Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX740 HS: bytelný univerzál

15.7.2019, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na zoubek kapesnímu ultrazoomu Canon PowerShot SX740 HS. Ten nabídne velkorysý 40× optický zoom, podporu 4K videosekvencí i možnost manuálního ovládání expozice.
Dnes jsme se věnovali kapesnímu ultrazoomu Canon PowerShot SX740 HS a nyní si shrneme, co jsme v průběhu tohoto testu zjistili. Když fotoaparát chytíte do ruky, potěší vás velmi slušné zpracování a výklopný displej, který se hodí např. pro focení makra. To navíc fotoaparátu jde docela dobře. Současně si ale všimnete jednoho nepříjemného ústupku, displej totiž není dotykový. To je v roce 2019 vskutku nemilým překvapením. Ve své kategorii je také jediným, který nemá EVF (má jej konkurenční Nikon, Panasonic i Sony), nicméně vzhledem k tomu, jak těžko využitelný zpravidla bývá, bych to ani nehodnotil jako negativum, ale spíše pozitivum pro umožnění dosažení nižší ceny. Jenže, a to je problém, ona zas tak nízká není.
 
PowerShot SX740 HS potěší rozumně rychlý AF systémem, má dostatečné makro na delších ohniskových vzdálenostech, což zajistí příjemnější kompozici i rozmazání pozadí. Poněvadž tu není dotykový displej, nelze prstem polohovat AF bod a ono to nejde ani pomocí tlačítek. Naštěstí je tu AF sledování, které funguje na kompakt dost slušně. Nechybí ani možnost manuálního ostření, které se hodí zejména v noci. Citlivost AF systému je totiž za špatného světla dosti slabá. U expozice máte k dispozici všechny čtyři expoziční režimy a irisovou clonu. Počítejte s tím, že rozsahy nejsou příliš bohaté (u delších expozic zde najdete omezující závislosti mezi dostupnými časy a citlivostmi) a chybí např. expoziční bracketing a HDR, což je v dnešní době u této třídy opět nemilým překvapením.
 
Canon PowerShot SX740 HS hodnocení
 
Fotoaparát podporuje natáčení až UHD 4K videa, ale i zde najdeme nějaké ty pozitivní a negativní vlastnosti. Pochválit musím stabilizaci (nastavitelná, to však ovlivňuje úhel záběru) a ve Full HD i solidní autofokus. Jsou zde ale i nepříjemná překvapení. Zmínit mohu výrazný ořez v UHD 4K, silné odšumování ve videu a výraznější šum za slabšího světla, nemožnost nastavit expozici (pouze korekci), což ale vzhledem k omezeným možnostem nastavení není velký problém, 4K je k dispozici jen ve speciálním režimu a chybí zde zpomalené video. Opět, na dnešní dobu bych už něco takového opravdu nečekal. Datový tok je pak vzhledem ke kvalitě hodně vysoký. Tohle přeci není profesionální videokamera, aby měla vysoké datové toky a žrala paměťové karty po gigabytech.
 
Pozitivně nicméně hodnotím výdrž baterie, která výrazně překonala papírové údaje výrobce i solidně fungující Wi-Fi a Bluetooth. Stinnou stránkou je zbytečně vysoké rozlišení snímače, kdy se těchto 20 MPx ani zdaleka nevyužije a jen zbytečně zvyšuje šum a odšumování. I při ISO 100 je tak méně výrazná kresba dost rozmytá. A znovu tu máme nemilé překvapení, SX740 HS jako jediný z konkurence nemá ani RAW.
 
Pokud jde o objektiv, ten nabídne nadprůměrný 40× optický zoom. Jeho světelnost se nijak zásadně neliší od konkurence a podobně jako u nich trpí na silné odlesky v protisvětle. Rohová ostrost je trochu slabší, potrápí také chromatická aberace. Jak ale již bylo řečeno, objektiv potěší dobrým makrem.
 
Jak jistě tušíte, Canon PowerShot SX740 HS si naše nejvyšší hodnocení neodnese. Je to sice v podstatě příjemný fotoaparát, s kterým je překvapivě radost fotit a natáčet (navzdory neduhům jsem ho dost nerad vracel), působí solidním dojmem, nicméně jakmile jej začneme srovnávat s konkurencí, vyskáčou nemalé rozdíly. Canon sice už šel s cenou kapánek dolů a je nyní levnější než konkurence, nicméně jako vlaková loď kapesních ultrazoomů přináší nejedno nepříjemné překvapení. Chybí EVF, dotykový displej, RAW, zpomalené video, bracketing, HDR,... Není toho málo.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení makra
2. Natáčení rodinného videa
 
 

Plusy


+
Polohovatelný displej
+ Kompaktní rozměry
+ Rozumné makro
+ Lehce nadprůměrný optický zoom
 
 

Minusy


-
Vysoký šum a silné odšumování i na nízkých citlivostech
- Absence RAWu
- Absence dotykového displeje
- Chybějící funkce pro video (manuální expozice, slow-motion)
- Slabší podpora expozičních režimů (chybí HDR, expoziční bracketing)
- Odlesky objektivu, chromatická aberace
- Nízká citlivost AF za špatného světla
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot SX740 HS děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.