Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 300 HS: superstylovka i pro náročné

28.7.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na první kompakt Canonu s CMOS BSI čipem. Má rozlišení 10 megapixelů. Širokoúhlý objektiv ve stylové třídě nabídne neuvěřitelně vynikající světelnost F2,0, jsou zde i HD videosekvence a prioritní režimy expozice.

Videosekvence


Fotoaparát umožňuje natáčení HD videosekvencí. Naštěstí nejde cestou starších IXUSů, kde sice bylo také rozlišení 1280×720 pixelů, ale jinak byla kvalita videa silně podprůměrná (zejména kvůli absenci optického zoomu). IXUS 300 HS je na tom mnohem lépe a samotná kvalita videa je poměrně dobrá a navíc zde máme jak optickou stabilizaci, tak i optický zoom.



Díky pomalejšímu zoomování jsou zvuky přístroje jen málo slyšitelné, ozývá se ale cvakání při ukončení zoomování. CMOS čip netrpí na smear efekt, není zde ani rolling shutter efekt, jediné co asi bude vadit, jsou silné odlesky slunce. K dispozici jsou následující kvality záznamu:
  • 1280×720 pixelů / 30 fps - cca 3100 kB/s
  • 640×480 pixelů / 30 fps - cca 1350 kB/s
  • 320×240 pixelů / 30 fps - cca 500 kB/s
  • 320×240 pixelů / 30 fps (HS 240 fps) - cca 300 kB/s

Videosekvence zaberou na kartě opravdu hodně místa, Canon používá neúsporný QuickTime. Kvalitu můžete posoudit na venkovní světelně velmi náročné 22sekundové scéně (66MB), interiérové 21 sekundové (53 MB) a zpomalené 81sekundové QVGA videosekvenci (25,6 MB).


Stabilizace


Fotoaparáty Canon spoléhají na optickou stabilizaci a ani IXUS 300 HS není výjimkou. Stabilizaci lze vypnout, nechat ji stabilizovat neustále, pouze při focení a také při panorámování (stabilizace pouze v jednom směru, např. při panningu). Testovací snímky byly pořízeny na vzdálenost dvou metrů s časem 1/6 sekundy a ohniskem 105 mm.


bez stabilizace


se stabilizací (trvalou)


se stabilizací (při focení)


se stativem

Stabilizace rozhodně pomáhá. V praxi mě ale překvapilo, že na Canon není až tak vysoce účinná, jak bývá u této značky zvykem a hodnotil bych ji jako průměrnou.


Fotografování portrétů, blesk


Fotoaparát nabízí slušnou detekci tváří. Rozsah ohnisek je vhodnější spíše pro skupinové portréty i v interiérech, kde přijde ke slovu široké ohnisko i vynikající světelnost objektivu. Naopak pro detailnější portréty je už jen tak akorát. 105mm ohnisko je dostatečné, nejnižší clona F5,3 ale příliš rozmazané pozadí nemusí vždy dovolit.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,3, citlivost ISO 400, ohnisko 105 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Snímek byl focen ve stínu, kde bylo méně světla. Proto volil i vyšší citlivost ISO 400, která se bohužel negativně projevila na slabších detailech. Pozadí příliš rozmazat nejde.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,3, citlivost ISO 250, ohnisko 105 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

S bleskem byla volena o něco nižší citlivost, která se projevila i v nižším šumu a lepších detailech. Bohužel jen průměrná světelnost na nejdelším ohnisku nedovolí ani více rozmazávat pozadí ani umožnit volbu nižších citlivostí.

Blesk může být klasicky automatický, ručně vypnutý nebo zapnutý, nechybí zde ani slow synchro. Režimy mohou být doplněny i o předblesk. Korekci blesku ale nelze provést.


expozice -2 EV (ISO 125)


expozice +0 EV (ISO 125)

expozice +2 EV (ISO 125)

expozice -2 EV (ISO 500)

expozice +0 EV (ISO 500)

expozice +2 EV (ISO 500)

Pokud tedy budete provádět korekci expozice (ale nikoli blesku), při pevně nastavené citlivosti ISO 125 už při +0 EV nastavení pálí plnou silou. Účinek je spíše lehce podprůměrný. Při automatickém nastavení ISO citlivosti má blesk větší prostor pro hraní.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.