Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

24.2.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Řada profi kompaktů Canon PowerShot G X se utěšeně rozrůstá a dnes se podíváme na nejmenšího zástupce v podobě PowerShotu G9 X. V malinkém těle nabídne velký 1,0" snímač s 20 MPx a světelný F2,0-4,9 objektiv.

Stabilizace


Fotoaparát nabídne optickou stabilizaci s inteligentním řízením a detekcí různých režimů jako je např. panning. Stabilizování může být trvalé nebo jen při expozici. Navolit lze také sílu dynamického režimu (ten filtruje např. chůzi).



1/13 sekundy, bez stabilizace



1/13 sekundy, se stabilizací



1/60 sekundy, bez stabilizace



Test jsem provedl na přepočtené ohniskové vzdálenosti 84 milimetrů. Při testu jsem zjistil, že se dá bez větších problémů vyfotit 1/60 sekundy z ruky bez stabilizace při dobré ostrosti. Otázkou tedy bylo, při jakém času budu mít stejnou úspěšnost se stabilizací. Toto nastalo přibližně při 1/13 sekundy, což znamená 2,3EV účinek. U 1/10 sekundy už šla úspěšnost dolů. Občas vyfotíte ostrý snímek, ale o nějaké větší jistotě se už nedá mluvit.


Fotografování portrétů, blesk


Jak už jsme naznačili v předchozích kapitolách, detekce tváří je slušná, lepší standard. Maximální ohnisková vzdálenost 84 mm po přepočtu je na portréty tak akorát, nicméně světelnost F4,9 při 1" senzoru je přeci jen trochu limitující.


Canon PowerShot G9 X portrét

expoziční čas 1/100 s, clona F4,9, citlivost ISO 125, ohnisko 84 mm, klikněte pro zvětšení



Pokud ale budete dostatečně blízko, dokážete pozadí mazat dost slušně. Detaily jsou v pořádku, můžete se podívat i podrobněji na snímek ve formátu RAW.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +2 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk -2 EV (1/60 s, AUTO ISO 640)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 640)

blesk +2 EV (1/60 s, AUTO ISO 640)

Interní blesk je mechanicky výklopný. Jeho výkon je dostatečný i díky tomu, že má objektiv světelný objektiv a ve výsledku tak pro rozumné prosvětlení není třeba nějak extra silného blesku. Expozici můžete korigovat od -2 EV do +2 EV. Při pevně stanovené citlivosti ISO 125 se kladná korekce na snímku neprojevuje, to začne až s automatickou ISO citlivostí. Fotoaparát využívá expozičního času 1/60 sekundy. Efekt červených očí bývá většinou relativně slabý (nicméně ne vždy), jde spíše o načervenalé, ale spíše jen výjimečně červené tečky.









Vedle automatiky a korekce expozice lze výkon blesku řídit i ručně, na výběr jsou tři možnosti síly. Pomalá synchronizace je možná na první nebo druhou lamelu závěrky.


Výdrž baterie


Canon PowerShot G9 X je napájen Li-ion akumulátorem NB-13L, jehož napětí je 3,6 V, kapacita je pak 1250 mAh. Samotný výrobce slibuje výdrž na pořízení 220 snímků, případně 335 snímků v ECO režimu. Při testu jsem využíval normální režim a jak už je u Canonu zvykem, dosažená čísla byla znatelně vyšší než ta papírová. Výsledky byly neuvěřitelně konzistentní, při všech nabitích baterie jsem naměřil výdrž lišící se jen v řádu jednotek snímků. Průměrem bylo 305 fotografií a 5 minut videa na jedno nabití. Není to mnoho, ale taková výdrž se dá akceptovat.


Displej


Zobrazení dotykového displeje je typické pro moderní Canony a řadu PowerShot G X. Má tedy i několik ikonek vyhrazených pro dotykové ovládání.


V horním řádku jsou informace o rozlišení, volné kapacitě a podobné. Vpravo nahoře vidíte tlačítko Q, které spouští quick menu (totéž můžete provést hardwarovým tlačítkem Q/SET). Ohraničené hodnoty jsou ty, které můžete rozkliknout a následně upravit. Zde si třeba nešáhnete na expoziční čas a clonu, neboť je zamčená expozice, k dispozici je ale ISO citlivost a korekce expozice. Dotykem na displeji lze polohovat AF bod, viz vpravo.


Při ťuknutí na ISO citlivost se objeví menu pro její výběr. Vpravo pak vidíte dvousloupcové quick menu.


Při otáčení kolečka fotografických režimů se zobrazuje pořadí režimů v horním řádku. Pravý snímek ukazuje výběr scénických režimů.


Na tomto snímku je vidět manuální ostření. To můžete provádět pomocí šipek na displeji, počítejte ale s nepříjemnou odezvou. Nejprve se nic neděje, a když prst podržíte déle, začne se naopak ostření měnit až příliš rychle. Vpravo je spuštění Wi-Fi.


U videosekvencí lze ve speciálním režimu nastavit i plně manuální ovládání, můžete si tedy hrát s časem, clonou, korekcí expozice i ISO citlivostí (vše je v rámečku, který vyznačuje, že jde o nastavitelný parametr). U videa lze zapnout i manuální ostření.


Hlavní menu má tři hlavní oddíly, které se dělí na další panely. V červeném najdete fotografická nastavení, ve žlutém pak technická.


Zelené menu pak slouží k vytvoření si vlastního menu. Sem si můžete vyskládat položky, ke kterým často přistupujete a nechcete je lovit po různých panelech. Zobrazení vyfocených snímků může být celoplošné, lze jej doplnit o základní expoziční hodnoty. Snímky se dají posouvat a zvětšovat jednoduše dotykem na displeji.


Náhled ale může být i menší, doplněný o více informací a jasový histogram, případě i barevné histogramy.


Wi-Fi


Canon PowerShot G9 X je vybaven Wi-Fi rozhraním. Spustíte ji ve fotoaparátu, smartphonem se připojíte na nově vytvořenou Wi-Fi síť a spustíte aplikaci Camera Connect. Dojde ke spojení obou zařízení a můžete pracovat.


Pomocí Wi-Fi můžete dálkově ovládat fotoaparát, měnit zoom a nastavovat i ostřící bod nebo expozici. Máte-li tedy na fotoaparátu nastavený adekvátní režim, můžete využít takřka vše, co dovoluje. V manuálním režimu lze tedy nastavit clonu i expoziční čas.


Zde už vidíte např. volbu expozičního času. Vpravo vidíte hlavní menu, které vedle zobrazení snímků ve fotoaparátu umožňuje již zmíněné dálkové ovládání a vkládání GPS souřadnic, které pořídíte smartphonem. Přesnost GPS tak závisí na přesnosti vašeho smartphonu.


Vlevo vidíte obrazovku pro vkládání GPS souřadnic (zapnutí/vypnutí logování) a vložení souřadnic, není mi ale jasné, zda zde dochází k nějaké synchronizaci času. Vpravo je snímek z fotoaparátu zobrazený na displeji smartphonu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.