Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Digitest - testy fotografií

7.6.2006, , Ivo Martinka, recenze
Dnešním dílem se posouváme do druhé poloviny našeho srovnávacího testu. Čeká nás bezmála 80 fotografií s ukázkou kvality, zjistíme, jak jsou na tom objektivy s optickými vadami a nebude chybět ani noční režim.
Další tři kapitoly se budou věnovat hlavním vadám objektivu, tedy aberaci, vinětaci a reflexím. Problematice těchto vad se věnoval článek Romana Pihana a proto odkazujeme na něj. Dodejme, že pořídit tyto snímky, stejně jako u ostatních snímků vad objektivů, bylo skr nepřízeň počasí heroický výkon. Je to také důvod, proč dnes nespatříte naše oblíbené balkóny - slunce na ně prostě 10 dní nezasvítilo.



Panasonic GS37
pro zvětšení klikněte

V low endu tentokrát k žádnému porovnání nedojde, protože pořídit ostrý video záznam Canonu se zoomem ve větru plajících větví se ukázalo jako nemožné. Proto snad jen odkažme na fotografii při testu kvality exteriéru, kde MV900 dopadla přímo tragicky. Ostatně objektivy Canon jsou na tuto vadu nejnáchylnější, o čemž jsme se přesvědčili již v minulých recenzích. Naopak přímý konkurent se ukazuje opět v dobrém světle - aberace je minimální.


Panasonic GS180
pro zvětšení klikněte
Canon MVX460
pro zvětšení klikněte


Sony HC46
pro zvětšení klikněte

V luxusnější třídě na první pohled vítězí HC46, která má fialové zbarvení jen na konečcích listů. Otázkou je, zda-li nedopadla tak dobře jen proto, že nedokáže správně zachytit barvy. Naproti tomu Panasonic tradičně skvělé barvy a aberace také minimální. Nejhůře je na tom MVX460.



Sony HC96
pro zvětšení klikněte

Poslední ukázkou je nejdražší model s objektivem Carl Zeiss, který v rámci vad dopadl v recenzi DVD505 na výbornou. Ovšem podívejte se, co se nám podařilo s HC96 vyfotit - naprosto šílená aberace u dvou svislých větví. Netušíme, jak se nám to podařilo, protože z následné série x fotek jsme žádnou aberaci nenašli.