Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G11: géčko, o jakém jsme snili

7.12.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším dalším testem prošel profesionální kompakt Canon PowerShot G11. Jeho výrobce vyslyšel volání zákazníků a vrátil géčkové řadě výklopný displej a snížil rozlišení na rozumných 10 MPix. Jak se to projeví ve výsledku? Stane se z G11 nejlepší kompakt na trhu?

Noční scéna


Vzhledem k malé hustotě pixelů a bohatému manuálnímu nastavení by měl Canon PowerShot G11 fotit na kompakt velmi dobré noční snímky.


expoziční čas 15 s, clona F5 citlivost ISO 80, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 80 nezpůsobuje v podstatě žádný šum ani při 15sekundové expozici. Ostření je průměrné, občas v těchto podmínkách trochu stávkuje, ale většinou se dá do druhého pokusu přemluvit ke spolupráci.


expoziční čas 8 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek je krásně detailní, šum je velmi jemný s přirozenou strukturou, snímku není co vytknout. Velmi dobrá práce.


expoziční čas 2,5 s, clona F6,3, citlivost ISO 400, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 200 už tradičně přeskočíme a podíváme se na ISO 400. Jak je vidět, jasový šum je trochu silnější, nicméně je stále příjemně strukturovaný, ostrost a detailnost snímků je neustále na velmi dobré úrovni.


expoziční čas 1,3 s, clona F6,3, citlivost ISO 800, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Při ISO 800 se začíná trochu více odšumovat, nicméně detailnost ještě zůstává stále poměrně dobrá. Snímek je ale jakoby za slaboučkým závojem a občas trochu flekatí. Každopádně s ohledem na citlivost ISO 800 je to výtečný výsledek.


expoziční čas 1/1,6 s, clona F6,3, citlivost ISO 1600, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 1600 opět zvyšuje jasový šum, který začíná mít méně pravidelnou strukturu, ostrost klesá, nicméně s ohledem na citlivost se drží na stále rozumné míře. Na velké snímky už to nebude, ale při menších formátech mohou fotografie vypadat i při ISO 1600 dosti dobře.


expoziční čas 1/3 s, clona F6,3, citlivost ISO 3200, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Při ISO 3200 už jsou snímky více flekaté, je na nich vidět redukce šumu, pro malá rozlišení je to ale použitelné.


expoziční čas 1/20 s, clona F4,5, citlivost ISO 6400, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát nabízí ještě speciální režim pro slabé osvětlení, který fotí snímky do rozlišení 2,5 megapixelů (spojuje čtyři pixely do jednoho pro snížení šumu), může navolit až ISO 12800. Tento snímek jsem jako jediný z noční série fotil z ruky, takže jako stabilizace funguje tento režim výborně. Nicméně šumu je i tak mnoho, navíc díky vysoké citlivosti klesá barevnost fotografie.


Standardní scéna


Než přejdeme k ilustračním fotkám a závěru, podíváme se ještě na dvě standardní scény.


expoziční čas 1/800 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení

Mírně pozdější snímání než obvykle (asi o hodinu) a i-Contrast k tomu dokázaly odstranit věčný problém této scény, naprosto přepálenou oblohu. Detaily jsou velmi dobré, chromatická aberace je slabá.


expoziční čas 1/500 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 41 mm, klikněte pro zvětšení

Zde fotoaparát ukázal, že i 10MPx snímač dokáže přinést mnohem více detailů než 12MPx kompakty s pidičipy. Rozlišení prostě není všechno. Zde najdete spoustu detailů žádné rozmývání, pozlobí jen troška chromatické aberace.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.