Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Cyber-shot DSC-H2: Citlivý ultrazoom v praxi

31.3.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Brzy po ohlášení se k nám do redakce dostal nový upgrade zajímavého stabilizovaného ultrazoomu Sony Cyber-shot DSC-H1, který má už 6 MPx (přibyl tedy cca milion obrazových buněk), ale zároveň se razantně zvětšil rozsah citlivosti snímače, a to až na 1000 ISO.
Kapitoly článku:
Novinka se velice dobře ovládá, podobně jako loňská jednička. Kromě několika drobných změn, jako že se například tlačítko aktivace stabilizace přesunulo ze zadní strany na horní přímo vedle tlačítka Power (což nám ovšem nepřipadalo právě praktické, když po hmatu místo stabilizace někdy vypnete celý fotopřístroj), je design téměř identický (došlo ještě k přemístění několika tlačítek), jde tedy opět o relativně robustní model (i když je plastový, tak je překvapivě těžký – téměř 600 gramů), který se díky velkému pogumovanému gripu dobře drží při fotografování.

Pokud se ještě jednou podíváme na horní stranu, tak tam kromě spouště je ještě umístěno základní ovládací kolečko a tlačítka určená pro výběr režimu zaostřování a režimy snímání (sekvenční, Multi Burst nebo bracketing). Pomocí základního kolečka si vyberete některý z expozičních režimů nebo přednastavených scén nebo videozáznam. Pomocné kolečko umístěné těsně pod spouští (na přední hraně gripu), umožňuje rychle nastavit jednotlivé parametry expozice, tedy hodnot clony a času. Druhým centrem ovládání je na zadní straně se vyskytující křížový ovladač s potvrzováním uprostřed, jehož jednotlivá ramena ovládají blesk, makro, samospoušť a nově korekci expozice. Novinkou je také samostatné umístění tlačítka pro vstup do režimu prohlížení na šikmou plošku v horní části zadní strany, což nás velmi potěšilo, protože hledat režim "kontroly" pořízených snímků na ovládacím kolečku byl úmorný vzhledem k počtu parametrů, které zde ještě u H1-čky byly.



Na spodní straně je umístěn jako obvykle kovový závit. Do levého boku jsou zabudovány konektory USB/AV a zdířka pro napájení, chráněné proti nečistotám plastovou krytkou. Dvojici baterií a kartu vkládáte opět do bateriového prostoru respektive slotu pro paměťovou kartu (na spodní straně). Zase je použit velepraktický "fígl" s přepůlením spodní krytky, takže při zakládání karty zůstávají baterie schované a nemohou při manipulaci vypadnout na zem.