Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X Mark III: s ještě větším srdcem

9.2.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon představil profi kompakt s velkým APS-C senzorem a zoomovacím objektivem. Vzbudil tak opravdu velkou pozornost. V dnešním testu se na tento fotoaparát podrobněji podíváme a zjistíme, jak moc bude revoluční.
Kompakt Canon PowerShot G1 X Mark III je zajímavým počinem společnosti Canon, který vzbudil velký zájem zejména díky velkému APS-C senzoru. Pojďme se ale nejdřív podívat na ovládání. To je docela slušné, velmi dobré je zpracování a fotoaparát je navíc odolný vůči nepříznivému počasí. Výborný je dotykový displej, díky kterému se přístroj také snadno ovládá. Překvapí malé rozměry fotoaparátu i nízká hmotnost, která je v podstatě na úrovni PowerShotu G5 X s 1,0" senzorem.
 
Nicméně zde se právě ukazuje, že mezi G1 X Mark III a G5 X překvapivě není až tak moc rozdílů, resp. rozdíl je v opačném směru, než by se dal čekat. Světelnost objektivu F2,8-5,6 je totiž mnohem horší než u předchůdce i G5 X, totéž se týká i menšího zoomu. Paradoxně tak G1 X Mark III s největším čipem z této trojice nejméně maže pozadí, čímž asi většinu fotografů zklame. V tomto ohledu je APS-C čip nevyužit. Na druhou stranu musím objektiv pochválit za excelentní charakter bokehu. Tak jemný bokeh u kompaktu opravdu jen tak neuvidíte.
 
Canon PowerShot G1 X Mark III hodnocení
 
Výborná je také celoplošná kresba objektivu. Ta je opravdu detailní nejen uprostřed, ale na většině ohniskových vzdáleností i v rozích. Máme zde sice docela problém s chromatickou aberací, ale i ta má dobrý charakter, takže se dá velmi snadno plně potlačit. S makrem nemůžete moc počítat, to ale u těchto kompaktů s velký čipem obecně nebývá moc dobré. Potěší ND filtr, který dovoluje snímat např. panning i za dobrého světla, velmi rychlý fázový autofokus a také solidní optická stabilizace.
 
Samotný snímač patří k průměru. Jeho rozlišení je hodně dobré, nicméně v otázce šumu a dynamického rozsahu nepatří úplně ke špičce. Ve stínech je tak často vidět poměrně dost barevného šumu (na poměry APS-C senzorů). Další nevýhodou je maximálně jen Full HD video. V této cenové kategorii bych od vlajkové lodi čekal přeci jen 4K videosekvence, když jej mají konkurenční kompakty i za poloviční cenu. Zapomenout musíte i na zpomalené video. Dalším nepříliš pozitivním prvkem je spíše jen průměrná výdrž baterie. Sekvenční snímání nabídne solidní rychlost, velikost bufferu je pak rovněž slušná.
 
Jak tedy zhodnotit Canon PowerShot G1 X Mark III? Je to opravdu velmi dobrý fotoaparát, pořizuje skutečně velmi kvalitní snímky. Objektiv je výborný, zde levnějšího brášku G5 X opravdu překonává. Na druhou stranu spoustu z vlastností APS-C čipu zahazuje slabou světelností objektivu, takže drtivá většina konkurenčních kompaktů s menšími senzory paradoxně lépe maže pozadí a v šumu pak také není nějak výrazný rozdíl, pokud vůbec.
 
Technologicky sice potěší výborně zvládnutými duálními pixely, ale v některých ohledech působí trochu zpáčetnicky. Např. bych tu čekal 4K video i to zpomalené. Hlavním problémem je tak především velmi vysoká cena. Není důvod, aby se až tak dramaticky lišila od G5 X, přesto je o polovinu vyšší. To je opravdu mnoho.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Krajinářskou fotografii
2. Natáčení slušného Full HD videa
3. Univerzální focení, např. jako doplněk k zrcadlovce

 

Plusy


+ Výborná kresba objektivu
+ Velmi příjemný bokeh
+ Dual Pixel AF
+ Relativně kompaktní rozměry
+ Konstrukce odolná vůči nepříznivému počasí
+ Automatický integrovaný ND filtr
+ Solidní Full HD video
+ Výklopný dotykový displej


Minusy


- Nepříliš dobrá světelnost objektivu
- Průměrná výdrž baterie
- Slabší makro
- Chybí 4K nebo zpomalené video
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G1 X Mark III děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 30 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.