Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G10: stále mezi nejlepšími

3.3.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na profesionální kompakt Canon PowerShot G10. Přichází s 14,7MPx čipem s 1/1,7" úhlopříčkou a 5× optickým zoomem, který začíná na širokoúhlém ohnisku 28 mm. Dokáže porazit rivala Panasonic Lumix LX3? Předčí svého předchůdce - PowerShot G9?
Všechny testy již máme za sebou, fotoaparát je v praxi dostatečně vyzkoušen, a čeká tedy na finální rozhodnutí. Stojí za to si jej koupit?

Fotoaparát potěší svým profesionálním designem a velmi dobrým zpracováním. Nabídne sáňky na blesk, stejně tak s ním lze využít i předsádky. Objektiv potěší dobrou světelností a konečně i širokoúhlým základním ohniskem, které jeho předchůdci G9 tolik chybělo. Radost udělá i velký 3,0" LCD displej s velkým rozlišením a dobrým obrazem. Ovládání fotoaparátu je dobré, kruhový volič je skvělý nápad stejně jako ovládací kolečko pro nastavení ISO citlivosti. Výborné je také rychlé menu.

Celkově má fotoaparát spoustu možností, jedná se o skutečně profesionální kompakt. Ostření je rozumně rychlé (na krátkém ohnisku), potěší supermakro. Co se týče nastavení expozice, automatika konečně volí ISO 400 a nezůstává pouze na často nedostatečných ISO 200. Výhodou je i integrovaný ND filtr. K dispozici je účinná optická stabilizace. Výdrž baterie je mnohem lepší, než slibuje výrobce, ale to v případě, že vypnete trvalé ostření a stabilizaci.

Fotoaparát bohužel trpí na šum kvůli zbytečně vysokému rozlišení, nicméně stále je na tom ve srovnání s drtivou většinou kompaktů dobře. Rychlost přístroje je solidní, procesor DIGIC 4 odvádí svou práci dobře. Objektiv sice není dokonalý, ale optické chyby jej netrápí ve zvýšené míře. Poněkud více zkresluje na širokém ohnisku, ale vinětace, odlesky v protisvětle a chromatická aberace potrápí jen občas. Jako velmi užitečnou shledávám funkci i-Contrast, ale pro jistotu bych ji nenechával automaticky zpracovávat všechny snímky.




Ocenění TREFA získává Canon PowerShot G10
za rozsáhlé možnosti fotografování, bohatou výbavu a slušné fotografie. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jako každý fotoaparát, i G10 má nějaké neduhy. Někomu může vadit na kompakt poměrně vysoká hmotnost. Oproti G9 má menší rozsah ohnisek, ale to také nechci fotoaparátu vyčítat. První věc, kterou bych fotoaparátu trochu vytknul, je zelená přisvětlovací dioda. Ta má příliš úzký kužel světla a ostření v noci tak zrovna dvakrát nepomůže. Dalším nedostatkem je velmi malé pokrytí optického hledáčku, na druhou stranu je třeba ocenit, že zde vůbec je. Manuální ostření je díky špatné technice zvětšování náhledu docela na nic a nezbude, než se spolehnout na graf ukazující ostřící vzdálenost. Je to velká škoda, protože displej s vysokým rozlišením si konečně říká o to, aby byl využit i pro manuální ostření.

Hodně mě zklamaly videosekvence. Nejen, že není podporováno dnes tolik moderní HD, fotoaparát dokonce nabízí jedny z nejméně kvalitních VGA videosekvencí v kategorii kompaktů vůbec. Dodaný software pro zpracovávání RAW souborů mi přijde poněkud divný a moc toho neumí. Překvapí i poměrně pomalé sekvenční snímání. Od high-end kompaktu bych čekal lepší výsledky.

Canon PowerShot G10 považuji za velmi kvalitní fotoaparát, a proto mu uděluji ocenění TREFA. Nicméně si stále myslím, že Panasonic Lumix LX3 je o něco lepší volbou. Má mnohem světelnější objektiv a díky trochu většímu čipu a podstatně menšímu rozlišení také méně šumí. O jeho úspěchu hovoří také to, že jej Panasonic díky obrovskému zájmu nestíhá vyrábět. Kdo však není schopen překousnout opravdu malý ohniskový rozsah modelu LX3, pro toho je další volbou v řadě Canon PowerShot G10. Je druhým nejlepším kompaktem. Až trochu přidá na světelnosti a nebude se bezhlavě hnát za počtem megapixelů, může být první. Vždyť Canon PowerShot G10 už nepatří do třídy fotoaparátů, kde hraje velkou roli marketing, tak proč až 15 MPx na takovém čipu? 12 megapixelů jako u G9 by nestačilo?


Objektiv bez větších chyb
Hůře využitelné manuální ostření
Dobrý LCD displej
Nekvalitní videosekvence
Solidní rychlost
Pomalejší sekvenční snímání
Funkci i-Contrast
Ikona Odkaz na databázi
Bohatá nabídka funkcí
Ikona Odkaz na databázi
Příjemné ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G10 děkujeme Canonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.