Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X: vnitřní revoluce

28.2.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Je to sotva pár týdnů, co Canon uvedl nový PowerShot G1 X a pár dní, co se začal prodávat. My jsme jej již důkladně otestovali. Nabízí nám více než 4/3" CMOS snímač s rozlišením 14 megapixelů, objektiv se 4× optickým zoomem, Full HD video a mnoho dalšího.

Videosekvence


Fotoaparát umí natáčet Full HD video v rozlišení 1920×1080 pixelů při 24 fps. V nižších rozlišeních HD (1280×720 pixelů) a VGA (640×480 pixelů) zvládá i 30 fps. Kvalita obrazu je velmi slušná, obraz je detailní, nerozmazaný a pomáhá také optická stabilizace obrazu. Video vypadá při 24 fps poněkud sekaně a patrný je i lehký rolling shutter efekt.





Docela mě zklamalo ostření. Je opravdu velmi pomalé, na přeostření z pozadí do popředí počítejte s mnoha sekundami, po které bude obraz nezaostřený. U videosekvencí nelze nastavovat expozici, fotoaparát je určen spíše pro běžné rodinné natáčení. Oproti zrcadlovkám Canonu je tak někde mezi, je mnohem lepší na běžné natáčení, ale zase horší na profi záležitosti. Zvuk je stereo.
  • 1920×1080 / 24 fps - cca 4300 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 2600 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1150 kB/s

Úroveň videosekvencí můžete posoudit na třech ukázkách. První venkovní Full HD video (36 sekund, 144 MB) ukazuje zoomování (včetně digitálního), zvuky. Druhá interiérová videosekvence pak ukazuje kvalitu snímání za horšího světla a pomalý autofokus (45 sekund, 173 MB). Poslední HD video se věnuje zoomování v makro režimu, i zde je vidět zoufalá pomalost AF (23 sekund, 60 MB).


Stabilizace


V objektivu najdete inteligentní stabilizaci, která má několik druhů stabilizování, mezi nimiž se automaticky přepíná. Je tak zde např. detekce panningu a podobně. Vy ji můžete jen vypnout, nechat stabilizovat neustále nebo jen při focení. Test proběhl při expozičním času 1/8 sekundy na cca 2metrovou vzdálenost s přepočteným 88mm ohniskem.



bez stabilizace



s trvalou stabilizací



se stabilizací pouze při focení



se stativem



Docela netradičně mi přišlo, že trvalá stabilizace prokazovala vyšší úspěšnost než ta, která je aktivní pouze při focení. Většinou je tomu totiž právě naopak. Stativ je i nadále jistotou ostrého snímku, což stabilizace nemusí vždy zajistit. Upozorňuji, že byly vybrány typické snímky v sérii několika fotografií.


Fotografování portrétů, blesk


Focení portrétů jde fotoaparátu tak středně. Do interiérů má středně širokoúhlé 28mm ohnisko, dobrou světelnost F2,8 a nízkou hladinu šumu, takže zde příliš nezklame. Detekce tváří je solidní. Na detailnější portréty má ideální ohnisko 112 mm (reálné 60,4 mm), ale světelnost F5,8 není právě ideální a nečekejte nějak nadmíru rozmazané pozadí.




expoziční čas 1/160 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



Hodně mě ale potěšila úroveň detailů, která je fantastická. Nikde žádné patlání, vše je ostré, detailní. Můžete si stáhnout i RAW snímek.


blesk -2 EV (ISO 100)



blesk +0 EV (ISO 100)


blesk +2 EV (ISO 100)


blesk -2 EV (AUTO ISO 640)

blesk +0 EV (AUTO ISO 640)

blesk +2 EV (AUTO ISO 640)

Interní blesk má všechny klasické režimy (vypnutí, zapnutí, automatika, předblesk, slow synchro na první nebo druhou lamelu závěrky). Potěšilo mě, že se nevyklápí automaticky, ale uživatel jej musí vyklopit ručně. Síly blesku je přiměřená, maximálního účinku dosahuje při korekci +0 EV. Větší sílu má jen při vyšších automatických citlivostech. Korekce expozice blesku nabízí rozsah -2 EV až +2 EV, synchronizační čas je 1/2000 sekundy. Při použití externího blesku je to pak 1/250 sekundy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.