Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX50 HS: překvapivá kombinace

15.4.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Canon nedávno přišel s rekordním ultrazoomem PowerShot SX50 HS. Ten totiž nabízí neuvěřitelný 50× optický zoom! Vedle toho tu kombinuje naopak rozumný CMOS BSI snímač s nízkým 12MPx rozlišením a podporu záznamu do RAWu.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku objektivu se šňůrkou, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem a popruh. Dostat byste měli i CD-ROM a základní verzi manuálu.






Výdrž baterie


Napájení zde má na starosti Li-Ion akumulátor NB-10L s napětím 7,4 V a kapacitou 920 mAh. Podle měření výrobce má vydržet na podprůměrných 335 snímků s EVF, resp. 315 snímků s LCD. U videa je to na 80 minut záznamu s EVF, resp. na 75 minut záznamu s LCD. Jak už je u Canonu zvykem, skutečná čísla jsou mnohem lepší a během testu jsem se pohyboval okolo 450 snímků na jedno nabití, což je slušné číslo.


Dodaný software


K fotoaparátu se dodává program CameraWindow, ImageBrowser EX a Digital Photo Professional. Poslední dvě si lze stáhnout přímo i ze stránek Canonu.





ImageBrowser EX slouží k nahrání snímků do PC, zvládne také jejich publikaci např. na Facebooku, tisk, základní třídění a velmi málo úprav.





Digital Photo Professional je podstatně zajímavější aplikace. Na levé straně je adresářová struktura, pravá strana je věnována náhledům snímků.





Každý snímek si lze rozkliknout a můžete si nechat zobrazit panel s možnými úpravami. Poslední panel "Lens" má funkci spíše u fotoaparátů s výměnnými objektivy. I u kompaktů jde sice vyvolat, ale zde už musíte všechny úpravy dělat svépomocí (nejsou tu profily objektivů).





První záložka je věnovaná RAWům a umožňuje korekci expozice, úpravu vyvážení bílé, hrátky s kontrastem, přepaly, podpaly a doostřováním.





V RGB záložce si můžete hrát s jasem, kontrastem a různými barevnými vlastnostmi pro každý barevný kanál zvlášť nebo pro všechny současně.





Nechybí ani možnost odšumování. Lze nastavit zvlášť sílu odšumování jasového a zvlášť barevného.






Zobrazení displeje a menu


Pokud jste už někdy měli kompakt od Canonu, budete u PowerShotu SX50 HS jako doma. Nic se nemění, a to je jen dobře. Vše je poměrně přehledné, nemluvě o quick menu (pravý snímek), které patří k těm nejvydařenějším. Šipkami se posouváte mezi jednotlivými nastaveními, kolečkem nebo šipkami lze vybírat konkrétní volbu pro dané nastavení.


Samospoušť, citlivost a další nabídka na čtyřsměrném ovladači mají velmi příjemné horizontální menu, kde opět snadno využijete otočné okruží.


U manuálního ostření se ukáže zvětšený náhled, ostřící vzdálenosti můžete upravovat otočným okružím nebo šipkami. U autofokusu je možné upravovat polohu i velikost ostřícího bodu.


Náhled na displeji můžete obohatit histogramem, mřížkou i vodováhou. U videosekvencí máte podobné quick menu jako u statických snímků.


Hlavní menu je rozdělené na tři záložky. První je věnovaná fotografickým nastavením, druhá technickým a třetí je pak vlastní menu pro oblíbená nastavení.


Snímek lze zobrazit celoplošně bez nebo s minimem informací. Dále je tu zmenšený náhled s větším množstvím informací a histogramem. Nechybí ani menší náhled s výřezem 1:1 (zde nezobrazen).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.