Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
26.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům tiskáren a prvním kouskem testovaným novou metodikou bude multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD. Jak už název napovídá, jedná se zejména o fototiskárnu. Nabízí totiž šestici inkoustů pro co nejvěrnější barvy.
A. S. Pergill | 27.1.201212:38
Umí to skenovat na flash disk a tisknout z flashdisku i něco jiného než JPG obrázek ­(třeba pdf text­)? Faktem je, že mě štve shánění driverů apod. ­(které pro řadu OS nejsou nebo jen polofunkční­), přitom tiskárnu potřebuji v podstatě jen na výše uvedené, takže bych ji vůbec s počítačem komunikovat nenechal.
Odpovědět0  0
JanoX | 27.1.201211:22
Dovolil bych si poznamenat, že tolik zmiňované WiFi na této multifukci asi nikdo rozumný nebude používat a tedy její horší funkčnost nevadí.
To proto, že ten kdo si koupí šestibarevnou tiskárnu zřejmě plánuje tisk fotografií a to způsobuje běžně stomegabajtové přenosy ve směru od PC do tiskárny na jednu A4 a scanner toliko na 2400 dpi až 1 GB ve směru opačném, tedy na WiFi nesmysl.
Jinak se tiskárna zdá dobrá, šestibarevný duplex za přijatelnou cenu není k zahození.
Odpovědět0  1
arkij (1) | 26.1.201218:12
Máme už dva roky ve firmě obdobnou ­(bez dotykového displeje­) PX700WD a naše zkušenosti potvrzují to co vyšlo z testování. Primárně jsme ji ale kupovali pro potisk CD a DVD médií, které používáme k distribuci našich projektů. Protože v recenzi není tento potisk podrobněji zmíněn, doplnil bych, že tisky na média jsou velmi kvalitní při velmi malé spotřebě tiskové barvy a barevně stálé ­(používáme výhradně média Verbatim Printable­). Také přiložený SW realizující tento potisk je docela použitelný, má přednastavené šablony, které lze snadno přizpůsobovat. To jen na doplnění
Odpovědět0  0
Siditko (3) | 26.1.201218:44
zkuste nekdy media silver od verbatim ­(sice se obtizneji shaneji­) ale ten metalicky efekt stoji za to :)
Odpovědět0  0
Siditko (3) | 26.1.201217:55
zdravím, vypočítal někdo náklady na tisk A4 fotografie při nejvyšší kvalitě a při kvalite ­"fotografie­"? díky za odpovědi
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.1.201218:27
Epson údaje při tisku fotografií neuvádí, takže těžko říci. Každpádně nějak příliš levné to nebude.
Odpovědět0  0
JanoX | 27.1.201211:30
Výpočty výrobců jsou pro 5 % pokrytí, tedy stránka textu a to ještě v režimu text. Bezokrajová fotografie A4 v režimu fotografie má logicky pokrytí 100 % a jedna A4 tak může stát kolem 30­-50 Kč a je to u všech výrobců inkoustových tiskáren podobné.
Proto pořád nezkrachoval klasický fotopapír a související firmy.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6657) | 27.1.201212:14
To plati pro cernobily text, ale nikoli pro barevny. Kdyz se podivate na pet A4 stranek normy ISO­/IEC 24711, podle ktere se ta vyteznost meri ­(maly nahled treba zde http:­/­/www.hp.com­/pageyield­/articles­/cz­/cs­/IsoInkjetYield.html­), tak tam jsou i ruzne grafy a jine vetsi barevne plochy.
Odpovědět0  0
JanoX | 27.1.201214:06
No a kolik to vyšlo v korunách podle metodiky HP ?
Já vycházím ze zdravého selského rozumu. Normální černobílý text má pokrytí 5 %, režim tisku normální. Barevná bezokrajová fotka má pokrytí 100 %, režim tisku fotografie při kterém se spotřebuje dejme tomu 2x tolik inkoustu. Výsledek je tedy 40x tolik co normální černobílý tisk, v korunách asi 20­-40 Kč.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 27.1.201215:23
Ja jen rikam, ze podle te oficialni metodiky ­(nikoli HP metodiky, ale podle ISO ­- na strankach HP je jen ukazka z toho ISO­) maji barevne stranky ­(nikoli cernobile­) vetsi nez 5% pokryti. Samozrejme tim nerikam, ze Vami uvadene ceny nejsou pravdive.
Odpovědět0  0
Siditko (3) | 27.1.201218:54
jo to by tak odpovidalo nikdy jsem to presne nevypocital ale hruby odhad je ze mi stranka vychazi na 35 Kč plus papir.
Jinak diky za odpoved jen me zajimalo zda to nema nekdo opravdu vypocitane :)
Odpovědět0  0
chalupník (60) | 26.1.201216:00
Když už jsme u těch škol, co jste, Milane, studoval za obor na sš, vš?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.1.201216:06
SŠ mám osmileté gymnázium, co se týče VŠ, tak studuji již osmým rokem informatiku se zaměřením na počítačovou grafiku.
Odpovědět0  0
Sagoš | 26.1.201212:32
Tuto tiskárnu mám a nesouhlasím s tím že je wi­-fi náladová, počítače se k tiskárně pokaždé připojí okamžitě co ji zapnu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.1.201212:38
No takhle. Kdyz jsem ji mel umistenou na jednom miste, fungovala naprosto spolehlive, krasne. O dva metry dal uz ale byl problem a wi­-fi obcas fungovala, obcas ne. Pritom notebook ve zhruba stejne vzdalenosti nemel s chytanim wi­-fi signalu nejmensi problem.
Odpovědět0  0
Sagoš | 26.1.201212:42
Já ji mám stabilně umístěnou cca 4 metry od pracovního stolu a hned vedle tiskárny mám router, možná že proto to funguje jak má :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.1.201212:44
Ano, to je mozne. Ja ji mel asi 4 metry od routeru, ale pres zed v jinem pokoji. Tam bezela v pohode. Ale kdyz jsem ji v temze pokoji ­(za zdi­) dal o dva metry dale, uz to zacalo obcas delat problemy. Kdybych ji nepresunul, ani bych nezjistil, ze to muze delat neplechu :­-)
Odpovědět0  0
smelijohn (22) | 26.1.201210:43
Vase recenze je opravdu jako vzdy spickova! Pokazde pred ni smekam!
Sam mam doma sestricku teto multifunkce PX830FWD a opravdu mohu plne doporucit! Naprosta spokojenost! Sice trochu slozitejsi instalace pro Wi­-Fi jak rika pan Surkala, ale problemy s padanim jsem nezaregistroval. Treba jste mel jen smulu na kus. I ten fotovystup na kvalitni fotopapir je opravdu okem nerozeznatelny od fotolabu ­(nemyslim ale ty automaty!­). Az jsem byl prekvapen jak moc jsou kvalitni pri prvni fotce! :­-D
Odpovědět0  0
Rimmerak (260) | 26.1.201211:03
Já osobně mám Canon ip3600 a taky mě při první vytištěný fotce hodně příjemně překvapila kvalita tisku. Popravdě jsem čekal podstatně horší. Fotka vypadala líp, jak z levnýho fotolabu. Pak jsem vytisknul na saténový A4 papír jednu černobílou fotku, byla opravdu krásně vytištěná. Šel jsem se s fotkou pochlubit na zahradu mamce a fotka mi upadla potištěnou stranou do sněhu :­-D Tak jsem jí oklepal, nechal uschnout a vůbec se nerozmázla ani nijak nepoškodila.
Celkově jsem kvalitou dnešních fototiskáren hodně potěšen.
Navíc teď už třetí várku cartridge testuji No­-name ze slevových serverů za 150kč sada všech barev a kvalita je téměř k nerozeznání od originálu. Test rozmazání vodou jsem nezkoušel, ale zkouším už cca rok nechat fotku na sluníčku za oknem a nemyslím si, že by vyšisovala. Myslím, že je lepší použít kvalitnější fotopapír, který má kvalitní kapilární vstupní vrstvu, skrz kterou se pigment vsákne a ven už se mu nechce, než kupovat sadu originálních barev a tisknout na horší papír.
PS: o možném neuznání záruky při použití neoreginálních náplní vím, ale vzhledem k úspoře po 3 výměnách všech náplní si můžu koupit tu tiskárnu novou a ještě mi pár korun zbyde.
Odpovědět2  1
Rimmerak (260) | 26.1.20129:15
Teda Milane, smekám. Sice nevím, jestli máte nějaký patent na nafukování dne, protože nechápu, jak to vše, co pro nás děláte, stíháte, ale rozhodně si toho moc cením.
K perfektním testům foťáků ještě přidat neméně kvalitní test tiskárny, paráda. Už jen při pohledu na test skenování sem si říkal, že máte svatou trpělivost :­-­)
Jen tak dál ! Doufám, že vás za to redakce velice dobře odmění, zasloužíte si to.
Odpovědět6  1
Milan Šurkala (6657) | 26.1.201211:22
Dekuji, jsem rad, ze se recenze libi, no kdyby byl den o polovinu delsi, nezlobil bych se :­-­) Pro skenovani si uz pomalu programuji aplikaci, ktera bude delat ty vyrezy za me, protoze jinak je to desna ­"drbacka­" ­(skladani tech vyrezu do mozaiky uz mam naprogramovane, rucne bych to nikdy nedelal, to bych asi zesilel :­-­))
Odpovědět2  1
Rimmerak (260) | 26.1.201211:59
Ahá, já si říkal, že v tom bude nějaký fígl :­-­) O Vašich programátorských ambicích jsem nevěděl :­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.1.201212:26
No, jsem ted na doktorandskem studiu v oboru informatiky a zpracovani obrazu ­(ruzne segmentace, filtrace a podobne ptakoviny­). Oboji se mi tak hezky prolina a znalosti z jednoho vyuzivam ve druhem a naopak :­-­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.