Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A590 IS: malý, ale šikovný

22.4.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Tentokrát jsme si na recenzi zapůjčili malý kompaktní fotoaparát Canon PowerShot A590 IS se stabilizací obrazu. Jeho cena není příliš vysoká, překvapí však funkcemi a fotografickými kvalitami?
Upřímně řečeno, fotoaparát ve mně zanechal příznivé dojmy, skutečně jen nerad jsem ho vracel zpátky. Vzhledem ke své kategorii mě dostal širokými možnostmi manuálních nastavení, od expozice (v poměrně bohatém rozsahu), přes ostření až po vlastní vyvažování bílé. Stabilizace obrazu je účinná a umožňuje pořizovat mnohem lepší fotografie i za horšího osvětlení, samozřejmě však nelze očekávat dokonalou ostrost. Potěší rychlý a přesný autofokus i již zmíněné manuální ostření, které se dá rozumně používat.

Dobrá je i výdrž na AA baterie, kolem 400 fotografií na pouhé dvě baterie jsem nečekal. Velmi mile mě také potěšilo rychlé menu dosažitelné tlačítkem FUNC/SET, díky němuž je většina fotografických nastavení velmi rychle a hlavně pohodlně k dispozici. Přijde vhod také dobrá úroveň šumu do ISO 200 včetně a stále vcelku dobře použitelné ISO 400. Velkou radost udělá rychlost přístroje, prodlevy jsou minimální, procházení menu rychlé a intuitivní, stejně tak zobrazování fotografií.

Fotoaparát používá mimo jiné vysokokapacitní a levné SDHC karty, což je pozitivní zpráva pro výkon i pro peněženku. V nabídce je rovněž mnoho módů pro redukci červených očí, ty však trochu selhávají při pohotovém a rychlém focení (doporučuji déle podržet namáčknutou spoušť, ať řádně zapracuje zaostřovací světlo svým intenzivním svitem).




Ocenění TREFA získává Canon PowerShot A590 IS
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Negativních vlastností jsem našel skutečně jen málo a většinou nejsou nijak dramatické. Vzhledem k bohatosti funkcí mi trochu chyběl větší rozsah zoomu, ale ten řeší vyšší a ne o moc dražší modely značky Canon. Nepotěší snad jen špatná světelnost na nejdelším ohnisku, což je v kontrastu s naopak vynikající světelností na nejširším ohnisku. Dále nepotěší digitální zoom, jehož kvalita jej dělá jen stěží využitelným, maximálně tak do 2× přiblížení. Poté už jsou nedostatky v obraze přespříliš patrné.

V některých případech bude vadit také stativový závit na kraji fotoaparátu, což se projeví zhoršenou stabilitou při použití s malými stativy. Poprvé mi u digitálního fotoaparátu citelně chyběla možnost nastavit jas LCD displeje, výsledné fotografie jsou totiž často výrazně tmavší, než jak je prezentuje fotoaparát a domů si budete často nosit podexponované fotografie, i když se na displeji zdály správně exponované. Téměř všechny tyto nedostatky jsou však jen malými pihami na kráse. Canon PowerShot A590 IS mohu vřele doporučit.


Rychlost
Horší světelnost na nejdelším ohnisku
Přehledná a rychlá menu
Nelze regulovat jas LCD displeje
Bohatá nabídka nastavení včetně manuálních
Ikona Odkaz na databázi
Dobrá výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Přijatelná úroveň šumu
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 4 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot A590 IS děkujeme Canonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.