Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS RP: levný full frame šikula

8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Canon se pustil do třídy full frame CSC fotoaparátů a základním modelem je poměrně levný EOS RP. Na něj se právě dnes podíváme. Jak si povede tento fotoaparát, který nabídne 26MPx snímač a 4K video?

Fotografování portrétů

 
EOS RP je vybaven velmi slušnou detekcí tváří, která je hodně rychlá a spolu s rychlým fázovým ostřením pak nebudou často problémy s promeškáním toho správného okamžiku. Na druhou stranu zde chybí např. detekce očí, která se v poslední dostává do stále většího množství fotoaparátů. Pokud fotoaparát detekuje více tváří, vybere si jednu, vy ale pomocí šipek můžete volit jiné.
 
Canon EOS RP portrét
 
expoziční čas 1/13 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 105 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
I když objektiv 24-105mm F4 není zrovna portrétním, rozhodně se dá použít. S delšími ohniskovými vzdálenostmi už dokáže světelnost F4 dost rozmáznout pozadí. Trochu stinnou stránkou je to, že v takovém případě vytváří trochu mléčnou kresbu (s jakousi aurou). K dispozici dávám také snímek v RAW formátu.
 
 

Výdrž baterie

 
Li-Ion akumulátor LP-E17 má napětí 7,2 V a kapacitu 1040 mAh. Canon hovoří o tom, že by měl vydržet jen na pořízení 250 snímků, ale jak známe Canon a měření dle norem CIPA, praxe bývá výrazně lepší. A je tomu skutečně tak. Můj průměr z pěti nabití během testu činil 310 snímků a 19 minut videa, což sice není nějaký zázrak, ale není to ani málo.
 
 

Displej

 
Zde si ukážeme pár snímků obrazovky zadního displeje. Ten má 3,0" úhlopříčku, je polohovací a dotykový.
 

 
Po stranách si můžete nechat zobrazit různá nastavení, dole jsou pak ta expoziční. Nechybí ani možnost zobrazit si histogram a vpravo nahoře vidíte dotykové tlačítko Q pro spuštění quick menu (to je možné vyvolat i fyzickým tlačítkem Q/SET). Pravý snímek ukazuje manuální režim a výběr expozičních hodnot.
 

 
Kdo bude chtít, může si nechat zobrazovat stavový displej (náhled scény bude jen v hledáčku). Napravo pak vidíte výše zmíněné quick menu.
 

 
Následující menu patří k tlačítku M-Fn na horní straně přístroje. Ovládá se pomocí otočných voličů. Vpravo je natáčení videa, konkrétně v manuálním režimu.
 

 
Při otáčení kolečkem režimů se zobrazují náhledy těchto režimů a vysvětlivky, o co jde. Pravý snímek ukazuje výběr scénického režimu.
 

 
Hlavní menu se dělí na mnoho oddílů, přičemž nejčastěji budete asi v tom červeném, které se věnuje fotografickým vlastnostem. Máme tu i menu pro nastavení přehrávání, technická nastavení, pak fotograficky technická a vlastní menu, které si můžete sami poskládat tak, jak chcete.
 

 
Fotografie je možné si zobrazit celoplošně bez jakýchkoli informací nebo s expozičními informacemi a pořadovým číslem. Náhled si ale také můžete zmenšit, doplnit o histogram a další údaje.
 
 

Wi-Fi a Bluetooth

 
EOS RP je vybaven bezdrátovými rozhraními Wi-Fi a Bluetooth. To první se mi podařilo rozběhat velmi rychle, s druhým to bylo trochu komplikovanější, ale také se to zvládlo. Aplikace Camera Connect dovoluje spoustu funkcí, např. automatický přenos (netestováno), dálkové ovládání pomocí telefonu nebo prohlížení fotografií a jejich stahování do telefonu.
 

 
Musím říci, že dálkové ovládání funguje výborně, má velmi krátké odezvy, reaguje na dotyk (na rozdíl od PowerShotu SX740 HS), dovoluje provádět užitečná nastavení.
 

 
K dispozici je i natáčení videa a velkým překvapením pro mě byl ten fakt, že zatímco v klasických režimech (např. P) se nedá nastavit záhnam 4K videa, v aplikaci to jde. Napravo vidíte dálkové ovládání pomocí Bluetooth (to je pomalé na to, aby přenášelo i obraz). Bluetooth se dá použít i k záznamu GPS souřadnic, kdy se fotoaparát propojuje s telefonem a získá z něj GPS souřadnici. Aplikace může být spuštěna na zamčeném telefonu na pozadí a fotoaparát se k němu dokáže velmi rychle připojit (nejrychleji se to podařilo asi za 4 sekundy od zapnutí fotoaparátu). I tak bude asi nejeden první snímek po zapnutí bez souřadnice, pokud ale nefotíte okamžitě a nějakou tu sekundu komponujete, spousta snímků může mít i přiřazenu správnou GPS souřadnici.
 

 
Nakonec tu máme ještě prohlížení a stahování snímků. I to funguje bezproblémově a můžete si zvolit, zda se bude stahovat v menším nebo plném rozlišení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.