Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 950 IS: důsledek evoluce

26.11.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Canon přináší v produktové řadě IXUS stylové kompaktní fotoaparáty již od roku 1996. Moderní digitál IXUS 950 IS stvrzuje moderní trendy této řady i stylových kompaktů vůbec: je vybaven optickou stabilizací, digitální čip typu CCD a vyniká rozlišením 8,0 Mpix.
Fotografovanou scénu s vysokými kontrasty nasvícených fasád a stinných oblastí domů protějších zvládla automatika měření expozice fotoaparátu zcela bez problémů.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F8, citlivost ISO 80

Fotoaparát rovněž korektně nastavil vyvážení bílé. Osvětlené části domů jsou bez nežádoucího barevného posunu a stinná místa netrpí modrozeleným nádechem. Dopravní značka parkoviště je osvětlena vestavěným bleskem, stejně jako odrazky na vínovém voze.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F8, citlivost ISO 80

Scénu JAMU se sochou T.G.M. tradičně využíváme k testu měření expozice, která by měla upřednostnit jasnou budovu v pozadí před siluetou sochy v popředí. Na jasné obloze se dobře projeví vinětace objektivu. Jak je zřejmé, s oběma problémy si fotoaparát poradil na výbornou.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F8, citlivost ISO 80

Fotografické scény s odrazy a překrývajícími se předměty bývají mnohdy neřešitelným problémem automatického ostření, mnohé fotoaparáty vhodnou vzdálenost dlouho hledají, jiné nezaostří vůbec. Canon IXUS 950 IS zaostřil svižně na první pokus na odraz historické budovy, kvůli čemuž je moderní skleněná fasáda jemně rozostřená. Pokud by se fotograf chtěl zaměřit ne na odraz, ale na odrazivý objekt, nebylo by toto zaostření možné považovat za korektní.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F8, citlivost ISO 80

Podvečerní fotografie patří k náročnějším na měření expozice. Fotoaparát v této situaci měřil „na stíny“, tedy exponoval tak, aby všechny stinné partie byly ještě exponovány s kresbou. Měření i ostření fotoaparátu nastavilo takové hodnoty, díky kterým je vše na fotografii ostré.

Následující dvě fotografie byly exponovány ze stejného místa, lze z nich tedy dobře odvodit rozdíl mezi ohnisky 35 mm a 140 mm.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F8, citlivost ISO 80, ohnisko 35 mm (ekvivalent kinofilmu)


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F8, citlivost ISO 80, ohnisko 140 mm (ekvivalent kinofilmu)