Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix F480: levný kompakt se širokoúhlým objektivem

21.2.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Pro nenáročné fotografování má být určen levný kompakt Fujifilm FinePix F480. Nabízí ve své třídě také něco navíc kromě širokoúhlého objektivu začínajícím na 28 mm? Pojďme se na fotoaparát detailně podívat.

expoziční čas 1/250 s, clona F4,7, citlivost ISO 100, ohnisko 84 mm (klikněte pro zvětšení)

Konečně vysvitlo zimní slunce, bohužel vzdušný závoj způsobil, že vzdálené objekty jsou již málo kontrastní a bez barvy. Počasí v době testu opravdu moc nepřálo. Fotografie bylo pořízena kolem půl čtvrté odpoledne, takže slunce již zapadalo a val vytváří nepříjemný, málo prokreslený stín.


expoziční čas 1/450 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 36 mm (klikněte pro zvětšení)

Někdy si člověk nevybere. Buď jsem mohl mít bílý sníh a nezajímavou oblohu, nebo zachytit atmosféru oblohy s prosvítajícím sluncem s šedivým sněhem. Jako většina fotoaparátů, i tento má tendenci sníh podexponovávat, takže bylo dobré v případech expozice na zasněženou plochu přidat 1/3, maximálně 2/3 EV. Přidalo-li se více, sníh byl přepálený.


expoziční čas 1/120s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 42 mm (klikněte pro zvětšení)

I zde by si fotografie zasloužila trochu jasnější barvy. Je vidět, že stožár je hodně vysoký a má tendenci zobrazovat perspektivu ubíháním ke prostředku fotografie. Zde by bylo asi lepší nechat celou budovu přímo uprostřed. Potěšilo mě, že s citlivostí ISO 100 není šum na obloze příliš patrný a tak fotografie má pěkné barvy, které lze v počítači snadno upravovat aniž by výrazněji vylezl šum.


expoziční čas 1/25 s, clona F5,4, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm (klikněte pro zvětšení)

FinePix F480 umí opravdu velmi krásně pořizovat snímky západu slunce. Oblohu krásně prokresluje bez většího šumu (podmínkou je však citlivost ISO 100), chcete-li pořídit scenérii se siluetami, stačí jen namířit na prosvětlenou oblohu. Přímé zamíření na tmavou plochu způsobí sice prokreslení krajiny, ale většinou také silné přepálení oblohy. Při expozici na rozhraní světlé a tmavé plochy lze dosáhnout vcelku slušného zobrazení slabě osvětlené krajiny i oblohy, která si zachová svou příjemnou barevnost.


expoziční čas 1/1400 s, clona F5,4, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm (klikněte pro zvětšení)

Tato fotografie má sice ke krásné fotografii neuvěřitelně daleko, velmi dobře však ilustruje sílu 28mm ohniska. Oba panelové domy jsou velmi vysoké a docela blízko. Přesto se na fotografii vešly. Zkreslení perspektivou u panelových domů přidává na dojmu mohutnosti, ale je nutno vědět, že se zde musí opatrně. Autobus je totiž deformován více než by bylo zdrávo a působí velmi nepřirozeně. Automatika netradičně zvolila zvolila ISO 100. Nic jiného ji už ani nezbývalo, větší clona již na nejkratším ohnisku nešla nastavit a kratší čas už téměř také ne (nejkratší dostupný čas je 1/1500 s).


expoziční čas 1/160 s, clona F5,4, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, korekce expozice +1 EV (klikněte pro zvětšení)

Poslední z fotografií, která dokumentuje využitelnost 28mm ohniska. Díky němu lze pokrýt opravdu dosti velký úhel a značnou plochu krajiny. Pokusil jsem se zde o korekci expozice až o +1 EV, ale to už bylo ode mě moc "drzé" nastavení, sníh dole je přeexponovaný a dochází k přepalům.

Za těch několik dní testování se mi osvědčilo nechat korekci expozice na pokoji a určovat ji namířením fotoaparátu na světlá/tmavá místa podle toho jaké expozice jsem chtěl dosáhnout. Někdy to však vyžadovalo více pokusů, protože automatika je příliš citlivá a opravdu není problém dosáhnout téměř naprosto bílé či černé fotografie. Spíše bych čekal jen silnější podexponování nebo přeexponování.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.