Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Formát RAW: Jakým softwarem zpracovávat?

15.2.2010, Milan Šurkala, recenze
Dalším článkem se budeme věnovat problematice RAW souborů a jejich vyvolávání. Podíváme se aspoň na některé programy, které se k tomu používají. V článku si také zodpovíme otázku, co to RAW vlastně je a jaké jsou jeho výhody.
V této kratší kapitolce se podíváme na známý Photoshop CS4 s doplňkem Camera RAW. Jedná se o mnohem dražší řešení než v předchozím případě, neboť samotný Photoshop CS4 stojí kolem 18.000 Kč s DPH. Nenabízí katalogizaci snímků ani další vymoženosti, má však obrovské a rozsáhlé možnosti úprav JPEG snímků. Když si navíc zdarma nainstalujete doplněk Camera RAW, můžete otevřít i RAW snímky z drtivé většiny fotoaparátů. Navíc Photoshop jde propojit s Lightroomem, takže z Lightroomu lze poslat snímek do Photoshopu, tam jej upravit a vrátit zpátky.



Pokud víte, jak vypadá Lightroom (viz předchozí kapitola), bude vám Camera RAW připadat velmi povědomý. Samotné okno vypadá sice poněkud jinak, ale jinak jsou zde stejná tlačítka a posuvníky.



Stejně jako u Lightroomu je zde máte histogram, ten ale nelze tažením upravovat a tím měnit jas snímku. Zůstala možnost zobrazení podpalů a přepalů. Jak sami vidíte, posuvníky jsou opravdu shodné s aplikací Adobe Lightroom, takže jejich vliv na snímek je podobný.



Nad zobrazeným snímkem máte ještě několik editačních voleb jako oprava efektu červených očí, otáčení snímku, přechodové filtry, ořez, narovnávání nebo např. vyvážení bílé kapátkem. Nemá příliš smysl se všem těmto možnostem věnovat. Každopádně pokud máte Photoshop, fotíte do RAWu a chybí vám Lightroom, určitě si stáhněte Camera RAW.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.