Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX210 IS: s překvapivou zbraní

1.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další malý kapesní ultrazoom. Je jím Canon PowerShot SX210 IS, který nabízí 14MPx CCD snímač a velmi zajímavý objektiv se 14× optickým zoomem. Překvapí i malými rozměry a širokoúhlým LCD displejem, nechybí ani HD videosekvence.

Měření rychlosti


Procesor DIGIC 4 slibuje slušný výkon, otázkou bude skutečný výkon v praxi. Fotoaparát má zajímavé ovládání kombinující výborné prvky typické pro značku Canon i docela nepodařené ergonomické nesmysly. Ve výsledku si tak musíte na ovládání trochu zvykat, než začnete být schopni ovládat fotoaparát co nejrychleji. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,4 sekundy (Průměrný čas.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,45 až 0,5 sekundy (Průměrný čas, pocitově bych řekl, že je ostření rychlejší.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 1,2 až 1,4 sekundy (Na nejdelším ohnisku objektiv ostří velmi pomalu. Pokud ale zná zaostření z minulého snímku a vzdálenost se nezměnila, je schopný doostřit za zhruba 0,45 sekundy, což je dobrý čas.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 3,0 sekundy (Opět jen průměrný čas.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 4,4 sekundy (Nabíjení blesku rychlost sníží a čekání na další snímek patří k těm delším.)
  • Přezoomování pomalé - 6,2 sekundy
  • Přezoomování rychlé - 2,35 sekundy
  • Sekvenční snímání - 0,45 fps (8 snímků za 14,9 sekundy. Rychlost sekvenčního snímání je neuvěřitelně nízká. Toto se už pomalu ani nedá nazvat sekvenčním snímáním.)
  • Sekvenční snímání s AF - 0,35 fps (8 snímků za 18,7 sekundy. S autofokusem před každým snímkem jde rychlost ještě více dolů.)
  • Sekvenční snímání (režim Nízká hladina osvětlení) - 2,6 fps (18 snímků za 6,5 sekundy. To už je trochu lepší, nicméně musíte počítat s rozlišením 3,5 megapixelů a vyšší citlivostí.)

Nové Canony bohužel často dokazují, že to, co stačilo před dvěma lety, dnes už nestačí. Jejich rychlost se již pár let téměř nezlepšuje, a tak dnes patří k průměrně nebo dokonce podprůměrně rychlým přístrojům. Canon SX210 IS sice docela rychle ostří na nejširším ohnisku, ale naopak na delších mu to trvá, prodleva mezi snímky je tak v horším středu pole a sekvenční snímání je doslova tragédie. Je tak zajímavé, že ve výsledku působí fotoaparát přiměřeně svižně.


Optický a digitální zoom


14× optický zoom není v této kategorii fotoaparátu právě málo, z čehož může PowerShot SX210 IS profitovat. Zákazníci takto mají o jeden důvod navíc, proč preferovat SX210 IS před ostatními, neboť konkurenčních fotoaparátů s větším zoomem je velmi málo.


expoziční čas 1/320 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Úhel daný 28mm ohniskem je dostatečně širokoúhlý. Objektiv překvapí dobrou ostrostí po celé ploše obrazu, procesor DIGIC 4 udělá radost neagresivním zpracováním obrazu. Ačkoli má čip 14 megapixelů, míra detailů je velmi dobrá, odšumování je jen velmi slabé, a tak se nic nepatlá. Všimnout si však můžete chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 160, ohnisko 392 mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení je na tak malý kompakt vynikající. Fotoaparát potěší i velmi slušnou mírou detailů. Šum je sice znatelnější, ale fotoaparát obraz nepatlá, takže skutečně je zde těch detailů překvapivě dost. Fotografie je i dostatečně ostrá. Bohužel se opět objevuje chromatická aberace.


expoziční čas1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 160, ohnisko 392 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Výrazný 4× digitální zoom se na kvalitě fotografie pochopitelně negativně projevuje. Úroveň digitálního zoomu je přijatelná.


expoziční čas 1/800 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejširším ohnisku je míra detailů překvapivě dobrá, nedochází k rozmazávání, což lze jistě pochválit.


expoziční čas 1/320 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 392 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku je ostrost spíše průměrná, kresba spíše jemnější. Opět zamrzí výraznější chromatická aberace. Míra přiblížení je velmi zajímavá.


expoziční čas 1/1000 s, clona F5,9, citlivost ISO 320, ohnisko 392 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem kvalita snímku opět klesá, dobře vypadá jen při velmi malém rozlišení.


Protisvětlo


Protisvětlo klade zvýšené nároky na dynamický rozsah čipu i na kvality objektivu. Zkusíme také technologii i-Contrast.


expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

V základním režimu je vidět slabší dynamický rozsah, kde se celá obloha silně přepaluje. V krounách stromů si můžete všimnout chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Technologie i-Contrast zvyšuje ISO a zkracuje expoziční čas. Výsledkem je podstatně lepší prokreslení oblohy. Ta se sice stále přepaluje, ale už ne tak výrazně jako v předchozím případě. Ve stinných částech je slabší kresba. Odlesky jsou patrné kolem slunce, v ploše snímku už jsou méně výrazné (v pravém spodním rohu).


expoziční čas 1/1250 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku byl opět použit i-Contrast. Ten velmi dobře pomáhá zachovat rozumnou úroveň expozice ve stínech i světlech. Stinnou stránkou prosvětlení je ale slabá kresba ve tmavých částech snímku, které nejsou příliš ostré.


ohnisko 28 mm, clona F3,1


ohnisko 28 mm, clona F4


ohnisko 28 mm, clona F5,6


ohnisko 28 mm, clona F8

Na nejširším ohnisku je chromatická aberace dost patrná. Přiclonění trochu sníží barevné rozdíly, ale stále je dost poznat.


ohnisko 48 mm, clona F4


ohnisko 48 mm, clona F5,6


ohnisko 48 mm, clona F8

Situace se příliš nelepší ani na 48mm ohnisku. Stále je patrná chromatická aberace.


ohnisko 109 mm, clona F5


ohnisko 109 mm, clona F5,6


ohnisko 109 mm, clona F8

Střední ohniska jsou na tom mnohem lépe, zde už aberaci téměř nenajdete.


ohnisko 392 mm, clona F5,9


ohnisko 392 mm, clona F8

Bohužel na nejdelších ohniscích aberace opět vzrůstá a je patrná.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.