Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
21.4.2011, Milan Šurkala, recenze
V dalším testu se podíváme na velmi levný ultrazoom Canon PowerShot SX130 IS, který vzhledem ke své ceně nabízí velmi slušné možnosti nastavení. Disponuje 12MPx snímačem a 12× optickým zoomem. Jak si povede?
Švarcka (15) | 4.1.201313:00
D.den,mám tento fotoaparát rok a strašně mě zklamaly přepaly fotek a v lese,přírodě musím neustále vyvyžovat bílou­(za horšíchsvět. podmínek­)­-jinak mám fotky na AUTO­-nereálné,do fialova.Setkal jste s tím někdo?
Poslala jsem fotoaparát na reklamaci s kartou,na kterých to bylo nejvíce znatelné..Opravy­(záruční­) se nedělají už v Praze,ale posílají někam mimo ČR­-byl testován,nevím,zdali s fotákem něco provedli­-ale fotí stejně.
Úplně mě přestalo focení bavit:­-­(,chtěla jsem foťák prodat­-ale zdá se mi to nesolidní s touto vadou.
Setkala jsem se na ­"rajčeti­" s fotografiemi přírody,které mě hodně nadchly.Zeptala jsem se majitelky­-čím fotí.
Hodně mě překvapilo,že na Olympus SP 560UZ.Fotky jsou nádherné,hlavně makro­-úplně mě tento foťák nadchnul,ale již není v prodeji a nevím­-zda­-li novější typy jsou takto povedené.Hned bych si ho pořídila.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 4.1.201313:37
Tak ono se stačí v recenzi podívat alespoň na závěr, kde je právě silné přeexponovávání ve stínech a špatné vyvážení bílé za horších světelných podmínek popsáno v negativech :­-­) Takže ano, setkali jsme se s tím a je to naprosto standardní projev tohoto přístroje a většiny kompaktů od Canonu. Příště už budete vědět, že je lepší nejprve si přečíst recenze, zkušenosti majitelů, projet si ukázkové fotky a najít vhodného kandidáta na koupi, než nejprve vyhodit peníze a pak se divit, že to nefunguje tak, jak by si člověk představoval ­(a to je SX130 IS ve své třídě ještě docela dobrý fotoaparát­).
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 4.1.201314:15
Děkuji,jenže v té době,kdy jsem ho kupovala­-se hodně chválil jako velký všeuměl i na Heurece byl chválen.
A vždy jsem fotila Canonem­-ale tohoto nedostatku jsem si nikdy nevšimla­-že by byly barvy jiné a pod.
Naopak.Byly reálné.
A ještě mě inspirovaly fotky od kamarádky ale ty byly foceny typem SX 100­-110.
Tenkrát jsem váhala mezi Nikonem Coolpix L110 a Canonem SX130 IS.Měla jsem raději zvolit Nikon.
I když u něj myslím není ruční.nastavování.
A co říkáte na te Olympus SP 560UZ.V bazarech se dá pořídit okolo 2 500tis.
Ještě mám dotaz na funkce AF servo zda­-li zapínat a souvislý AF­-mám zapnuté oboje,ale nevím pořádně k čemu je.Jen vím,že jde o zaostřování.Děkuji :­-­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 4.1.201314:27
Tak on je to nadrůměrný fotoaparát. Prostě jednooký mezi slepými. Canony SX nabízí nadprůměrné detaily, bohužel stinnou stránkou je to, že vyžadují korigovat expozici a nastavovat vyvážení bílé. Pokud mají být snímky ve velmi malých rozlišeních ­(na sociální sítě a podobně­), pak většina kompaktů udělá stejně dobrou službu, někdy i lepší, nicméně i tady je nutno dávat pozor na přepalování, čímž jsou např. starší Nikony pověstné snad ještě více než Canony. Jednoduše řečeno, expozici u těchto kompaktů nastavují skoro všechny blbě, s barvičkami mívá problémy zejména Canon, ale za hodně náročného počasí to vzdá stejně skoro každý kompakt a i tam je nutno to dělat ručně ­(si snad ani nepamatuju, že bych viděl kompakt, který v lese dělá na automat barevně a jasově pěkné fotky­). AF Servo klidně vypněte, to automaticky doostřuje snímek po namáčknutí spouště. Většinou to není potřeba. Olympus SP­-560UZ by měl patřit ještě do kategorie fotoaparátů, kdy Olympus dělal dobré přístroje. Nicméně to nezaručuje, že ty fotografie budou lepší.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 4.1.201315:15
Děkuji a jde nějak předejít těm přepalům nebo na co si dát pozor při nastavení.
Hodně fotím makro­-i tam doporučujete AF servo vypnout?
Zkusím fotoaparát prodat a sehnat si Olympus SP 560UZ­-horší to snad nebude.
Ale fotky té paní,co fotí přírodu tímto fotoaparátem mě nadchly.Prý je neupravuje,nic takového,nenastavuje manuálně jen používá režimy SCN.Původně jsem myslela,že jsou makra foceny zrcadlovkou.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.1.201315:30
Su tie fotky niekde na nete ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 4.1.201315:35
U makra to AF Servo můžete nechat zapnuté, záleží na Vás, jak se Vám s tím pracuje. Osobně ta automatická doostřování nemám rád a raději fotím jednorázově. Přepalům můžete předejít korekcí expozice do minusu nebo spuštěním funkce i­-Contrast ­(v režimu AUTO je zapnuta automaticky­), to ale za cenu vyššího šumu. Olympusy mívají hezké barvičky a dobré makro, takže na tuto disciplínu si nejspíš trochu pomůžete.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 4.1.201316:22
Děkuji moc za Vaše názory a rady­-ještě to s Canonem zkusím.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 5.1.201312:28
A p.Šurkala,protože se bojím koupit fotoaparát z druhé ruky­- Olympus SP560UZ už není v prodeji­-ráda bych si pořídila Olympus nový.
Koukala jsem,že řada SP dále pokračuje.Jestli budete mít někdy čas­-já to také zkusí projít­(rezence­),který by jste mi doporučil.Finančně je pro mě přijatelný SP 600UZ,SP 610UZ,620UZ.Ale rozdíly hned jako laik nepoznám :­-­(,nevím na co si dát pozor.Hlavně už taky nechci s xD kartou­-je myslím pomalá.
Jde mi o makro,fotky přírody dětí,zvířat a video,které zoomuje při natáčení.Druh baterií neřeším.
Děkuji moc za ochotu.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.1.201314:58
Kedysi som tiez riesil dilemu aky ultrazoom si kupit, napokon som rozhodovanie zuzil medzi SP565UZ a Panasonic Lumix FZ28. Napokon som sa rozhodol pre FZ28 a rozhodne nelutujem :­) Tak ma len naapadlo, ci chcete vylozene zostat len u znacky Olympus, alebo sa nechcete popozerat aj po inych znackach. Olympus mal kedysi vyborne kompakty ­(sam som dlhe roky pouzival Olympus C­-2 s ktorym som mimoriadne spokojny­), ani starsie ultrazomy neboli zle, ale v poslednych par rokov ho v oblasti ultrazoomov jednoznacne predbehli Fuji a Panasonic. Skuste pouvazovat napriklad nad Panasonic Lumix FZ150, co je v sucasnosti ultrazoom s najlepsou obrazovou kvalitou, alebo jeho lacnejsia varianta FZ48. Popripade sa popozerat po starsich modeloch FZ28 a FZ38 ktore v testoch tiez vychadzali velmi dobre ­(ak sa este budu niekde dat zohnat­). Vsetky tu vymenovane Panasonic fotoaparaty su na standartne SD ­/ SDHC karty ­(FZ48­/150 aj SDXC­).
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 5.1.201318:13
Děkuji moc za tipy,učitě na tyto fotoaparáty juknu.O Olympusu jsem psala proto,že mě zaujaly fotky jedné uživatelky na netu­-nádherné barvičky,krásné makro­-no nádhera.A p.mi psala,že fotí Olympusem SP 560UZ.Ono i tady u rezenze na něj jsou fotografie uživatelů a makro je nádhera:­-­)
Tak jsem se o něj začala zajímat.Ale nebráním se žádné značce.Původně místo Canonu SX130 IS­-jsem si chtěla pořídit Nikon Coolpix L110­-kamarádka ho má.Líbí se mi jak fotí,ale zklamalo mě,že na něj nejde nic nastavovat­-clona,iso....
Proto jsem volila Canon.Recenze na Heurece.Jen jeden člověk psal,že se mu nelíbí barvy­(jako mně­).
Hlavně řeším i cenovou relaci fotoaparátu­-do 5tis.víc nemohu.
Ale dnes mě potěšil bratr­-prý jeho kamarád prodává Olympus SP 570UZ do 1tis.kč snad,protože má nějakou drobnou vadu­-teleobjektivu­(malinko se seká­),která se neprojeví na focení­-tak jsem ráda,že si ho budu moci odzkoušet a možná ho koupím.
Ale nebudu předbíhat.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 5.1.201318:34
http:­/­/www.photoextract.com­/fotografie­/olympus­-sp­-560­-uz
Zde jsou fotografie pořízené Olympusem SP560UZ
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 5.1.201315:47
No řada SP sice pokračuje, ale s původní řadou SP má společné snad jen logo výrobce. Pokud už to má být ultrazoom, tak jak už zda bylo zmíněno, dobrou volbou by byl Panasonic FZ150, pokud odhlédneme od několika zvláštních neduhů v ovládání a zpracování, tak i Fujifilm HS30EXR. Od Olympusu bych v kompaktní třídě koupil pouze XZ­-1 nebo XZ­-2, ostatní kompakty bývají podprůměrné.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 12.1.201320:07
D.den,mám dotaz.Dnes mi známý doporučil,ať si zkusím nahrát na kartu fotoaparátu program CHKD.Snad píši dobře,že se mi rozšíří fukce fotoaprátu,že je to skvělá věc.Vůbec program neznám,mám trochu obavy něco tak.použít a hlavně nikde nemoho nic najít o tomto programu a jestli je na Canon SX130IS vhodný.Děkuji moc za odpověď :­-­)
Odpovědět0  0
j.ryba | 12.1.201323:22
Odkaz http:­/­/chdk.wikia.com­/wiki­/SX130IS vede na stranky o CHDK.
Neni uplne trivialni vec to do fotaku dostat, nejake zkusenosti je potreba.
Hlavni otazka je, co to ma prinest za dalsi funkce k puvodnim, jestli to fakt stoji za to laborovani.
Ja privital k sx1 moznost ukladat RAW, ktery ovsem brzo vyresil novy firmware, dale byla fajn moznost nastavit ISO uz treba od hodnoty 10 atd...uz si to ani vsechno nepamatuju.
U C 350D to zaplatpanbuh pridalo bodove mereni expozice ktere tam normalne nebylo a ISO 3200. Samozrejme radu dalsich vylepseni, ty jsem moc nevyuzival.
Pro novejsi Canony navazuje projekt Magic Lantern.
Hlavne je dobre navody a postupy predem cist, popsany je to dobre.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 13.1.201318:04
Děkuji:­-­)
Takže třeba Nikon Coolpix 110L­(má kamarádka­),který nemá žádná manuální nastvení­-by si třeba tímto programem mohl polepšit­-třeba možností manuál.nastavení ISO?
Já myslím,že do toho mého je to zbytečné­-man.nastavení má.nevím,co bych vylepšila.
Odpovědět0  0
j.ryba | 13.1.201323:40
CHDK je urcen jen pro Canony, takze coolpix urcite ne. Jestli nekdo dela podobne ficury na Nikony nevim, spis ale ne.
S manualnim ovladanim to nesouvisi, jsou to jen pridane polozky pro nastaveni hodnot, ktere firmware softwarove v originalnim menu neumoznuje, i kdyz ve fotaku ty funkce fyzicky jsou.
Strucne receno, kdo tomu nerozumi, nemel by se do toho poustet, nebo si taky treba trvale poskodi fotak.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 14.1.20138:02
Nikdo nic do Nikonu nedává,jen mě napadlo,jestli není tak.program i pro jiné foťáky­-nevěděla jsem,že to je jen pro Canony.Ještě jsem neměla čas si o tom vše přečíst.Děkuji.
Odpovědět0  0
j.ryba | 14.1.201311:21
Na http:­/­/vimeo.com­/28976229 je pekne video s popisem instalace pro sx130is a predvedeni funkci. Nebal bych se toho, i kdyz autorem je Mr. Richard Smrt, PhD. Je to v anglictine.
V pripade tohoto fotaku by se instalaci CHDK asi poresilo hodne, protoze to prida moznost foceni do RAW, ­(i kdyz jen 10bitoveho­), tudiz moznost vyrazneho zlepseni fotek, dale HDR ze 3 fotek primo ve fotaku a dale timelapse atd. Doporucuju.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 14.1.201311:54
D.den,děkuji,juknu na to,ale anglicky nerozumím :­-­(,nechám si to vysvětlit od kamaráda,který tento program používá a moc si ho chválí.Ten mi o něm řekl.Že např.před focením už mě po namáčknutí spouště varuje na světlá místa na fotce­(přepaly­) a jiné nedostatky.Ale nevím,jestli bych vůbec využila.Jinak nevím co přináší formát RAW­-musím vše nastudovat či funkce­-timelapse­(něco asi s časem­).Mně jde spíše,že foťák dělá fotky domodra na AUTO­(hlavně v lese­),takže vyvažuji bílou.A to mi asi žádný tak.program nepomůže odstanit.
Reklamace nepomohla.
Odpovědět0  0
j.ryba | 14.1.201314:52
Prave ze jo, pomuze to odstranit. Fotka ulozena ve formatu RAW umoznuje udelat vyvazeni bile az doma u pocitace bez ztraty ostatnich barev, to obrazek ulozeny fotakem ve formatu JPG uz neumoznuje. Zase se u RAW musi vic casu venovat upravam a potlacovani sumu, ktere jinak fotak dela za nas a vetsinou dobre.
Fotit do JPG na rezim P misto na AUTO a bilou vyvazit rucne na stin­- zatazeno da teplejsi odstiny, je to nejllepsi a nejjednodussi a nejrychlejsi, ale nesmi se na to zapominat. Canon ma v rezimu den nebo auto obecne chladnejsi barvy, tj do modra.
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 14.1.201315:12
Děkuji­-tak to budu raději vyvažovat dál bílou a doufejmě,že se mi časem podaří sehnat něj.ten Olympus SP starší řady na to ­"vyblbnutí­" a začátky focení přírody.
Odpovědět0  0
Radles333 | 15.1.201319:30
Ten Olympus SP 560 nekupujte. Vím o čtyřech kusech, u kterých praskla dvířka na baterky. Technologická chyba. Servis neopraví, neb už náhradní díly drží skladem jen 5 let po ukončení výroby!
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 15.1.201319:47
Není to spíš tím,že do něj lidi dávají baterky špatně­-obráceně a pak násilím zavírají kryt­-což už jsem párkrát viděla.Což se pak nedivím,že dvířka prasknou.Jinak děkuji za upozornění:­-)
Odpovědět0  0
Radles333 | 15.1.201320:14
I kdyby to tak bylo, dobrý výrobek musí být blbuvzdorný. Člověk je tvor omylný, takže se to může stát každému. Když o tom ale přemýšlím, myslím si, že tím to být nemůže...když dám tu baterku obráceně, měří pořád stejně. Je to fakt blbě udělaný. Zavřít ten kryt vyžaduje neúměrnou sílu, ty pružinky co drží baterie jsou předimenzované a kryt v nejužším místě praskne. Při shánění nového krytu na netu jsem narazil na další tři lidi se stejným problémem.
Olympus bych si už nikdy nekoupil, pro ten mizerný pětiletý servis!
Odpovědět0  0
Švarcka (15) | 15.1.201320:21
To jste mě pobavil­-že musí být výrobek blbuvzdorný :­-­)Já když dám baterky obráceně,tak jde krytka zavřít jen násilně­-ale jde­-ale to už vždy vím,že je mám obráceně a obrátím je.Ty prasklé krytky jsem viděla na Aukru při prodeji.
Odpovědět0  0
S.P. | 10.11.20120:11
Vřele doporučuji používat i­-contrast až na hotovou fotografii, z menu prohlížení.
Bohužel mne velmi zklamalo makro u rovinných předloh. Ostrý je jen střed, okraje
jsou katastrofální. Pomohlo by zaclonění, ale to zas kazí celkovou ostrost....
Není to cenou, Samsung za 1800 K byl v tomhle nesrovnatelně lepší.
Jinak ale sláva za všemožné korekce atd., má opravdu i dost předností.
Odpovědět0  0
janko_S | 30.6.201212:23
Zdravím a prosím o radu.

Po koupi tohoto foťáku ­(asi 2 měsíce po­) se začalo stávat, nejdřív zřídka a teď už pravidelně, že při každém zapnutí chce nastavit datum a čas. Vyměnil jsem tu malou baterii za novou, na pár dní to pomohlo, ale teď to dělá znovu z železnou pravidelností. Setkal se s tím někdo a pokud ano, jak to řešil?

Díky Honza
Odpovědět0  0
busy (4706) | 30.6.201220:11
Ako prve by som skontroloval ci ta nova bateria nie je po tych par dnoch uz vybita. Ak bola predtym nova a teraz je uz vybita, fotak ma pravdepodobne poruchu v okruhu zalohovania casu a jednoznacne potrebuje do servisu. Ak je v zaruke, jednoznacne treba reklamovat.
Odpovědět0  0
janko_S | 30.6.201220:53
Díky za radu, zkusím jí změřit.. byla tam dávaná úplně nová... pročistil jsem ještě kontakty, zatím to asi od 15 hod drží, tak uvidíme, pokud to bude zlobit, v pondělí volám na canon servis...
Odpovědět0  0
fvxoVmpPoppFG | 7.12.20113:20
Clear, informative, sipmle. Could I send you some e­-hugs?
Odpovědět0  0
werush | 10.11.201123:25
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který z těchto 2 fotoaparátů je lepší, jsem už docela zoufalá z vybírání, důl je pro mne kvalita fotek + stabilizace ­(foto klasicky rodinné či z dovolené­), jsem trochu techničtější typ, takže případně různá nastavování zařízení mi nedělají problém. Případně další Váš tip, ale max do 4 tis. Děkuji!

CASIO EXILIM High Speed EX­-ZR10
vs.
Canon Powershot SX130
Odpovědět0  0
iNUYqTwUwDle | 4.12.201118:26
Whoever edits and puilbhses these articles really knows what they­'re doing.
Odpovědět0  0
Rimmerak. | 4.12.201118:43
Yes, Milan knows, what he is doing.
Odpovědět0  0
Šárka J. | 8.11.201123:48
Dobrý den. Čtu zde o canonu a chtěla bych Vás poprosit o radu a Váš názor. Uvažuji nad koupí PS 220 HS. V první řadě mi jde o kvalitu fotek, dále bych ráda slušný zoom a video, objekt focení : děti, krajina, rodinné výlety a oslavy ­- tedy vlastně od všeho něco. Tento kompakt mi leží v hlavě a nevím, zda udělám jeho koupí dobře. Známí radí Panasonic ­(konkrétně DMC TZ20­), tak nevím. Děkuji moc za odpověď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 8.11.201123:58
Canony maji trochu slabsi automatiku, ta je u Panasonicu lepsi. Modelu TZ0 bych se radeji vyhnul, na rozdil po strasiho modelu TZ10 je to vyrazny krok zpet. Pokud Panasonic, tak TZ8­/TZ10, ale ty uz asi nesezenete. V teto kategorii pristroju je jeste nekolik docela slusnych pristroju, viz prehled doporucenych kompaktu ­(https:­/­/www.digimanie.cz­/art_doc­-CBCDA4FA9F2F9B31C1257932006B3A89.html)
Odpovědět0  0
T N | 23.8.201117:43
Zdravim, mam kupene komplet prislusenstvo, len som cakal kym pride novy model. Teraz by som potreboval poradit, ci SX130 IS, alebo SX150 IS: http:­/­/www.usa.canon.com­/cusa­/consumer­/products­/cameras­/digital_cameras­/powershot_sx150_is#Overview .

Samozrejme by ma zaujimal nazor na ­"papierove predpoklady­" od p. Šurkalu.
Ide hlavne o to, ci si mam radsej pockat na recenziu :­) , alebo povedzme 14.1 megapixelov je padny dovod bezat do obchodu po SX 130 kym ho este maju..
Odpovědět0  0
T N | 6.8.201114:06
Dobry den, chcel by som sa vas spytat, pan Šurkala, aku nabijacku ste pouzival na tie enloopy? Este sa len rozhodujem, ale momentalne som nakloneny k niecomu takemu: http:­/­/www.eneloop.info­/products­/chargers­/sets­-with­-mqr06.html . Canon nabijacka CBK4­-300 so styrmi canonackymi bateriami je dalsia moznost o ktorej uvazujem.
Dakujem.
Odpovědět0  0
Pavel_J | 6.8.201114:20
A­)
Ja mam 4 nabijecky na nabijeni AA baterii vcetne eneloopu. Zasadni rozdil mei nimi neni. V podstate vyhovi kazda nabijecka, ktera ridi nabijeni kazdeho clanku samostatne. Snad nejpraktictejsi jsou ty, kere ukazuji prubeh nabijeni a lze tez zvolit velikost nabijeciho proudu v nekolika stupnich: 200mA pro setrne nabijeni AA nebo AAA, 1000 mA pro obcasne rychlejsi, 500 az 700 mA pro bezne nabijeni.

B­)
Testoval jsem cerstve nabite eneloopy, jakou udelaji nejdelsi serii fotek doma v teple, bez blesku.
To jsem nezjistill, po 550 fotkach fotak stale fotil, ale mne to prestalo bavit.

P. Juranek, Brno
Odpovědět0  0
T N | 7.8.201120:15
Z mojej strany posledna otazka: S akou nabijackou ste nabijal?

PS: Velmi ste mi pomohli, PÁNOVÉ ;­) Dakujem
Odpovědět0  0
busy (4706) | 6.8.201115:44
Nabijacka na AA baterie by mala vediet dve zakladne veci:
a­) detekciu ukoncenia nabijania podla delta­-U
b­) vybijanie baterii pred nabijanim
samozrejme obe veci samostante vyhodnocovane pre kazdy AA clanok.

Vela ludi si mysli ze vybijanie baterii nie je az tak nutne, pretoze dbaju na to aby nabijat dali az baterie o ktorych im fotak hlasi ze su vybite. Avsak toto hlasenie fotaku nie je tak celkom uplne pravda :­( Ked fotak hlasi ze baterie su vybite, tak to iba znamena to, ze uz nevladzu dodavat tak vysoky prud ako chce fotak ­(a fotaky mavaju hodne velku spotrebu­). Avsak este zdaleka nemusia byt vybite. Dalej, ked je vo fotaku viac baterii ­(co u AA su vzdy aspon dve alebo styri­) tak to znamena iba to ze jedna z nich uz nevladze dodavat potrebny prud a ostatne by este zvladli fotit ­(kvoli vyrobnym toleranciam nikdy nemaju presne rovnake kapacity­). Samozrejme da sa zit aj bez vybijania, avsak v tom pripade sa u baterii casom prejavi pametovy efekt ­(u NiMH je to zvysenie vnutorneho odporu a samovybijania­).

Ja osobne by som si kupil napriklad takuto nabijacku:
http:­/­/www.aku­-shop.sk­/nabijacky­-aa­-aaa­/nabijacka­-voltcraft­-ipc­-1l­/d2.98.VOL.1.1
Odpovědět0  0
Pavel_J | 6.8.201117:28
NiMH batrerie nepotrebuji vybijeni. Kazde hlubsi vybiti zkracuje zivotnost. Proto treba na druzicich se baterie nabijeji neustale aby jejich naboj neklesl pod 75% ­(ci jeste vic­). Co vsak ma zasadni vliv na realnou kapacitu clanku je

a­) nominalni kapacita ­- clanky 1600 mAh maji nizssi samovybijeni, mensi vnitrni odpor, vyssi zivotnost
b­) nahodne vlivy ­- clanky stejneho typu i kapacity, ale vyrobene v jine, dobe se mohou v praxi velmi lisit, rozhodne o vic nez by mohl zpusobit nejaky pametovy efekt.

Takze jedina rozumna rada je sledovat clanky v praxi a ty spatne proste vyhodit. Clanky Eneloop jsem zatim vyhazovat nemusel.

P.J.
Odpovědět0  0
Pavel_J | 6.8.201119:52
Pokud jde o mne, je odpoved jasna. Mame totiz s Jarou da Cimrmanem stejnou povahu tj. drobny skudlil.
Proto si nejdriv spocitam, ze za navyseni nominalni kapacity na 125% ­(= 2500 mAh ­/ 2000 mAh­) mam zaplatit ­(s prihlednutim k poctu cyklu­) 500% ­(=3*25 ECU ­/ 15 ECU­). No to si radeji necham vrtat koleno, bude to min bolet.
PJ

Odpovědět0  0
busy (4706) | 6.8.201121:45
Navyse zo skusenosti je zname ze baterie s vyssou kapacitou viac trapi opotrebovanie a s tym suviciace neduhy ­(vyraznejsi pametovy efekt­), takze suhlasim a ja by som tiez jednoznacne volil tie 2000 mAh.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.8.201120:52
Souhlasim, urcite slabsi , 2000mAh kusy. Vydrz ­(na jedno nabiti­) maji i tak skvelou, tak proc se okradat o vydrz dlouhodobou?
Odpovědět0  0
busy (4706) | 6.8.201121:59
"NiMH batrerie nepotrebuji vybijeni. Kazde hlubsi vybiti zkracuje zivotnost. Proto treba na druzicich se baterie nabijeji neustale aby jejich naboj neklesl pod 75%­" ­- nemylite si NiMH akumulatory s olovenymi ? Pretoze presne toto plati prave pre olovene akumulatory ­(ci uz tie do auta s kyselinou sirovou alebo suche co sa daju kupit v elektrotechnickych a modelarskych obchodoch­).

NiMH podobne ako NiCd potrebuju vybit pred nabijanim. Nabijanim nevybitych NiMH sa sice nestraca ich kapacita tak ako u NiCd, avsak objavuju sa ine neduhy, napr. zvysenie samovybijania ­(prakticky dlhodobym pouzivanim overene­) a tak isto zvysenie vnutorneho odporu ­(a ten odpor sa prejavuje aj u Eneloopov, aj ked mozno menej­).

Ale inak s tym hlbokym vybitim je to pravda, NiCd aj NiMH sa vtedy nicia ­(v NiCd tusim zacne elektrolyt krystalizovat co je nevratna zmena­). Avsak hlboke vybitie tu znamena ked napetie naprazdno klesne ­(neviem presne ale myslim ze­) pod 1V. Nabijacky ktore vedia baterie aj vybijat ­(ved naco by tam vyrobca tuto funkciu daval keby bola zbytocna?­) vybijanie vcas zastavia, takze k hlbokemu nicivemu vybitiu nedojde.

A este trosku prihrejem polievocku neprajnikom Li­-Ion bateriek: Nauzaj nicive ucinky ma hlboke vybitie prave pre Li­-Ion baterie ­- moze vraj sposobit aj vybuch alebo poziar. Preto vsetky znackove Li­-Ion baterie maju v sebe elektronicky ochranny obvod ktory bateriu v pripade nudze uplne odpoji od spotrebica. Mozno aj preto si Li­-Ion take drahe... A mozno tie rozne famy ako vybuchovali telefony Nokia, su pravdive lebo ich majitelia pouzivali nejake lacne cinske nahrady bez tohto ochranneho obvodu... kto vie... :­)
Odpovědět0  0
Pavel_J | 7.8.201120:39
Myslim, ze se nepletu. Jaksi se zapomina na pocet cyklu, ktere baterie snese v ruznych rezimech vybijeni.
Pokud se vybiji jen malo, trvanlivost je znacce vyssi. Obracene videno: snizena trvanlivost neznamena, ze vse bude OK do jisteho snizeneho poctu cyklu, ale ze realna kapacita bude klesat rychleji nez u baterie vybijene malo. Tento jev zrejme prevladne nad malym pametovym efektem NiMH baterii. Proto bych nevybijel.
Dalsi otazka co s bateriemi, ktere se delsi dobu nepouzivaji? Ja to delam tak, ze po nejake dobe, kdy si vzpomenu, premerim napeti a nabijim jen ty nejslabsi ­(pod 1.2V­), protoze i nabijeni a samovybijeni ­(logicky vyssi u nabitych baterek­) snizuje zivotnost. Teprve noc pred nejakou akci dobiji na plno vse, co potrebuji. Proto mam vic nabijecek.

A muj nazor na Lion baterie? Jsou lehke, ale drahe a maji malou kapacitu, jejich kvalita je take kolisava ­- neoriginalni typy mohou byt horsi ale i lepsi nez original. Proto se jim vyhybam. Vsechny navigace, fotaky a blesky mam na AA. Na vylety pak nemusim brat tolik baterek a nabijecek.
P.J.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 8.8.20119:00
Ja mam zase skusenosti presne opacne. AA baterie ktore som vybil vzdy az ­"do dna­" mi uz od roku 2001 az doteraz sluzia, avsak baterie, ktore som mal stale nabite a pouzil len sem­-tam uz davno posli ­(kvoli velkemu vnutornemu odporu nevladali napajat ani detske hracky s odberom pod 0.3A­). Obe sady boli rovnakej znacky, a aj zhruba rovnakej kapacity ­(1600 a 1850 mAh­).
NiMH baterie proste vo vseobecnosti vybijat treba. Idealne nabijackou, ktora ich pred nabijanim aj vybije.
Odpovědět0  0
Pavel_J | 8.8.201111:29
No to je pekne, ale asi se nikdy nedozvis, zda rozdily v zivotnosti zpusobilo vybijeni nebo neco jineho. Ja zachazim stejne se vsemi bateriemi a nektere starsi drzi naboj do ted perfektne, jine novejsi stejneho vyrobce, stejne znacky i stejne kapacity ­(ktere jsem si po dobrych zkusenostech koupil pozdeji­) byly po roce na vyhozeni. Obavam se, ze z promenlivosti kvality je treba se smirit.

Takze ja tuto diskuzi uzaviram par odkazy na clanky, ktere napsali ti, co tomu snad lepe rozumeji nez ja:

http:­/­/www.skyfly.cz­/pristroj­/baterky02.htm
http:­/­/www.battex.info­/?id=113
http:­/­/www.gpbatteries­-cz.com.hk­/html­/faq­/index.html

PJ
Odpovědět0  0
busy (4706) | 8.8.201113:07
Vdaka moc za odkazy, su to velmi dobre a poucne clanky, v podstate potvrdili to co som si myslel:
­- Zivotnost AA clanku NiMH ako takeho znizuje hlboke vybitie pod 0.8V. Ked som pisal o tom ze clanku sa maju pred nabijanim vybit, v ziadnom pripade som nemyslel toto hlboke vybitie, ale len take, pri ktorom napetie naprazdno ­(alebo pri velmi slabom odbere­) neklesne pod cca 1V.
­- Bateriu z viacerych clankov nie je vhodne vybijat uplne ­- prave kvoli rozdielom v kapacitach jednotlivych baterii, aby sa najslabsi clanok neprepoloval. Presne toto som ale vzdy tvrdil v roznych diskusiach.
­- Pametovy jav u NiMH je maly ­(v clanku pisu ze radovo v percentach­) ale je tam takze, aspon raz za cas treba bateriu vybit ­(podla vyssie uvedeneho ale nie pod 1V naprazdno­) aby bateria dlho a dobre sluzila. Hlavne digitalne fotaky maju obvykle tak velku spotrebu, ze uz pri druhom stupni vybitia ­(u NiMH daneho hlavne zvysenim vnutorneho odporu­) vyhodnotia ze bateria je vybita a vypnu sa.
Preto, aj napriek tomu ze v prvom clanku sa tvrdi opak, si stale myslim ze nabijacka s funkciou vybijania kazdej baterie zvlast je potrebna pre spravnu starostlivost o baterie, pretoze:
a­) uplne vybitie baterie v pristroji s detekciou vybitia nie je uplne ­(bateria este ma v sebe kopec energie­)
b­) uplne vybitie baterie v pristroji bez detekcie sa moze lahko prehupnut do nebezpecneho hlbokeho vybitia skracujuceho zivostnost ­(a laik nema sancu tento okamih prehupnutia postrehnut alebo zistit­).
Idealny sposob prace s bateriami je preto nasledujuci:
1. Nenechat sadu baterii v pristroji vybit uplne, t.j. necakat pokym sa pristroj sam vypne kvoli vybitym bateriam ­(slaby clanok moze byt uz prepolovany a tym postupne niceny­)
2. Baterie pred nabijanim nechat v nabijacke vybit ­(nabijacky maju ochranu proti hlbokemu vybitiu­). Samozrejme pouzivat nabijacky ktore vybijaju a nabijaju kazdu bateriu zvlast, nie po dvojiciach!
Uplne vybit baterie iba na Vianoce sa mi predsa len vidi trosku malo :­)­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.8.201120:50
Voltcraft IPC­-1L
Odpovědět0  0
T N | 7.8.201123:23
Dakujem :)
Odpovědět0  0
Pavel_J | 19.7.20110:47
Mel jsem podobny problem. Na snimku bylo svetlejsi kolecko. Ukazalo se ze je to nejakym flickem na objektivu ­(uschla vodni kapka­) na nemz se rozptylovalo svetlo.
Dejchnul jsem na to a utrel papirovym kapesnikem a zavada zmizela.
P. J.
Odpovědět0  0
Cormik | 15.7.201114:43
Poraďte laikovi první foťák CANON sx130is nebo OLYMPUS VR320 DSC ? Jezdíme do Norska rybařit a letos jsem měl pujčenej CANON IXUS 55 a byl dobrej jen se nedá při videu zomovat.Díky Lada
Odpovědět0  0
Wlastik | 15.5.201121:34
Chci se zeptat, jestli někdo máte tento foťák, jestli se tam nedá nastavit ukládání fotek v poměru stran 2x3 ve vysokém rozlišení. Všude se píše jen 4x3 nebo wide ale nezdá se mi to. Byl by to důvod, proč bych si tento foťák nekoupil.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 15.5.201122:57
Staci se podivat do recenze, v technickych udajich je to napsano. Ve zkratce, ne, neumi.
Odpovědět0  0
Wlastik | 16.5.201120:18
Už mi napsali i z Canonu, že to poměr 2x3 neumí ale má to vodítko 2x3. To bude asi nějaký rámeček na displeji, že? Je to škoda, už jsem si na tento poměr zvykl a líbí s mi mnohem víc než 4x3 a také vypadá lepe na minitoru, nebo televizi.
Odpovědět0  0
Rimmerak (260) | 16.5.201121:41
Poměr je daný fyzickými rozměry snímače. Takže pokud foťák má snímač 4:3 tak není možný fotit 3:2 bez ořezu. Pokud foťák umí nastavit 3:2? je to vždy ořez, jako bys to ořezal v PC.
Souhlasím ale, že 3:2 je pro kompozici alespoň pro mě lepší formát. Hlavně pak není problém tisknout na 15:10 fotopapíry i A4ky.
Odpovědět0  0
Mirla | 11.5.20117:40
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká karta by byla podle vašeho názoru optimální pro tento přístroj? Myslím tím typ, rychlost a kapacitu jak pro fotografování, tak pro HD video. Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 11.5.20119:57
Mohla by sice stacit i obycejna Class 4 karta, sahl bych vsak aspon k jejich rychlejsim variantam ­(napr. SanDisk Ultra a podobne­). Upozornuji, za oznaceni Class nema vetsinou prilis velkou vypovidaci hodnotu. Co se tyce kapacity, tak na fotografie bude bohate stacit 4GB verze, pokud se ale bude hodne tocit video, sel bych mimimalne do 8GB, idealne jeste vice ­(na 8GB kartu se vejde zhruba 45 minut zaznamu­).
Odpovědět0  0
Mr.GM (13) | 4.5.201114:49
Dobrý den pane Šurkalo. Nakonec jsem se rozhodl pro Canon SX130 IS namísto SAMSUNGu WB600. A z fotoaparátu jsem byl nadšený ovšem hned první den po nafocení pár fotek se objevilo bílé kolečko na fotografiích. Po nahlédnutí do obektivu jsem zjistil smutnou skutečnost, že prach je uvnitř objektivu :­(­(­(. Prosím Vás tedy a všechny čtenáře o rady a případné zkušenosti jak tuto situaci řešit ? Mám riskovat reklamaci, u které se bojím, že mi nebude uznána a nebo raději produkt v dobe 14­-dní vrátit bez udání důvodu a objednat v jiném e­-shopu. Předem Vám všem velmi děkuji za rady. Jinak je foťák moc pěkný a velmi mi udělal radost, ale tímto se všechna radost obrátila v těžké zklamání :(
Odpovědět0  0
Mr.GM (13) | 4.5.201114:58
Zde jsem pro doplnění pořídil vypůjčeným fotoaparátem fotky prachu :

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Rimmerak (260) | 4.5.201115:07
Určitě bych šel do reklamace.
Odpovědět0  0
Mr.GM (13) | 4.5.201115:37
Jak jsem ted zjistil při zkoumání. Mezi jednotlivými částmi objektivu chybí jakýkoliv prachový filtr, či alespon gumová stěrka, chránící před prachem objektiv , když do objektivu z boku fouknete ­(mezi jednotlivé do sebe se skládající části­), očekával bych, že se nic nestane avšak objektiv se zamlží ZEVNITŘ ! Tudíž není problém dovnitř cokoli zanést když i obyčejné nijak silné fouknutí zamlží objektiv zevnitř a i vnitřní čočku ­(děláno při pokojové teplotě­). Nevím, jestli je to jen daným kusem tato netěsnost, ale velmi se začínám přiklánět vrácení jelikož nemám zapotřebí neustále fotoaparát odesílat za to že bude plný prachu časem. Ale i nadále jsem za každou radu rád. Pane Šurkala nevíte jak na to byl zde testovaný kousek. Předem děkuji.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 4.5.201115:53
Foukani do objektivu jsem nezkousel. Nicmene, to, ze objektivy kompaktu netesni a jsou v podstate vysavace prachu, je bohuzel bezne. Je blahovost si myslet, ze prach na cipu a v objektivu je problemem jen u zrcadlovek, ba naopak, kompakty na to trpi dost podobne a je navic jeste horsi to vyresit. Muj maly kompakt ma v objektivu rovnou tri castecky prachu ­(krasne to jde videt na delsich ohniscich­) a pokud jde o testovane kompakty, snad asi kazdy paty ma prach na cipu­/v objektivu. Nejde o to, zda se vam tam prach dostane, ale o to ­"kdy­" :­-­( Bohuzel, dneska je to s technikou takhle.
Odpovědět0  0
Mr.GM (13) | 26.5.201112:38
Tak za první fotoaparát mi vrátily peníze, jelikož jsem ho vrátil ­(canon SX130IS­), ALE ! Dnes mi přišel z nejmenovaného e­-shopu údajně jeden z posledních, jelikož se zásoby po zemětřesení v Japonsku krátí a s další výrobou se již prý nepočítá ­(zdroj: autorizovaný prodejce Karlovy Vary­). Přišel mi nový a hned po otevření sem zklamáním šel skoro do kolen. hromada jemných prachových zrnek a opět jedno velke, které prozatím je mimo zorný úhel, ale podle měě otázka času kdy se pohne směrem ke středu a začne se projevovat na fotografiích :­(. Takže moje osobní rada tuhle Canonovskou plěčku si nekupujde, budete s tím mít akorát starosti, fotí krásně, ale ten prach to znehodnotí a fotky jsou nepoužitelné :­( BOHUŽEL :­( Doteď lituji, že jsem nesáhl po WB600.
Odpovědět0  0
vlasdoli | 29.5.201119:57
Pokud je prach na objektivu na fotkach se to neprojevi, i kdyz u noveho pristroje to je alarmujici. Overis si to snadno, nalep si maly kousek neceho na objektiv sam a vyzkousej :­-)
Odpovědět0  0
Mr.GM (13) | 1.6.201123:03
Neboj nejsem blbej mám čistící štěteček, a prachová zrnka jsou uvnitř objektivu­(z vnitřní strany čočky­). a na straně je veliké prachové zrno, ovšem zatím je jak sem řekl mimo zornou část, takže na fotkách nepřekáží. Ale snad se nehne do zorného pole jako ten první :­( na fotkách potom byl velký bílý kruh. Jak jsem zde již myslím ukazoval na fotkách, pokud by byl zájem mohu upnout další fotky. Jen doufám, že se v tomhle CANON zlepší malý prach bych chápal, ale takovéto zrna to je silný kafe kort když dneska se ve vakuu už dělají i blbý plastový okna tak proč se v něm nemontují i objektivi, nebo aspon vespeciální filtrované mísstnosti, která má řízený silný spád vzduchu, takže prach nepoletuje ale drží se na zemi
Odpovědět0  0
Vestor | 24.4.201112:13
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak byste tento foťák srovnal se Samsungem WB600 co se týče kvality fotografií. Nedávno jsem kupoval kapesní ultrazoom a mezi kandidáty byl i Canon SX130, nakonec jsem vybral Samsung WB600 ­(i na základě vaší výborné recenze sourozeneckého modelu WB 650­). Je mi jasné, že každý model má svá pro a proti, nicméně jen tak pro představu, který z těchto modelů byste preferoval :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 24.4.201114:42
No, osobne bych si koupil Samsung, lepsi snimky ma nicmene Canon diky kvalitnejsimu odsumovani. Pokud se ale na Canonu necha automatika ­(ktera casto voli vyssi ISO­), rozdil se vyrazne snizi. Samsung bych preferoval kvuli lepsimu rozsahu ohnisek, lehce lepsi svetelnosti a predevsim lepsimu telemakru, ale znovu pripominam, ze to jsou moje osobni preference.
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 26.4.201111:30
Ano, automatika volí raději vyšší ISO. U Canonu už dobré 2 roky. Doma se nebojí jít na 640­-800, zato nesepne blesk. 99% lidí fotí na automatiku a ti si nechají dělat fotky 10x15. Na tomto formátu šum není vidět, zato je přirozenější světlo. Těm, kterým to vadí, chtějí od fotky trochu více, si umí otočit voličem třeba na ­"P­" a nastavit ISO, jaké chtějí. Myslím, že to vyřešili dobře. Fotky doma s bleskem proti a černým pozadím jsou opravdu HNUSNÝ.
Odpovědět0  0
J. Vich | 21.4.201118:37
S timhle kouskem jsem se nedavno potkal, prijemne mne prekvapil moznostmi i cenou, jeste prijemneji pak AA napajenim, to ocenuji. Za ty penize temer zazrak, a to i ve srovnani s 2x tak drahymi. Co me prekvapilo negativne byl hodne velky kvalitativni propad mezi ISO 200 a 400, vypadalo to spis na nejake prehmaty ve zpracovani obrazu, mozna to vylepsi novy fw. Trochu me zklamal i novy objektiv, kresebnost znatelne horsi nez u predchudce. I­-contrast a derivaty tohoto jsou u kompaktu obecne nepouzitelna vec, takze tam zklamani zadne. Prijemne me naopak prekvapila automatika, ktera zbytecne necloni ­(jako treba u TZ8­) a nekazi difrakci fotky, kde je to zbytecne, prislo mi, ze to v ramci moznosti nejlip kresli na plnou diru, jako ostatne vetsina techto aparatu. Celkove vzato je to od Canonu povedeny kus, kompakty umi opravdu dobre.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 21.4.20118:12
Canon vyslyšel mé prosby a udělal něco obyč, pro normální lidi a na baterky, HURÁÁÁÁ
cena, velice slušná, rozsah by mohl být aj menší, ale nikdo nikoho nenutí tu 300ku používat. beru, zdá se mi to jako zápisník a nouzovka velice slušné.
Odpovědět0  0
Rimmerak. | 21.4.201120:46
Taky si myslím. Moc pěkný cvaátko za slušný peníze. Přepaly jsou pro Canon už typické, líbí se mi AA baterky. Škoda horší světelnosti, na druhou stranu stabilizace vypadá slušně.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.