Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M50: levné 4K od Canonu

6.12.2018, Milan Šurkala, recenze
Podíváme se na zoubek CSC fotoaparátu Canon EOS M50, který se může pochlubit elektronickým hledáčkem. Nově přináší také podporu 4K videosekvencí a zpomalené video. Těšit se můžeme na zaostřování pomocí duálních pixelů.

Fotografování portrétů

 
Pokud budete fotiti portréty se setovým objektivem (15-45mm F3,5-6,3), pak počítejte s tím, že se světelností to není žádná sláva a bude to chtít ještě trochu přiclonit, jinak bude kresba hodně měkká. Co se týče fotoaparátu, tak ten nabídne solidní detekci tváří.
 
Canon EOS M50 portrét
 
expoziční čas 1/100 s, clona F8, citlivost ISO 500, ohnisko 45 (72) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Vyfotíte-li větší detail tváře, pak se i při trochu vyšších clonách přesto dočkáte trochu máznutého pozadí. Kresba je ale nepříliš výrazná.
 
Fotoaparát je vybaven interním bleskem, který je manuálně výklopný. Jeho výkon je hodně slabý, dosahuje hodnoty 5 při citlivosti ISO 100. Samozřejmostí je automatický režim, vynucení i vypnutí blesku. Synchronizace může být na první nebo druhou lamelu a synchronizační čas činí klasických 1/200 sekundy. Komu by interní blesk nestačil, může použít externí díky sáňkám na blesk.
 
 

Výdrž baterie

 
Canon EOS M50 používá k napájení Li-Ion akumulátor LP-E12 s napětím 7,2 V a nízkou kapacitou jen 875 mAh. Výrobce hovoří o výdrži jen na pouhých 235 snímků, což je opravdu málo. Jak už je ale zvykem, při testu jsem dosahoval mnohem lepších hodnot. Pokud jde o snímky, tak jsem se dostal na průměr 285 fotografií na jedno nabití, ale současně s tím na toto nabití bylo možno pořídit navíc dalších 15 minut videa. Nabíjení přes USB není podporováno.
 
 

Displej

 
Displej fotoaparátu je dotykový, takže zde najdete i spoustu tlačítek, kterými lze ovládat např. expozici (doplňuje tlačítkové ovládání, takže každý si může vybrat dle libosti).
 

 
Ve spodní části displeje je zobrazení expozičních hodnot, které se dají ovládat tlačítky s rollery, ale také pomocí displeje. Pravý snímek ukazuje quick menu (spustitelné prostředním tlačítkem čtyřsměrného ovladače). Překlikávání mezi sloupci je v tomto případě pohodlnější provádět dotykově.
 

 
Zde vidíte dotykové ovládání expoziční hodnot. Nechybí ani možnost zobrazení vodováhy.
 

 
U videa se objeví černé proužky nahoře i dole kvůli širokoúhlému poměru stran. Opět jde vidět, že lze expozici ovládat dotykově a totéž se týká videorežimu (nahoře vlevo je pro to tlačítko). Quick menu je rovněž možné aktivovat dotykem (vpravo nahoře).
 

 
Hlavní menu je rozdělené na několik oddílů a ty se dělí ještě na další stránky. I zde je možné používat dotykový displej.
 

 
Fotografie lze zobrazovat celoplošně , zobrazit se zde mohou i důležité základní expoziční informace. Pokud si náhled zmenšíte, uvidíte i i jasový histogram a další fotografické informace. Tyto informace lze nahradit barevnými histogramy a informací o použitém objektivu.
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
S bezdrátovými připojení jsem tu neměl moc problémů, většinu věcí se mi podařilo docela rychle rozchodit (až na přenášení GPS souřadnic). Překvapením byla možnost spustit Wi-Fi i bez hesla, takže se vám na fotoaparát může kdokoli připojit, pokud to špatně nastavíte. Každopádně možnost heslovaného přístupu tu je, takže ji využijte.
 

 
Canon EOS M50 nabízí docela solidní nabídku funkcí, které jsou dostupné přes bezdrátové technologie. Jako první tu máme např. prohlížení snímků pomocí smartphonu, které lze také stahovat do telefonu. Dokonce je možný automatický transfer, kdy se fotografie automaticky nahraje do telefonu po jejím vyfocení.
 

 
Chválím to, že z prostředí telefonu lze nastavovat parametry focení. Pochopitelně ne všechno, ale je toho vcelku dost.
 

 
Nechybí ani možnost ovládání fotoaparátu přes Bluetooth. V takovém případě přijdete o možnost nastavení parametrů i o náhled, jde totiž skutečně jen o dálkovou spoušť. Přes Bluetooth by se měly dát kopírovat GPS souřadnice z telefonu do fotoaparátu, dalo to ale dost fušku rozchodit. I když to vypadá, že by Bluetooth spojení mělo zůstat aktivní i při vypnutém fotoaparátu a telefonu, docházelo k odpojení a po vypnutí přístroje tak při jeho příštím spuštění už GPS nenaběhla. Občas se mi podařilo přinutit přístroj znovu naběhnout (když byla aplikace Canonu aktivní na telefonu na popředí), ale někdy ani to ne. A logování GPS s následným nahráním ke snímkům jako u jiných fotoaparátů Canon zde není povoleno.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.