Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 950 IS: důsledek evoluce

26.11.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Canon přináší v produktové řadě IXUS stylové kompaktní fotoaparáty již od roku 1996. Moderní digitál IXUS 950 IS stvrzuje moderní trendy této řady i stylových kompaktů vůbec: je vybaven optickou stabilizací, digitální čip typu CCD a vyniká rozlišením 8,0 Mpix.

Úprava snímků ve fotoaparátu


Canon IXUS 950 IS nabízí asi jako každý kompakt částečnou úpravu nastavení fotoaparátu pro dosažení požadovaného výsledku. Jednou z funkcí, která se ukrývá pod tlačítkem FUNC, je režim Mé barvy, který dovoluje volit tato nastavení: vypnuto (standardní nastavení bez jakéhokoliv barevného efektu), živé (snímky se zdůrazněnou saturací), neutrální (fotografie s mírně potlačenou saturací), sépie (černobílý snímek tónovaný do okrových odstínů), černobílý režim, pozitivní film (simulace diapozitivního filmu), světlé a tmavé tóny pleti (ideální pro fotografování portrétů), živá modrá/zelená/červená (zdůrazněná saturace vždy jedné z primárních barev) a vlastní barva (uživatelské nastavení). Již exponované záběry pak lze přímo ve fotoaparátu spojovat do panoramat nebo otáčet. Jednodušší je to však v počítači.



Další možností uživatelské úpravy fotografií, avšak opět jen před expozicí, nabízí režim kreativní světelné efekty (naleznete jej mezi scénickými režimy). Tento režim umožňuje vytvoření předvoleného symbolu ze světel na fotografované scéně, jak je zřejmé z ukázkové fotografie. Na výběr je těchto šest symbolů: pěticípá hvězda, srdce, kříž, nota, kosočtverec a pětilístek. Již exponované snímky lze editovat v režimu přehrávání snímků. Konkrétně je možné měnit nastavení funkce Mé barvy, snímky lze otáčet, spojovat, chránit před nechtěným smazáním, přidávat k nim zvukové poznámky a redukovat softwarově efekt červených očí.


Optická stabilizace obrazu


Objektiv Canonu IXUS 950 IS je vybaven, jak písmena IS na přírubě napovídají, optickou stabilizací z dílny výrobce. Stabilizace (pokud se nejedná o stabilizaci elektronickou) slouží k prodloužení udržitelného času při focení z ruky, aniž by došlo k pohybové neostrosti způsobené chvěním. Stabilizace nabízí celkem tři režimy: vypnutá, aktivovaná trvale, aktivovaná jen při expozici. Všechny fotografie v testu byly fotografovány s trvale aktivovanou stabilizací. V praxi byla ověřena dobrá a bezchybná funkčnost stabilizace i s expozičním časem 1/8 sekundy na ohnisku 70 mm (ekvivalent kinofilmu), což znamená prodloužení expozičního času o více než 3 expoziční stupně.


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 1/6 sekundy, clonové číslo F2,8, citlivost ISO 200


Nahrávání videosekvencí


Nad schopností dnešních digitálů nahrávat videosekvencí se již nikdo nepozastavuje a tato funkce se v digikompaktech stala nepsaným standardem. Přesto digitálů, které by dovolily nahrát opravdu kvalitní záznam při rozlišení VGA 640 x 480 pixelů a rychlostí 30 snímků za sekundu bez přílišné komprese obrazu není mnoho. Bonusem u pokročilých kompaktů pak jsou funkce stereo zvuku a možnost použití optického zoomu během nahrávání.


(pro zvětšení klikněte)

Pokud jde o nahrávání videa, patří Canon IXUS 950 IS k lepšímu průměru. V nejvyšší kvalitě a nejvyšší rychlosti nahrávání dosahuje Canon běžných hodnot rozlišení VGA a rychlosti 30 snímků/sekundu. K dispozici je i poloviční rychlost 15 snímků/sekundu. Pokud vyžadujete vyšší rychlost nahrávání 60 snímků/sekundu, tak ta je k dispozici v rozlišení 320 x 240 pixelů. V tomto rozlišení lze nastavit i běžné rychlosti nahrávání 30 a 15 snímků/sekundu. Komprese videa sice obraz degraduje, ale představuje rozumný kompromis mezi kvalitou a velikostí souboru.


Expoziční režimy


Hlavním ovládacím prvkem fotoaparátu je kolečko pro volení expozičních režimů. Je umístěno v pravém horním rohu zadní strany a lze jej tedy pohodlně ovládat palcem. Na výběr jsou tato nastavení (řazeno shora dolů): režim přehrávání (ikona modré ohraničené šipky), automatický režim (červená ikona fotoaparátu), program (ikona fotoaparátu s písmenem M), scénické režimy (písmena SCN) a režim natáčení videosekvencí (ikona videokamery).



Fotografické režimy program a automatika si jsou velmi podobné, liší se jen v možnostech nastavení. V plně automatickém režimu není možné nastavit citlivost ISO, vyvážení bílé a některé další volby. Přestože to písmeno M naznačuje, není režim Program manuální, jen dovoluje fotografovi vyšší kontrolu nad nastavením expozice a funkcí. Manuálním programem bohužel fotoaparát nedisponuje. Je však třeba si uvědomit, že přístroj je určen pro fotografování typu namiř a zmáčkni. Až pokročilý fotografové využijí buďto možnosti nastavení v režimu Program, nebo si vyberou dle snímané scény jeden z mnoha scénických režimů. Těch je dispozici široké spektrum: portrét, noční momentka, děti a zvířátka, interiér, kreativní světelné efekty (viz výše; úprava snímků ve fotoaparátu), listí, sníh, pláž, ohňostroj, akvárium a pod vodou. Jak je vidět, je z čeho vybírat. Dnešní nabídka scénických režimů napříč všemi značkami mi připadá, jako by se výrobci předháněli v jejich počtu. Každý fotograf si tudíž vybere „svých“ několik režimů, na které si zvykne. Já občas používám režim noční portrét, který je zde označen jako noční momentka.


Makro režim


Fotoaparát Canon IXUS 950 IS podporuje rovnou dva režimy makro fotografie. Oba se od sebe navzájem velmi liší a fotograf se k nim dostane různými cestami. Prvním makro režimem je klasické nastavení autofocusu z režimu fotografování (program). Přes křížový volič (šipka doleva) se uživatel dostane k nabídce režimů zaostření na nekonečno, běžný AF a macro AF.


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 0,6 sekundy, clonové číslo F5,5, citlivost ISO 80

Při zvolení posledního nastavení lze s fotoaparátem ostřit na nejkratší zaostřitelnou vzdálenost 2 cm (od objektivu, nikoliv od čipu), přičemž tato vzdálenost je dostupná jen při nastaveném nejkratším ohnisku. S rostoucí ohniskovou vzdáleností se minimální zaostřitelná vzdálenost prodlužuje, jak tomu bývá obvyklé, při zachování poměru zvětšení (tzn. Na delší ohnisko lze vyfotit přibližně stejnou scénu, jako na ohnisko kratší.).


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 1/4 sekundy, clonové číslo F2,8, citlivost ISO 80

Druhým makro režimem je takzvané digitální makro. To lze navolit v režimu program stisknutím tlačítka FUNC., následným stiskem šipky doprava a potvrzením tlačítkem SET. V tomto režimu fotoaparát nastaví nejširší ohnisko a nedovolí uživateli jiné nastavení. S tímto nastavením lze fotografovat snímky jen s mírně vyšším zvětšení, pročež se domnívám, že většina fotografů režim digitální makro kvůli omezením s ním spojeným využije jen minimálně a spíše se zaměří na makro nastavení autofocusu.


Režim portrét


Správná expozice a barevné podání jsou pro digitální fotoaparáty klíčové. V některých situacích je nepostradatelným pomocníkem blesk, jindy zase způsobí více škody než užitku. Portréty s bleskem je vhodné fotografovat za tvrdého světla, které tvoří hluboké černé stíny. Blesk tyto stíny přisvítí a portrétovaný pak vypadá lépe. V určitých situacích, hlavně při fotografování z blízké vzdálenosti, dokáže blesk napáchat hodně škody, kdy může přepálit některé části obličeje. To se bohužel stalo na fotografii (viz níže) portrétu s bleskem.


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F3,2, citlivost ISO 80, portrét s bleskem

Vynucený záblesk byl příliš silný a degradoval portrét přepaly obličeje. Vyvážení bílé bylo kvůli blesku posunuto k teplejším tónům, což fotografované scéně také neprospělo.


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 1/160 sekundy, clonové číslo F3,2, citlivost ISO 80, portrét bez blesku

Daleko lepší výsledem podává expozice bez blesku. Zde automatika měření expozice i automatika nastavení vyvážení bílé odvedly dobrou práci. Ještě je třeba zdůraznit, že na rozdíl od některých konkurentů dovoluje Canon ve scénickém režimu portrét blesk jak zakázat, tak i vynutit.


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 1/160 sekundy, clonové číslo F3,2, citlivost ISO 80, portrét v režimu Světlý tón pleti

V režimu program v nabídce nastavení funkce Mé barvy lze zvolit nastavení Světlý/Tmavý tón pleti. Výsledný portrét při nastavení Světlý tón pleti (viz výše) poskytuje dle mého názoru lepší barvy, než klasický režim portrét. Pro úplnost je zde uveden i portrét s nastavením Tmavý tón pleti (viz níže), ale ten se není zrovna ideální na fotografování nordických typů.


(pro zvětšení klikněte), expoziční čas 1/160 sekundy, clonové číslo F3,2, citlivost ISO 80, portrét v režimu Tmavý tón pleti


Dodávaný software


Spolu s fotoaparátem jsou dodávány dva balíčky programů. Jeden sdružuje software pro úpravu a archivaci fotografií (ZoomBrowser) a druhý zase nástroje a utility pro stahování snímků do počítače a fotografování do PC (EOS utility). Program ZoomBrowser dovoluje archivovat fotografie ve složkách pojmenovaných a strukturovaných dle data, takže jména adresářů mohou být tvořena dle následujícího klíče: rokměsícden nebo rok/měsícden a nebo rok/měsíc/den. Vzhledem k tomu, že relativně často fotografuji, ocenil jsem poslední variantu.


pro zvětšení klikněte

ZoomBrowser nabízí několik variant zobrazení. Na obrázku výše je vidět rozvržení mnoha náhledů (jejich velikost lze ovlivnit), na další fotografii (níže) je volba preview mode, která zobrazuje fotografie jako filmový pás s informacemi.


pro zvětšení klikněte

Na levé straně je pak přehledný box s rozbalovacími nabídkami. Na obrázku výše si všimněte nabídky edit, která obsahuje několik užitečných nástrojů pro úpravu fotografií. Volba Stitch Photos je určena pro volbu panoramat, kliknutím na tlačítko Edit Image se zobrazí nabídka konkrétních nástrojů (viz obrázek níže), mimo jiné ji lze i provázat s externími editory.


pro zvětšení klikněte


Příslušenství


Spolu s fotoaparátem je dodáváno jen základní příslušenství: kabely pro propojení s televizí (AV kabel) a s počítačem (USB kabel), pásek na zápěstí, akumulátor NB-5L s krytkou (ochrana proti zkratu), nabíječka akumulátoru CB-2LX, paměťová SD karta Canon s kapacitou 32 MB, CD se softwarem (Canon Digital Camera Solution Disk v30.2) a s manuálem v elektronické podobě a tištěný manuál v češtině, slovenštině, polštině a maďarštině. Na fotografii příslušenství chybí jen pásek na zápěstí, který u testovaného kusu chyběl.



Dodávané příslušenství sice obsahuje jen nezbytně nutné komponenty, výrobce však k fotoaparátu nabízí i podvodní pouzdro, externí blesk (kompatibilní s většinou kompaktů Canon) a AC adaptér. Za volitelné příslušenství lze rovněž považovat přenosné maloformátové termosublimační tiskárny Canon Selphy.