Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Epson Perfection V600 Photo: vyzrálý šikula

28.6.2012, Milan Šurkala, recenze
Dnes vyzkoušíme další fotografický skener. Je jím Epson Perfection V600 Photo, který disponuje optickým rozlišením 6400 dpi. Pro analogové fotografy budou důležité zejména schopnosti skenování filmů, a to i diapozitivních.
Ke skeneru je dodávána aplikace Epson Scan, kterou můžete znát i z multifunkcí této značky.





Epson Scan nabízí čtyři režimy skenování. Začneme tím plně automatickým. Ten sám rozpozná předlohu, adekvátně tomu upraví nastavení skenování a docela dobře umí i provádět ořezy.





Před spuštěním plně automatického skenování lze ještě upravit některá nastavení, a to např. i rozlišení a některé úpravy obrazu.





Můžete také zvolit místo uložení souboru, jeho název i formát (BMP, JPG, TIF a PDF). Chválím, že plně automatický režim lze takto přizpůsobit a nejste necháni napospas vrtochům aplikace.





Domácí režim je o něco bohatší. Můžete si vybrat typ dokumentu (fotografie, inverzní film, barevný negativ, černobílý negativ, ilustrace, časopis, noviny a text a perokresba). Dále je tu typ obrazu neboli barevná hloubka a cíl. Nastavení "jiné" umožňuje nastavit rozlišení od 50 do 4800 dpi. Obraz lze nechat upravit několika technologiemi, to ale závisí na zvoleném typu dokumentu. Nesmí chybět ani provedení náhledu.





Provedení náhledu trvá 9 až 13 sekund podle toho, zda je skener už zahřátý nebo ne. Pomocí klávesy Ctrl můžete v obrazu vytvořit větší množství výřezů a ty se pak naskenují.





Lze zvolit i zobrazení miniatur, kde se každý výřez zobrazuje ve vlastním podokénku. To se hodí zejména při skenování kinofilmů.





Třetím režimem je "kancelářský režim". I zde je možno vybrat typ obrazu (barevnou hloubku), velikost předlohy, rozlišení (50 až 1200 dpi) a několik úprav skenování včetně jasu a kontrastu.





Nás ale bude zajímat především "profesionální režim". Zde už můžete volit nejen skenování z desky, ale také průhledných filmových předloh. U typu obrazu můžete opět vybrat barevnou hloubku, tentokrát opravdu s velmi bohatými možnostmi. Máte tu 48bitové barvy, 24bitové, vyhlazení barev, 16bitové černobílé, 8bitové černobílé a černobílé. Rozlišení pokrývá nabídku od 50 do 12800 dpi. Rozsáhlá je i nabídka úprav snímků, což se znovu vztahuje ke zvolenému typu automatické expozice.











Nastavení nejrůznější barev, jejich vyvážení a dalších je slušné, bohužel tu ale chybí přímá barevná kalibrace (např. pomocí IT8). Možností je samozřejmě zakoupit si pořádný skenovací program, který toto podporuje.





Po zmáčknutí tlačítka pro kopírování se objeví tato nabídka, kde máte vybraný skener a tiskárnu, která se postará o výtisk naskenovaného obrazu. U zdrojového obrazu můžete zvolit, co vlastně skenujete, aby si program dokázal s obrazem poradit. To se hodí zejména u kinofilmů. Dále se tu spouští tiskový ovladač tiskárny, velikost kopie a další základní nastavení jako počet kopií a duplexní tisk.





Velmi podobně funguje i skenování do mailu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.