Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Exkluzivně: Obrovská EVFka přichází...

24.3.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
S velice zajímavým fotopřístrojem přichází na náš trh Samsung. Jde o EVFku označenou jako Digimax Pro815, která na první pohled vypadá jako "pravá" zrcadlovka. Někdy je ovšem robustnost novinky spíše na škodu, zvláště po celodenním fotografování si budete připadat spíše jako po náročném dni v posilovně. Ovšem model se může zase na druhou stranu pyšnit rekordním 3,5 palcovým LCD displejem a především objektivem, který umožňuje až 15-násobné optické přiblížení!
Kapitoly článku:
Ovládání

Mohutnost a bytelnost novinky jsme již popisovali, i to že se příliš pohodlně při fotografování nedrží a že si budete muset vzhledem k váze přístroje určitě vypomáhat levou rukou. A jak se model ovládá? Vzhledem k počtu funkcí nás překvapilo, že nejenom relativně jednoduše, ale také rychle. To především díky pomocnému kolečku (známé z pravých zrcadlovek) umístěném na zadní straně (ještě jedno najdete zepředu na gripu), které urychluje nastavení například citlivosti nebo sekvenčního snímání.



Pojďme se však podívat na model po pořádku – na horní straně je malý displej, na kterém se zobrazuje hned několik údajů, jako kolik ještě snímků uděláte na kartu v aktuálním nastavení, režim blesku, způsob ostření, měření expozice, použité ohnisko a také stav baterií. Okolo něho jsou čtyři tlačítka, kterými ovládáte například citlivost, sekvenční snímání nebo samospoušť. Vedle tlačítka Power je umístěno velké základní kolečko, které vás nasměruje do jednotlivých režimů – od automatiky po plný manuál, také se zde dostanete do scénických režimů a také k natáčení videozáznamu. Řadu tlačítek také najdete přímo na tubusu objektivu, přepínač způsobu ostření (manuální, kontinulání) je takto umístěn logicky, stejně jako tlačítko pro vyklopení blesku (funguje pouze při zapnutém modelu), ovšem aktivace režimu "HS" by se vyjímala spíše na zadní straně.



Zadní straně dominuje pochopitelně velký 3,5 palcový LCD displej, který pokrývá téměř celou její plochu. Přesto se výrobci povedlo sem umístit několik tlačítek, ať jsou už určená pro přepínání displeje, hledáčku a horního displeje. Tlačítko pod ním zase ovlivňuje počet zobrazených informací na displeji a také s ním aktivujete reálný histogram. Nemůže chybět ani tlačítko pro vstup do režimu přehrávání snímků. Trochu nepochopitelně a zbytečné je tu opět tlačítko pro aktivaci přednastavených scén, což u modelu určeného pro náročnějšího fotografa vypadá skutečně mírně řečeno podivně.




Nechybí ani čtyřpolohový ovladač s potvrzováním uprostřed (a s vyvoláním Menu na LCD displeji). Jeho jednotlivá ramena ovládají také Makro režim, režimy blesku anebo kalibraci teploty bílé (opět při nastavování využijete pomocného ozubeného kolečka). Díky obrovitosti LCD displeje výrobce šalamounsky umístil EVF hledáček který najdete sesunutý na levé straně. Přestože se nám toto řešení nejprve příliš nezamlouvalo, tak jsme si na něj nakonec zvykli, pozitivně nás asi naladil samotný výborný hledáček. V pravém boku je potom zabudován slot pro CompactFlash kartu, na opačné straně je pod pevnou krytkou schována trojice konektorů (USB, AV out a zdířka pro napájení).