Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A410: Levně a jednoduše

21.10.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Jsa patrně inspirován úspěchem produktů řady Canon A5xx, digitálními fotoaparáty Canon PowerShot A510 a A520, rozhodla se společnost Canon rozdělit nástupce na řadu lowendovou (A4xx) a highendovou (A6xx), my se dnes podíváme na zástupce skupiny levnější, která si dělá zálusk na to stát se univerzálním levným digitálnem pro masy.
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Canon PowerShot A410 je vybaven snímacím prvkem velikosti 1/3,2" (poměr stran 4 :3 a velikost 4,54 x 3,42 mm) s celkovým rozlišením 3,4 Mpix, z toho asi 3,2 Mpix efektivně, k dispozici uživateli tedy jsou rozlišení 2048 x 1536 (Large), 1600 x 1200 (Medium 1), 1024 x 768 (Medium 2) a 640 x 480 (Small), každé v celkem 3 kvalitativních stupních (Superfine, Fine a Normal). Video bez zvuku lze pořizovat hned ve 3 rozlišeních: 160 x 120 (15 fps), 320 x 240 (20 fps) a 640 x 480 (10 fps), délka je omezena na 3 minuty. Obyčejné snímky se ukládají jako JPEGy, videa ve formátu AVI (Motion JPEG). Dokonce i tento lowend byl vybaven obrazovým procesorem DIGIC II.

Optika

Optika digitálu má rozsah ohniskových vzdáleností 5,4 - 17,3 mm, což je ekvivalentní 41 - 131 mm u 35 mm kinofilmu a tím pádem lze používat maximálně 3,2x optický zoom (digitální zoomuje stejným faktorem) při světelnosti F2,8 - 5,1. Při natáčení videa je možno používat pouze zoom digitální.

Autofokus

Autofokus vybavený přisvícením pro horší světelné podmínky pracuje na TTL principu s porovnáváním kontrastních ploch skrze objektiv a kromě 5bodového automatického AiAF umí i 1bodový AiAF (na střed). Běžně lze ostřit od 47 cm dále, v makrorežimu pak od 5 do 47 cm a Canon dokonce pamatoval i na Super Macro, jež nás pustí s ostřením na 1,5 - 5 cm. Vlastní ostření je velmi rychlé, prakticky vždy pod 1 s, s ostřením v úplné tmě to ale není příliš slavné, AF lampa zkrátka není z nejsilnějších a spolehlivě stačí pouze na kratší vzdálenosti.

Expozice

Měření expozice nabízí tento model Evaluative (poměrové), Center-weighted average (s důrazem na střed) a Spot (středové). Expozici lze korigovat o 2 EV na obě strany po 1/3 EV krocích.

Při pořizování snímku je možno aktivovat některé z fotoefektů (Vivid, Neutral, Low Sharpening, Sepia, B/W) a My Colors (Positive Film, Lighter Skin
Tone, Darker Skin Tone, Vivid Blue, Vivid Green, Vivid Red a Color Accent, který stiskem spouště vybranou barvu v hledáčku jedinou ponechá a ostatní na snímku transformuje na černobílé). My Colors lze použít i s videem.

Pracovní režimy

Sbírka pracovních režimů na otočném voliči zahrnuje: Replay, Auto, Manual (přístup ke všem nastavením), SCN (Portrait, Night Snapshot, Kids & Pets, Indoor, Foliage, Snow, Beach, Fireworks) a Movie.

Závěrka

Rozsah rychlostí závěrky odpovídá celkovému začátečnickému zaměření aparátu: 1 - 1/2000 s je skutečně pracovní základ, který postačí pro běžné situace, ale pro příznivce dlouhých nočních expozic nedejbože bulb režimu (neomezený čas) by to patrně byla noční můra. Při rychlosti 1/6 s a pomalejších se aktivuje odšumovací algoritmus.

Vyvážení bílé

S vyvážením bílé je na tom zařízení dobře, mimo Automatiku totiž nabízí presety Day Light, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H a dokonce i manuální Point'n'Shotový Custom.

Citlivost ISO

S ohledem na miniaturní velikost snímače není rozsah citlivostí ISO nikterak závratný: ISO 50, ISO 100 a ISO 200. Jako vždy se o správný výběr může postarat automatika nebo uživatel.

Blesk

Vestavný blesk má při nejvyšší citlivosti dosah 0,3 - 3,0 m a podporuje pracovní režimy Auto, Auto with red-eye reduction, Flash on with red-eye reduction, Flash on, Flash off a Slow synchro. Blesk se nabíjí 5 vteřin a na další fotografii si můžete sami prohlédnout jeho reálný dosah při ISO 200.


Dosah blesku při ISO 200

Displej a Hledáček

Přístroj má jak optický hledáček, tak i poměrně malý 1,5" LCD displej. Pro pohodlnou práci s kompozicí to chce minimálně 1,8", ideálně však 2,0" a výše, obrázek velikosti dopisní známky brzy přestane stačit i tomu nejskromnějšímu ze skromných... Displej má rozlišení 120 kPix a jeho pokrytí by se dalo označit jako 100 %. Následující snímek zobrazuje, co na displeji typicky uvidíte v průběhu práce:




Úložný prostor

K ukládání nafocených snímků a natočených videí používá digitál SD či MMC karty, v dodávce je 16 MB MMC kus.

Menu a Ovládání

Podobně jako u jiných producentů fototechniky a naprosto identicky jako u jiných Canonů, i A410ka má menu rozdělené na část fotograficky - nastavovací a systémovou.




Tlačítko FUNC aktivuje typické Canoní menu, s přímým nastavením řady dalších funkcí (fotografický režim a My Colors barvy, korekce expozice, ISO, vyvážení bílé, časovač, barvný efekt a kvalita snímků):




Prohlížecí režim

Při prohlížení snímků lze listovat buď po Single fotkách nebo přes Index (9 thumbnailů na stránku), snímek je možno až 10x zvětšit. Je trochu mrzuté, že se vůbec nesetkáme s informacemi o čase a cloně, které bych i u začátečnického či pracovního modelu uvítal. Kulantně řečeno, Canon PowerShot A410 uživatele zkrátka nezatěžuje ani těmito informacemi.




Fyzické parametry

Digitální fotoaparát má rozměry 103 x 51,8 x 40,3 mm a váží 150 g.

Komunikace

Kromě portu USB mini nalezneme přímo na těle digitálu už jen napájecí DC in.

Časy

Aparát nabíhá 1 vteřinu a vypne se za 1,5 s.

Napájení a Výdrž

Přístroj pohání dvojice AA akumulátorů či alkalických baterií,

Sekvenční focení a Samospoušť

Sekvence fotí Canon A410 kontinuálně, dokud je stlačená spoušť a nezaplní se paměť. Podporuje ale i tzv. Smooth Shooting, který se týká šedých políček v tabulce dole (úplně vpravo High Speed paměťová karta):




Samospoušť tu je 10 s, 2 s a nastavitelná custom.

Další funkce a Vychytávky

Jednou z příjemných vlastností digitálu je fakt, že stejně jako jeho dražší kolegové podporuje i tento barevné efekty My Colors.