Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Decentní upgrade PowerShotu S2 IS v praxi

8.8.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Loňský povedený model PowerShot S2 IS se rozhodli u Canonu mírně vylepšit, a tak představují ultrazoom S3 IS. Můžete se těšit na větší LCD a 6Mpix snímač. K největším lákadlům opět patří kvalitní stabilizovaná (IS) optická část s až 12násobným optickým zoomem.
Novinka se při fotografování drží velice pohodlně v ruce, zapínání (otočný prstenec) máte snadno dostupné palcem pravé ruky – pootočením vlevo se dostanete rovnou do režimu snímání, na druhou stranu skočíte přímo do režimu prohlížení. Tento systém probouzení fotoaparátu bude povědomý i pro majitele videokamer od Canonu. Pokud chcete model vypnout, tak musíte zhora stlačit tlačítko Off umístěné uprostřed zmíněného prstence. Náhodné zapnutí je téměř vyloučeno díky zabudované pojistce, kterou musíte lehce stlačit.

Na horní straně modelu najdete ještě na namáčknutí citlivou spoušť, okolo které je omotán prstenec optického zoomu. Nejdůležitější je zde ovšem z hlediska ovládání základní kolečko, kterým postupně vybíráte jednotlivé expoziční režimy, scény nebo přepnete na videozáznam. Na opačné straně najdete tlačítko označené známým symbolem blesku, kterým ovšem nevyklopíte zabudovaný blesk, protože ten musíte vyklopit bohužel ručně, což je velmi nepraktické. Teprve pak můžete vybrat některý z režimů blesku. Při pohledu zepředu uvidíte na modelu do prostoru se mírně vysouvající objektiv (po zapnutí modelu) a pak už jen diodu pomocného přisvětlovacího paprsku a okénko samospouště. Nad objektivem je ještě dvojice mikrofonů.



Dalším centrem ovládání je pak pochopitelně zadní strana, kde se podél výklopného a otočného LCD displeje táhne (ve sloupci) čtveřice tlačítek, kterými ovládáte nastavení několika základních parametrů (tzv. malé menu označené jako „Func“), dále nastavení citlivosti, pak zde najdete tlačítko sdílení/tisku a posledním tlačítkem „Disp.“ se aktivuje nejenom množství informací na LCD displeji, ale také pomocí ní aktivujete histogram, anebo přepnete na používání LCD displeje nebo EVF hledáčku. Nechybí ani klasický čtyřsměrný ovladač, kterým se pohybujete v Menu, do něhož se dostanete přes příslušně pojmenované tlačítko, potvrzování výběru pak probíhá přes tlačítko „Set“. Zajímavý je červeně označený ovládací prvek umístěný hned vedle EVF hledáčku, který funguje jako „spoušť“ pro videozáznam, pochopitelně pomocí něho také natáčení ukončíte.

V popisu modelu se nyní posuneme na boční strany, zleva je na tubusu objektivu umístěná dvojice tlačítek pro manuální zaostření a Makrorežim. Ještě je zde pod gumovou krytkou schován (již na boku modelu) AV konektor. Na opačném boku pak najdete již pod krytkou konektor USB a zdířku napájení. Pod nimi je opět chráněný slot pro paměťovou kartu. Zbývá nám už jen spodní strana: tam najdete (bohužel jen) plastový závit pro stativ a prostor, kam se vkládají čtyři tužkové AA baterie.