Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX1 IS vs. SX10 IS: souboj CMOS a CCD

24.2.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme otestovali hned dva fotoaparáty najednou. Jedná se o nové 20× ultrazoomy společnosti Canon. Liší se zejména typem snímače. Zkusme si tedy odpovědět nejen na otázku, jaké nové Canony vlastně jsou, ale srovnejme i CMOS s CCD čipem.

Optický a digitální zoom


Objektiv nabízí 20× optický zoom, což je velmi slušné. Pro praktické využití by jistě stačilo i méně, ale někdy se každý milimetr ohniskové vzdálenosti navíc hodí. Při 20× zoomu bych předpokládal trochu širší začátek, ale i 28 mm je příjemně širokoúhlých.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/60 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Do záběru se vejde hodně, potěší i rozumný kontrast v rozích. Co ale vůbec nepotěší, je chromatická aberace. Ta je silná a po celém snímku. Dokonce i na tak neuvěřitelných plochách jako je patník chodníku vpravo dole. Zde se tedy Canon opravdu nevyznamenal.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/40 s, clona F5,7, citlivost ISO 200, ohnisko 560 mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení je opravdu velmi znatelné, značka již zabírá na fotografii velkou plochu. Rovněž lze vidět jednotlivá stéble trávy, ta jsou ale šumem trochu degradována. Na značce si lze opět všimnout chromatickou aberaci.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/100 s, clona F5,7, citlivost ISO 200, ohnisko 560 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Zde jsem poněkud neobvykle dostal tmavší fotografii s digitálním zoomem. Většinou to bylo naopak a fotografie byly spíše světlé. Úroveň digitálního zoomu mě však velmi mile překvapila. I při 4× digitálním zvětšení snímek vypadá překvapivě dobře, není příliš rozpatlaný.


Protisvětlo


Dá se očekávat, že objektiv s obrovským rozsahem ohnisek bude mít s protisvětlem hodně problémy. Během testu moc nepřálo počasí, takže slunce jsem si moc neužil a fotoaparáty také ne. V protisvětle jsem tak otestoval jen SX10 IS.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/2000 s, clona F8, citlivost ISO 80, ohnisko 137 mm, klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, lze se dočkat odlesků objektivů. Ale toto je asi nejvíc, čeho jsem dosáhl. Odlesky na většině fotografií nejsou a pokud ano, tak spíše slabé. Co se týče odlesků objektivu, tam Canon odvedl dobrou práci. Horší je to však s aberací, která je obrovským problémem, hodně zde připomíná Fujifilm S100FS, který s tím měl také problémy. Fotoaparát aberuje kdekoli, kdykoli, no prostě stále.


ohnisko 28 mm, clona F2,8


ohnisko 28 mm, clona F8

Jak vidíte, na nejširším ohnisku je v rozích obrazu aberace více než viditelná. Ani není třeba dělat zvětšený náhled snímku. Zvýšená clona vůbec nepomáhá. Na snímcích se objevují zejména červené a zelenomodré linie.


ohnisko 560 mm, clona F5,7


ohnisko 560 mm, clona F8

Ani nejdelší ohnisko není aberací ušetřeno. Zde jsou rovněž zelenomodré linie, případně fialové. Zde se to Canonu opravdu hodně nepovedlo a je to chyba, která celý fotoaparát výrazně sráží dolů. Canon očividně nenásledoval cestu Panasonicu, který u své FZ28 aberaci překvapivě dobře a kvalitně softwarově odstraňuje. Objektiv modelu FZ28 totiž aberuje také (stačí se kouknout do RAWu), ale je potlačena. Zde nikoli a dost je to vidět.

Co se týče protisvětla, má fotoaparát funkci i-Contrast, která prosvětluje tmavé stíny fotografie. O této technologii jsem hovořil již v kapitole o expozici, nicméně předložím zde znovu obě fotografie, kde lze účinek funkce vidět.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/1000 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, bez i-Contrastu, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/1000 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, s i-Contrastem, klikněte pro zvětšení

Snímek je většinou lépe prosvětlen, někdy je to však trochu moc, snímek působí mírně přeexponovaně. Výsledky jsou všelijaké, jednou se funkce projeví i tam, kde byste nečekali, někdy úplně naopak. Její zapnutí či vypnutí není chyba, v obou případech dostáváte rozumné snímky. Funkci i-Contrast lze provést i u již nafocených snímků.


Noční scéna


Tentokrát bude tato kapitola velmi dlouhá, neboť se podíváme na snímky z PowerShotu SX10 IS i SX1 IS pro co nejlepší srovnání šumu a toho, co na fotografii způsobí. Oba fotoaparáty sice nabízí až 15sekundovou expozici, ale každý trochu jinak. Levnější SX10 IS nabízí manuální nastavení expozice i prioritu času až s 15sekundovou expozicí, kdežto SX1 IS v těchto režimech nabízí pouhou sekundu. Teprve ve scénickém režimu Dlouhá závěrka je možno nastavit manuálně až 15 sekund, ale citlivost je striktně omezena na ISO 80 a clona plně otevřena. Lepší podmínky pro noční focení tedy nabízí SX10 IS.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 15 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 15 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení

Oba fotoaparáty nabízí na ISO 80 docela málo šumu a ostrý obraz, což je chvályhodné. Ostření občas vypovídalo službu, a tak jsem raději ostřil manuálně. Na zvětšeném obrazu na displeji toho moc poznat nebylo, tak jsem ostřil spíše dle grafu vzdálenosti, na kterou je ostřeno.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 13 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 133 mm, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 1 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 164 mm, klikněte pro zvětšení

Oba fotoaparáty podávají dobré výsledky (co se týče ostrosti) a malého množství šumu. SX1 IS je ale očividně silně limitována časem 1 sekunda. Proto při nižších citlivostech použijte režim Dlouhá závěrka a oželte manuální nastavení expozice, protože jinak dostanete takto podexponované snímky.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 3 s, clona F6,3, citlivost ISO 400, ohnisko 133 mm, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 1 s, clona F4,5, citlivost ISO 400, ohnisko 164 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 400 už začíná stačit i jednosekundová expozice modelu SX1 IS. V obou případech jsou výsledky na citlivost ISO 400 a ohledem na velikost čipu a rozlišení přímo parádní, takto kvalitní snímky z jiných ultrazoomů jen tak nedostanete. Snad jen z Fujifilmu S100FS. Šum je sice vidět (zejména ten jasový), ale ostrost snímku příliš nenarušuje.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 2 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 133 mm, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 1 s, clona F4,5, citlivost ISO 800, ohnisko 164 mm, klikněte pro zvětšení

CMOS snímači očividně sedí focení v noci, protože podává velmi dobré výsledky, dokonce kvalitnější než CCD snímač, který naopak ve dne vede. Šum je sice u obou fotoaparátů výrazný, ale mohu říci, že spousta obyčejných kompaktů se stejně velkými čipy a totožným rozlišením by takový výsledek zvládla sotva na ISO 400, spíše na ISO 200.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1 s, clona F5,6, citlivost ISO 1600, ohnisko 133 mm, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 1/2 s, clona F4,5, citlivost ISO 1600, ohnisko 164 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 1600 je již nad možnosti obou čipů. Ve světlech ještě lze vidět obrysy a nevypadá to tak zle, ale stačí jen trochu méně nasvícená oblast a už se objeví obrovské množství jasového i barevného šumu, který je navíc divně rozpatlaný.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/8 s, clona F4,5, citlivost ISO 3200, ohnisko 133 mm, klikněte pro zvětšení


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 1/8 s, clona F4,5, citlivost ISO 3200, ohnisko 164 mm, klikněte pro zvětšení

Výrazně snížené rozlišení a citlivost ISO 3200 se podepisují na sníženém množství detailů. Fotografie nevypadají hezky, ale lze je použít třeba jako menší ilustrační fotografie na web.


Standardní scéna


U tohoto testu na chvilku vykouklo sluníčko a ukázala se i modré obloha, takže stačil jen krátký čas a nízká citlivost. Opět byla focena budova šenovských mlýnů.


Canon PowerShot SX10 IS (CCD), expoziční čas 1/640 s, clona F4. citlivost ISO 80, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Ostrost snímku a kontrast jsou velmi dobré, zejména ve scénickém režimu Krajina, který kontrast trochu zvyšuje. Šum je v normě, i když bych si dokázal představit i poněkud hladší oblohu.


Canon PowerShot SX1 IS (CMOS), expoziční čas 1/640 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 39 mm, klikněte pro zvětšení

Je vidět, že zde prakticky není rozdíl mezi CCD a CMOS. Snímky vypadají prakticky totožně, šum je podobný a chromatická aberace je také bohužel patrná na obou snímcích.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.