Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix F480: levný kompakt se širokoúhlým objektivem

21.2.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Pro nenáročné fotografování má být určen levný kompakt Fujifilm FinePix F480. Nabízí ve své třídě také něco navíc kromě širokoúhlého objektivu začínajícím na 28 mm? Pojďme se na fotoaparát detailně podívat.
Zhodnotit Fujifilm FinePix F480 je docela těžké. Na jednu stranu mě u tohoto přístroje potěšilo pár věcí, na druhou stranu je zde spousta mrzutých vlastností, maličkostí, které otráví focení. Začněme ale přednostmi. Rozhodně je to širokoúhlé ohnisko 28 mm, které se v této třídě příliš nevidí. Potěšila mě také poměrně nízká hodnota šumu na ISO 100 a vcelku dobrá použitelnost citlivosti ISO 200 a u portrétů dokonce i ISO 400. Rovněž musím pochválit autofokus, který nabízí vcelku dost rychlé zaostření a tedy pohotové focení.





Nepotěšily mě malé možnosti nastavení. Pouze v manuálním režimu se dá nastavit alespoň citlivost ISO, vyvážení bílé a korekce expozice, to žádný jiný režim nemá (aspoň tu citlivost by mohl). Na nejkratším ohnisku nepotěší vysoká míra vinětace v pravém dolním rohu. Focení v protisvětle také není výsadou tohoto fotoaparátu a špatná světelnost na delších ohniscích ve spolupráci s chybějící stabilizací představují problém pořizovat ostré fotografie s větším přiblížením. Celkově focení ostrých fotek s přiblížením bývá často problém, stabilizace však v této třídě není obvyklá a nelze ji tedy považovat za nedostatek. Její absence má ale za následek tvrdošíjné trvání na vysokých citlivostech. Za dne fotoaparát obvykle volí většinou ISO 200 - 400 (často by stačilo jen ISO 100 - 200), při umělém osvětlení téměř výhradně zůstává u ISO 800, z čehož plynou ne moc pěkné fotografie. Předchází tak sice roztřesenosti a rozmazání v důsledku pohybu, ale většina fotografií s ISO 800 je pak jen stěží použitelná. Trochu limitující je i slabší výdrž akumulátoru.

Ve výsledku tak jde o fotoaparát, který ve své třídě kromě širokého ohniska bohužel nenabídne nic navíc. I když je to v podstatě jen zhruba půl roku starý model, který se začal prodávat v září minulého roku, novinky přináší spoustu nových zajímavých vlastností a FinePix F480 jim už nemůže plně konkurovat. Ačkoli výčet záporů je docela dlouhý, hlavně díky rychlému autofokusu se mi s fotoaparátem fotilo dobře a fotografie na manuální režim splňovaly má očekávání.


28mm ohnisko
nejisté ovládání páčky zoomu
poměrně rychlý autofokus
slabá výdrž akumulátoru
malý šum na ISO 100
horší světelnost na delších ohniscích
Ikona Odkaz na databázi
silná vinětace v pravém dolním roku (28 mm)
Ikona Odkaz na databázi
příliš citlivé automatické měření expozice
Cena v době testování: 4 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix F480 děkujeme Fujifilmu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.