Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M100: stylové mini-CSC

1.11.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat nejlevnějšímu CSC fotoaparátu v nabídce značky Canon. Jde o skladný EOS M100, který je vybaven o 180° otočným dotykovým displejem. Nechybí mu ani technologie Dual Pixel AF CMOS.
Test fotoaparátu Canon EOS M100 máme za sebou, pojďme si jej tedy zhodnotit. Pochopitelně je nutné brát ohled na cílovou skupinu, pro kterou je fotoaparát určen a opravdu to nejsou profesionální fotografové. Těm by totiž nemusela vyhovovat absence gripu a hledáčku. Pro ty, kteří ale chtějí skladný fotoaparát, jde o vyhovující řešení. Nedá se předpokládat, že by typický zákazník tohoto stylového fotoaparátu používal nějaké velké a těžké objektivy. Pro základní setový objektiv nebo některé z menších pevných objektivů je ale EOS M100 ideální.
 
I tak je nutné počítat např. s tím, že zde není kolečko fotografických režimů a přepínání režimů tak lovíte v hlavním menu. V tom dokonce musíte lovit i přepínání automatického a manuálního ostření. Nicméně nedá se předpokládat, že by vzhledem k typickému použití šlo o příliš často využívané nastavení. Poněkud se mi nelíbilo ani zapínání malým tlačítkem, které se obtížně mačká. Radost naopak udělá o 180° otočný dotykový displej. Můžete tak snadno fotit od země, selfie fotografie, dotykem si vybírat, co chcete mít zaostřeno a podobně.
 
Canon EOS M100 hodnocení
 
Je nutné nicméně uznat, že on už sám systém autofokusu většinou dobře vybírá místo, kam zaostřit (v tomto je dost inteligentní). Solidní je také režim sledování a díky duálním pixelům lze ocenit také schopnost přeostřování. Rychlost ostření je rovněž v pořádku, snad jen citlivost za špatného světla by mohla být i o něco lepší. Že EOS M100 není mířen do profesionální sféry, ukazuje i základním rozsahem expozičních časů (nemá např. elektronickou závěrku pro časy kratší než 1/4000 s - to bych však nepovažoval za problém), jenže mu chybí např. i expoziční bracketing.
 
V případě videa je tu maximálně Full HD rozlišení, což je docela v pořádku. Na 4K nebo zpomalené video si ale musíte nechat zajít chuť. Expozici lze ve speciálním režimu ovládat i manuálně, nicméně tu chybí prioritní režimy. Pro video se hodně hodí zaostřovací systém Dual Pixel AF CMOS, který předvádí solidní výkony. S baterií by si to chtělo trochu pohrát. Výdrž patří spíše k průměru, nepotěší absence nabíjení přes USB a signalizace stavu baterie dokáže občas nepříjemně překvapit. Na červenou totiž skáče trochu později, než je zvykem, takže spíše než varování před vybíjející se baterií signalizuje brzkou "smrt".
 
Kvalita obrazu je dostatečná. Snímač má příjemné 24MPx rozlišení, které dokáže dobře využívat za předpokladu, že fotí něco výraznějšího. Systém odšumování je totiž nastaven dosti agresivně a má tendenci rozmývat méně výraznou kresbu (trávu, stromy, stíny...). RAWy jsou v tomto ohledu mnohem lepší. Míra šumu a dynamický rozsah jsou slušné, ale nikoli špičkové. Přijde mi však, že Canon zapracoval na podání stínů, které už v RAWu netrpí na tak výrazný barevný šum jako v minulosti. Přesto je stále co zlepšovat, konkurence má APS-C snímače stále lepší.
 
Ve výsledku tak jde o fotoaparát, který má sice několik neduhů, ale většina z nich není důležitá pro typické zákazníky tohoto přístroje. S přihlédnutím na docela přijatelnou cenu tak jde o relativně jednoduchý, ale také dostatečně schopný fotoaparát. Jeho schopnosti trochu shazuje setový objektiv, který při plném odclonění nekreslí moc dobře, na druhou stranu po přiclonění podává na svou kategorii hodně dobré výsledky.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Běžné rodinné focení a natáčení videa
 
 

Plusy


+ Dotykový, o 180° otočný displej
+ Velmi dobrý AF systém (Dual Pixel AF)
+ Přijatelný poměr ceny a výkonu
 
 

Minusy


- Zbytečně silné odšumování
- Některá nastavení nutno lovit hluboko v menu
- Chybí expoziční bracketing
- Slabší výdrž na baterii, nemožnost nabíjet přes USB
- Slabší citlivost AF
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS M100 děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH (včetně objektivu Canon EF-M 15-45mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.