Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Esko pro náročnější fotografy

28.7.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme na Digimanii recenzovali digitální zrcadlovku Samsung GX-1L a už jsme tu s její nepatrně vyspělejší sestřičkou GX-1S. Novinka GX-1S patří také k cenově dostupným digitálním zrcadlovkám a designově a funkčním vybavením je velmi podobná modelu GX-1L. Upozorníme vás nejenom na drobné rozdíly mezi oběma dvojčaty, ale dozvíte se také to, jaké produkuje tento šestimegapixel fotografie a jak se s ním pracuje.
Kapitoly článku:
Ovládání modelu Samsung GX-1S je podobně intuitivní a jednoduché jako u zrcadlovky GX-1L. Opět se jenom několik funkcí nastavuje pomocí multifunkčního kolečka, kterým vybíráte jednotlivé hodnoty. Takto nastavíte v manuálním režimu především clonu, pokud při otáčení kolečka zároveň přidržujete tlačítko umístěné na horní ploše mezi monochromatickým displejem prstencem zapínání (který je omotán kolem spouště). Jestliže uvedené tlačítko nepřidržujete, tak se nastavuje pouze délka otevření závěrky, tedy expoziční čas. Tímto uvedeným tlačítkem se dá také nastavit korekce expozice.



Na dostatečně vystouplém výstupku hledáčku najdete nejenom blesk, ale také sáňky hot-shoe patice. Dále je umístěno na horní straně základní ovládací kolečko, které vás nasměruje nejenom k jednotlivým expozičním režimům, ale také k šesti přednastaveným scénám. Můžete také rychle nastavit vypnutí blesku. Pod tímto kolečkem je ještě tlačítko, které aktivuje interní blesk (to funguje pouze při zapnutém modelu). Zadní straně dominuje velký 2,5 palcový LCD displej, nalevo od něj se táhne sloupec čtyř tlačítek určených k aktivaci menu (MENU), k mazání snímků (známá ikonka koše), k nastavení informací na displeji (INFO) a poslední slouží ke vstupu do režimu prohlížení pořízených fotografií.

Pomocí tlačítka "Fn" nastavíte čtyři velmi důležité parametry, ovládají se však přes čtyři vrcholy křížového prstence (uprostřed je potvrzování výběru – OK). Takto nastavíte postupně citlivost, jednotlivé režimy blesku, vykalibrujete bílou anebo vyberete režim snímání (od sekvenčního snímání a samospoušť po dálkové ovládání). V levém boku jsou zabudovány konektory drátové spouště, kombinovaný USB a AV a nechybí ani zdířka pro napájení. Do pravého boku se zasunuje do příslušného slotu paměťová karta. Na spodní straně je umístěn kovový závit pro stativ a prostor pro čtveřici tužkových baterií (AA).