Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M100: stylové mini-CSC

1.11.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat nejlevnějšímu CSC fotoaparátu v nabídce značky Canon. Jde o skladný EOS M100, který je vybaven o 180° otočným dotykovým displejem. Nechybí mu ani technologie Dual Pixel AF CMOS.

Noční scéna

 
I když Canon EOS M100 nemá zrovna moc citlivý autofokus, v praxi byl veskrze použitelný a s trochou pomoci vyšším kontrastem se mi dařilo správně zaostřovat. Pokud jde o rozsah expozičních časů, ten je standardní od 1/4000 sekundy do 30 sekund.
 
Canon EOS M100 ISO noční scéna
 
expoziční čas 20 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (26) mm, klikněte pro zvětšení
 
Noční snímky mě potěšily, šumu je opravdu málo, a to dokonce i po větším prosvětlování z RAWu. Rozmazané stromy nejsou dány odšumováním, ale dlouhým expozičním časem a pohybovým rozmazáním.
 
Canon EOS M100 ISO noční scéna ISO šum
 
výřezy z 24MPx snímků JPEG (vlevo) / RAW (vpravo)
 
Jasový šum se začíná více objevovat od citlivosti ISO 1600, barevný šum pak začíná být nepříjemný od ISO 6400. Pokud jde o JPEGy, odšumování degraduje slabší detaily i u nižších citlivostí, ale kvalita je dobrá i při ISO 1600. U vyšších citlivostí dochází ke hrudkování obrazu, je to ale použitelné.
 
 

Standardní scéna

 
Podíváme se také na tradiční dvě standardní scény.
 
Canon EOS M100 ISO standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 15 (24) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Zejména středovou ostrost má nový setový objektiv vynikající. S rohy je to už ale o něco slabší. Můžete se podívat také na snímek v RAW formátu.
 
Canon EOS M100 ISO standardní scéna Mlýny Šenov
 
expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (45) mm, klikněte pro zvětšení
 
Zde už to tak dobré není, kresba je spíše průměrná, o něco lépe pak vypadá v RAWu (tam je i náznak vodorovných čar na šedé stěně mlýnů).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.