Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX120 IS: zraje jako víno

30.3.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším redakčním testem prošel ultrazoom Canon PowerShot SX120 IS. Nabízí objektiv ze staré školy, tedy s poměrně dlouhým základním ohniskem 36 mm, ale také vynikající světelností. Jak si nástupce oblíbených předchůdců vedl v praxi?

Stabilizace obrazu


U fotoaparátu najdete optickou stabilizaci IS. Má několik různých módů. Lze ji vypnout, nechat stabilizovat trvale, pouze při focení, nebo zvolit režim panorámování, který stabilizuje pouze v jednom směru. Testovací snímky byly pořízeny na vzdálenost zhruba dvou metrů s expozičním časem 1/13 sekund na 134mm ohnisku. Citlivost byla ISO 80, clona pak F6,3.


bez stabilizace


s trvalou stabilizací


se stabilizací při fotografování


se stativem

Ačkoli většinou je stabilizace aktivovaná pouze při focení výkonnější, u tohoto Canonu tomu tak většinou není. Lepší výsledky častěji podávala trvale zapnutá stabilizace, nutno však počítat s horší výdrží na baterie. Účinnost stabilizace je poměrně dobrá.


Videosekvence


U videa PowerShot SX120 IS příliš mnoho nadšení nevzbudí. Ostatně fotoaparáty Canon ještě stále ve velké části nejsou pro videosekvence vhodné. SX120 IS dokonce zůstává u archaického VGA rozlišení 640×480 pixelů. Kvalita obrazu je vzhledem k rozlišení docela v pořádku, nicméně není podporován optický zoom. Máte zde jen digitální zoom, takže jakékoli přiblížení se projevuje v drastickém snížení kvality obrazu.



Přicloňování je poměrně plynulé, ale při přechodu do silného protisvětla dochází k přeskakování obrazu. Slunce v obrazu způsobuje smear efekt. Podporována je ale optická stabilizace, což lze pochválit. K dispozici jsou tři různé kvality videosekvencí.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1650 kB/s
  • 640×480 / 30 fps LP - cca 950 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 600 kB/s

Vzhledem k malému rozlišení videosekvencí velmi překvapí jeho náročnost na paměťové místo. Na ukázku si můžete stáhnout 20sekundovou videosekvenci (32 MB).


Fotografování portrétů, blesk


Díky dlouhému základnímu ohnisku objektivu bude mít sice PowerShot SX120 IS trochu problém pří snímání více postav na krátkou vzdálenost (zpravidla při společenských akcích), nicméně pro detailnější portréty je naopak velmi dobrý. Nabízí dostatečný rozsah ohnisek i velmi dobrou světelnost.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 121 mm, klikněte pro zvětšení

Je vidět rozumný účinek optické stabilizace i přijatelná kvalita obrazu s citlivostí ISO 200, která se projevuje ještě rozumnou mírou šumu i odšumování. Některé detaily to ale už ničí, lze si všimnout nepříliš přesvědčivou kresbu ve vlasech. Na dnešní poměry kompaktů a s ohledem na vysokou pixelovou hustotu mě výsledek docela potěšil.


expoziční čas 1/60 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 189 mm, klikněte pro zvětšení

Při použití blesku byl nastaven kratší expoziční čas 1/60 sekundy. Ostrost se ale příliš nezvýšila. Efekt červených očí je i přes vyskakovací blesk vždy dost silný, fotoaparát ale poměrně dobře vyhledává oči a softwarově tento nechtěný efekt odstraňuje.

Samotný blesk je ručně vyklápěcí, je tedy velmi snadné jej nechtěně otevřít, zvláště máte-li fotoaparát v kapse. Blesk lze vypnout (jednoduše jej prostě nevyklopíte), nuceně zapnout, nechat jej na automatice, nebo použít slow synchro. Je možné korigovat expozici blesku, aktivovat předblesk, nastavit "Bezpečné FE", což by mělo korigovat sílu blesku a zabránit přepalům, účinku jsem si ale nevšiml.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 100)


blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 100)

blesk -2 EV (1/60 s, ISO 250)

blesk +0 EV (1/60 s, ISO 250)

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 250)

Položka "Zap. světlo" aktivuje přisvětlovací diodu, která neustále ostře svítí a pomáhá odstraňovat efekt červených očí. K tomu je zde předblesk a ještě softwarové odstranění tohoto efektu. Tato trojice věcí ve výsledku efekt skutečně docela potlačí, bez těchto pomůcek a před zpracováním snímku ale jde vidět, že efekt způsobuje docela silně. Síla blesku je dobrá.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.