokud byste využili Bluetooth, bude zde např. i dálkové ovládání přes toto rozhraní. Mně se bohužel Bluetooth nepodařilo rozchodit, u jiného Canonu nicméně ano. Proto jsem také nerozchodil ani ukládání GPS souřadnic. Pravý snímek obrazovky ukazuje zobrazení fotografií na kartě fotoaparátu.
 

 
Fotografie si tak lze zobrazit ve větším a prohlížet si je např. na větší obrazovce telefonu. Nicméně informace o snímku zabírají spoustu místa a ani při prohlížení na šířku se zdaleka nevyužije velká plocha displeje (proč?). Vpravo pak vidíte možnost ovládání fotoaparátu na dálku, což funguje solidně, dokonce je možné upravovat nastavení přístroje.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.