Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A1000 IS: ve stínu předchůdce

15.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový PowerShot A1000 IS na papíře určitě nevpadá špatně. Nahrazuje úspěšný model A590 IS, ze kterého si zachovává 4× optický zoom a optickou stabilizaci. Navíc přináší 10MPx snímač. Překoná svého téměř dokonalého předchůdce nebo zůstane v jeho stínu?

Autofokus, ostření


Přístroj nabídne inteligentní ostření AiAF automaticky na několik z devíti zón, dále ostření na střed a detekci tváře. Detekce je rychlá a nemá větší problém ani s natočenými tvářemi, občas dokáže rozeznat i částečně zakryté.

Ostření je průměrně rychlé, bohužel již nedosahuje svižnosti předchozího modelu A590 IS. Rozhodně není pomalé, ale mohlo by to být trochu lepší. Ostření ve tmě je průměrné, fotoaparát má občasné potíže s ostřením, někdy se prostě nechytne. Klasický režim ostření nepotěší nutností být až 25 centimetrů od objektu. Při nejdelším ohnisku je pak tato vzdálenost 35 centimetrů, což naopak patří k poměrně dobrým hodnotám. Makro režim je mnohem úspěšnější, na nejširším ohnisku můžete ostřit již od 3 centimetrů, na nejdelším ohnisku pak od 26 centimetrů, což je také pěkný výsledek. Při makro režimu ale často neúspěšně ostří, žlutý zaostřovací rámeček jsem viděl až nepříjemně často.


Makro režim


V režimu makro můžete ostřit již ze vzdálenosti 3 centimetrů, což je velmi dobré. Pokud však ostříte např. na větvičku, máte velkou pravděpodobnost, že fotoaparát zaostří až za ni. Ostření je zejména u makro režimu poněkud nespolehlivé.


expoziční čas 1/15 s, clona F2,7, citlivost ISO 200, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Je dobře vidět, že ke kleštím jsem se mohl přiblížit na krátkou vzdálenost. Ve spolupráci s nízkou clonou F2,7 se daří jakž takž rozmazat vzdálenější části kleští.


Nastavení expozice, automatika


Je obrovská škoda, že Canon PowerShot A1000 IS přišel o podporu manuálních a prioritních režimů expozice. Model A590 IS byl díky tomu velmi zajímavým fotoaparátem a jeho kouzlo tak nový model již nemá. Jediné, co zbývá, je tedy automatika. Ta v základním režimu volí citlivost maximálně ISO 200, což se může zdát málo. Proto také nabízí režim AUTO HI ISO, který je schopen volit až ISO 800. Ručně je možno navolit citlivosti od ISO 80 až po ISO 1600, k dispozici je také vysokocitlivostní režim ISO 3200, který produkuje pouze 2MPx snímky.

Rozsah expoziční časů začíná na 1/1600 s a končí u plně manuálních režimů na 1/8 sekundy, u programové automatiky na jedné sekundě a u režimu ohňostroj na dvou sekundách. Clona je pouze dvoupolohová, takže na nejkratším ohnisku můžete využít pouze F2,7 a F8, na nejdelším pak F5,6 a neskutečně vysokých F16! K dispozici bohužel není ani expoziční bracketing a histogram lze zobrazit pouze u pořízené fotografie.



Výrobce uvádí až 15sekundovou expozici, ale na první pohled se zdá, že to je jen údaj na papíře. Dlouhou dobu jsem nemohl přijít na to, kde se těchto 15 sekund dá navolit. V automatickém režimu těžko, žádný scénický režim toto také nenabízel, až korekce expozice po stlačení tlačítka DISP umožnila nastavit manuálně expoziční čas v rozmezí 1 - 15 sekund. Clona je napevno nastavena na nejnižší, ale můžete hýbat s ISO citlivostí. Takže manuální nastavování expozice přeci jen svým způsobem zůstalo zachováno. Jen ten rozsah časů je malý a ovladatelnost poněkud složitá.

Samotná automatika volí expozici většinou správně, neměl jsem s ní žádné problémy. Všechny režimy měření expozice, ať už poměrové, celoplošné se zdůrazněním středu nebo bodové, pracují tak, jak by člověk čekal. Nekonají se nepříjemná překvapení. V případě, že by výsledek nevyhovoval, je pochopitelně možno korigovat expozici v rozmezí -2 EV až +2 EV.


Stabilizace obrazu


Objektiv kompaktu PowerShot A1000 IS ukrývá účinnou optickou stabilizaci. Mimo jiné je možno využít i vysokocitlivostní režim ISO 3200, ale ten produkuje pouze 2MPx fotografie. Byl použit čas 1/2,5 sekundy, při cloně F5,0 a ohnisku 114 mm. Citlivost byla jako vždy nastavena na ISO 200.


bez stabilizace


s optickou stabilizací


se stativem

Zde je velmi dobře patrné, jak obrovskou službu je optická stabilizace provést. Snímek je téměř tak ostrý, jak fotografie pořízená se stativem. Menší písmena jsou trochu hůře čitelná, ale jinak lze před výkonem jen smeknout.


Expoziční a fotografické režimy


PowerShot A1000 IS disponuje ovládacím kolečkem, které obsahuje vedle klasických režimů poloautomatiky a automatiky také scénické režimy a videosekvence.



Je velká škoda, že při otáčení kolečkem se nezobrazuje žádná rozumná animace, ve tmě tedy nemáte tušení, která položka bude následovat. Ta žádaná se pak velmi těžce hledá. Hlavní ovládací kolečko tedy obsahuje tyto režimy:
  • P (Program Auto) - Fotograf může nastavovat všechno kromě expozice. Může ji však korigovat, případně využít manuální nastavení času a citlivosti ve speciálním režimu korekce expozice.
  • AUTO - Automatický režim, který omezuje některé možnosti nastavení.
  • Srdíčko - Plně automatický režim, vše je zablokované, fotograf může pouze vypnout blesk. Tím veškeré jeho možnosti končí.
  • Portrét - Pro focení portrétů, překvapivě nezapne automaticky detekci tváře.
  • Krajina - Pro focení krajiny. Škoda, že se nesnaží aspoň používat vyšší clonu.
  • Noční momentka - Nejdelší expoziční čas nastaven na 1/8 sekundy.
  • Děti a zvířata - Pro zachycení rychle pohybujících se dětí a zvířat. Preferuje blesk, nejvyšší citlivost je ISO 250.
  • Interiér - Snaží se zachytit barevnou náladu snímku i v interiéru.
  • SCN - Nabídka scénických režimů
  • Videosekvence

Dále se podíváme na nabídku scénických režimů dostupných pod volbou SCN. Popisky jsou převzaty z manuálu.
  • Noční scéna - Umožňuje pořizovat úžasně osvětlené fotografie měst nebo jiných krásných nočních scén.
  • Západ slunce - Umožňuje fotografovat západ slunce v živých barvách.
  • Listí - Umožňuje fotografovat stromy a listí – jako je mlází, podzimní listy nebo květy – v živých barvách.
  • Sníh - Umožňuje pořizovat správně osvětlené fotografie osob na sněhovém pozadí v přirozených barvách.
  • Pláž - Umožňuje pořizovat správně osvětlené fotografie osob na pláži, kde je velice silné odrážené sluneční světlo.
  • Ohňostroj - Umožňuje fotografovat ohňostroje v živých barvách. (Maximální expoziční čas činí 2 sekundy.)
  • Akvárium - Umožňuje fotografovat vodní živočichy v akváriích, v přirozených barvách.
  • ISO 3200 - Umožňuje fotografovat s citlivostí ISO nastavenou na 3200. Při vysokých citlivostech ISO je rychlost závěrky vyšší, což znamená méně rozmazané objekty a méně roztřesené fotografie. Rozlišení snímků je nastaveno na 1600x1200 pixelů.

Videosekvence


Videosekvence lze natáčet v maximálním rozlišení 640×480 pixelů a 30 snímcích za sekundu. Oproti 20 snímkům za sekundu u modelu A590 IS příjemná změna. Pochválit lze také to, že fotoaparát nabízí optickou stabilizaci.



Méně už potěší kvalita videosekvencí. Ta je podprůměrná už bez zoomu, při přiblížení se drasticky zhoršuje, neboť je umožněn pouze digitální zoom. Nechybí ani "povinný" smear efekt. Dobré však je, že přicloňování je rychlé a krásně plynulé. K dispozici jsou tyto čtyři módy videosekvencí:
  • 640×480 / 30 fps - cca 1800 kB/s
  • 640×480 / 30 fps LP - cca 900 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 160×120 / 15 fps - cca 100 kB/s

K dispozici máte rovněž ukázku videoklipu o délce 16 sekund (33,6 MB).


Fotografování portrétů, blesk


Pro focení portrétů se hodí poměrně slušná detekce tváří a také na kompakt nižší třídy poměrně dlouhá ohniska. Ta umožní fotografovat i z větší vzdálenosti, bohužel díky špatné světelnosti nedojde k příliš výraznému rozmazání pozadí.


expoziční čas 1/40 s, clona F5,6, citlivosti ISO 80, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Dlouhé ohnisko se špatnou světelností si žádá delší čas, což bylo navíc umocněno nízkou citlivostí ISO 80. Výsledkem je mírně roztřesená fotografie s méně výraznými detaily, na druhou stranu je ale šum minimální, objevuje se zde spíše jen trochu barevného, ale nic výrazného.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 320, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Blesk snímku příliš nepomohl. Je poněkud nepřirozeně nasvícen a pleť má zvláštní nádech. Díky mnohem kratšímu času je snímek ostřejší, ale podstatně vyšší šum daný citlivostí ISO 320 zase detaily degraduje.

Canon PowerShot A1000 IS je snad první fotoaparát, u kterého "zvýšení síly blesku" skutečně znamená "zvýšení síly blesku", a nikoli jen obyčejné navýšení ISO citlivosti. Blesk je přiměřeně silný, ale velmi dlouho se nabíjí.


blesk -2 EV

blesk +0 EV

blesk +2 EV
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.