Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X Mark II: významné zlepšení

5.1.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do dnešního testu se dostal profi kompakt Canon PowerShot G1 X Mark II. Proti předchůdci přináší větší zoom a mnohem lepší světelnost F2,0-3,9. Zlepšil také schopnosti makra. Bude to nyní trefa do černého?
Nyní se budeme věnovat těžké disciplíně focení v protisvětle.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 1

expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Dynamický rozsah scény se zimním sluncem je obrovský, a tak není divu, že se stíny topí ve tmě. Fotoaparát se je snaží jakž takž prokreslit. Můžete se podívat i na snímek v RAWu. Ze stínů lze ještě vytáhnout docela slušnou kresbu, byť s výraznějším šumem.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 2

expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Obloha se skoro celá přepaluje, naopak krajina a budova jsou prokresleny dosti pěkně, a to až do rohů.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 2 DR200%

expoziční čas 1/1250 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Funkce DR200% s vytažením stínů funguje pouze v JPEGu. Podobně jako u Sony s HDR, i zde tedy nejprve musíte zrušit RAW a až pak můžete nastavit tuto funkci (osobně bych asi uvítal, kdyby fotoaparát umožnil toto nastavit a RAW zrušil sám, přičemž by o tom informoval). Fotografie se vyfotila s takřka poloviční expozicí a stíny se pak prosvětlily s ekvivalentem citlivosti až ISO 200. Výsledkem je to, že přepal v jasech se znatelně zmenšil, zatímco krajina má jas stejný. Jenže když se podíváte pořádně, je v ní více šumu.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 2 DR400%

expoziční čas 1/1250 s, clona F5, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Expozice byla znovu stažena (DR400%), o celé další EV navíc a stíny se prosvětlily čtyřikrát (ISO 400). Přepal v obloze tak takřka zmizel. Bohužel na kresbě krajiny a budovy je tento zásah velmi jasně patrný, je zde mnohem více šumu než v předchozích případech.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 3

expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Na to, že nebyly použity žádné prosvětlovací technologie, docela solidní výsledek. RAW ukáže, že objektiv trpí na chromatickou aberaci, kterou ale procesor DIGIC 6 účinně potlačuje. Z RAWu se dá rovněž zachránit hodně jasů a poměrně slušně lze prosvětlit i stíny.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 3 DR400%

expoziční čas 1/1250 s, clona F7,1, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, klikněte po zvětšení



Zde jsem znovu použit prosvětlení stínů a technologii DR400%, která stáhla expozici na čtvrtinu a čtyřikrát prosvětlila stíny. Jas krajiny tak zůstal při starém a obloha je bez přepalů a dobře prokreslená. Znovu ale vidíte, že je to za cenu výrazného nárůstu šumu ve stínech (zejména strom vpravo).


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 4

expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Opět velmi náročná scéna. Odlesky se objektivu takřka vyhýbají, což chválím (malinká tečka je vidět na garáži uprostřed). Obloha se nicméně přepaluje. Znovu je k dispozici snímek v RAWu. Tam jste schopni zachránit část oblohy (především je možné udělat z přepalu jen velké kolečko kolem slunce), lze docela dobře prosvětlit i stíny.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 4 HDR

expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Canon PowerShot G1 X Mark II podporuje focení HDR snímků ze tří expozic. Umí je dobře skládat tak, že je možné je fotit i volně z ruky. K dispozici je několik režimů od realistických až pro "živé" (přesaturované).


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 5

expoziční čas 1/1250 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Snímek s velmi vysokým dynamickým rozsahem. V obloze je velký přepal, naopak krajina se naprosto topí ve tmě, kresba je zde logicky dost slabá. Můžeme se podívat, co vytáhneme z RAWu. Ve světlech se toho dá zachránit celkem dost, špatné to není ani ve stínech, ale zde je nutné počítat s výraznějším šumem a proužkováním (banding noise).


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo 5 HDR

expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Hardwarové HDR si se snímkem poradilo výrazně lépe. Přepal v obloze je o trochu menší, ale především je na tom opravdu dramaticky lépe krajina. Ta je krásně prokreslená s věrnými barvami, v podstatě bez šumu. Zde konkrétně jde o režim "HDR - přirozené". Snímek je uložen v JPEGu, takže už nepočítejte s tím, že byste s dynamickým rozsahem mohli něco dalšího provádět. Do oblohy ještě dostanete trošku kresby, ale ne mnoho. Pozor na pohyb. U ostatních snímků pořízených s HDR jsem se občas setkal s artefakty způsobenými např. projíždějícími auty. Fotoaparát nabízí i několik dalších režimů HDR.


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo HDR standardní
HDR - standardní


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo HDR živé
HDR - živé


Canon PowerShot G1 X Mark II  protisvětlo HDR výrazné
HDR - výrazné


Canon PowerShot G1 X Mark II protisvětlo HDR reliéfní
HDR - reliéfní



Jak sami vidíte, další HDR režimy jsou už přehnané a nemají praktického využití. Naopak ten přirozený už opravdu funguje velmi pěkně a nebojím se ho doporučit, pokud se vám nechce hrát si s RAW soubory.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.