Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotomobily vs. kompakty: srovnávací test

10.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V několika disciplínách jsme vyzkoušeli fotomobily Samsung I8910 HD, Sony Ericsson C903 a Nokia N86 8MP a proti nim postavili tři kompakty, Samsung ES55, PL51 a Sony Cyber-shot W230. Jak si fotomobily v porovnání s kompakty povedou?

LCD a ovládání


V této kapitole se podíváme, jak se jednotlivé fotoaparáty ovládají. U fotomobilu Samsung I8910 HD má téměř vše na starosti dotykový displej s rozlišením 360×460 pixelů. Tlačítka na displeji je nutno aspoň trochu rozumně zmáčknout a nehladit. Pak se zaznamenají. Obrazovka je strukturována do dvou postranních sloupců, kde jsou nejčastěji používané fotografické volby. Rozkliknutí vidíte na pravém snímku. Přístup do menu se děje tlačítkem vlevo dole, videosekvence se zapínají vlevo nahoře a režim prohlížení je vpravo dole.


Takto vypadá hlavní menu fotomobilu. Je poměrně přehledné a dotykově příjemně ovladatelné, bohužel rychlost zobrazování je horší. Odezva na stisknutí totiž není okamžitá. Režim prohlížení napravo pak registruje natočení mobilu, čímž se mohou samovolně posouvat snímky. Ty je možné zobrazit ve zvětšeném náhledu (z nepochopitelného důvodu se náhled zoomuje opačnou stranou zoomovacího tlačítka oproti tomu, jak se zoomuje při focení), lze zobrazit i EXIF informace.


Sony Ericsson C903 má ovládání řešeno podstatně jinak. Vlevo dole se ukazují některá nastavení, samotné ovládání je pak svěřeno tlačítkům nejblíže k displeji. Dole vpravo je pak tlačítko pro menu, které má pak formu proužku, jak vidíte napravo. Nesmíte být na tlačítka moc rychlí, fotomobil je pak začne ignorovat.


Po vyfocení snímku i v režimu prohlížení můžete spustit další menu pro úpravu snímků. Informací se zde typicky moc nedozvíte.


Oba kompakty Samsung pak mají ovládání prakticky totožné, budu se jim tedy věnovat souhrnně. Na LCD displeji najdete typické ikonky, žádné překvapení se zde nekoná. Potěší rychlé menu přístupné po stisku tlačítka Fn. To je velmi rychlým řešením úpravy nejčastějších nastavení. PL51 má navíc kolečko ovládacích režimů, takže volba videosekvencí, scénických režimů a dalších módů se děje přímo přes kolečko a nikoli přes menu.


Menu má zajímavou barvu, je ale trochu složitější na ovládání. Potíž je v tom, že trvá déle, než se dostanete (proklikáte) na obrazovku, kde už lze jednotlivé vlastnosti nastavovat. Režim prohlížení zobrazí základní expoziční údaje, ale ty si musíte pokaždé aktivovat (s vypnutím fotoaparátu se režim prohlížení vrátí zpátky na původní úroveň bez zobrazování informací).


Sony Cyber-shot W230 představuje typické zobrazení pro fotoaparáty této značky. Ikonky jsou v podstatě po všech stranách displeje, záleží na tom, kolik nastavení změníte z výchozích hodnot. Menu má příjemný tvar zrychleného menu, nicméně obsahuje úplně všechny položky. Tudíž to chvíli trvá, než se jím celým proklikáte k tomu nastavení, které chcete.


Jedna z položek představuje ještě technické menu. Režim prohlížení (viz snímek vpravo) je rozumně rozvržen a zobrazuje i všechny důležité expoziční údaje.


Nokia N86 8MP má menu situované na pravé straně obrazovky. Ovládání tohoto rychlého menu je tak vcelku přehledné, odezva menu by však mohlo být rychlejší. Položky ve zrychleném menu si můžete sami nastavit. Na pravém snímku vidíte např. volbu fotografických režimů.


Tady je ukázka nastavení vlastního režimu, kde můžete nastavit např. ISO citlivost (nejsou popsány číselně, ale slovně), zde už prolézání menu nabídek chvilku zabere. Režim prohlížení má opět ovládací prvky na pravé straně ve formě rychlého menu.




Videosekvence


U videosekvencí se jednotlivé přístroje dost liší. Pokud začneme rozlišením, tak jednoznačně vede fotomobil Samsung I8910 HD se svým HD rozlišením 1280×720 pixelů. Následují oba kompakty Samsung a Sony Cyber-shot W230 i fotomobil Nokia N86 8MP s rozlišením 640×480 pixelů. Sony Ericsson C903 se dokonce musí spokojit s rozlišením 320×240 pixelů. Snímkovací frekvence činí 30 fps s výjimkou Samsungu I8910 HD, který podporuje pouze 24 fps. Optický zoom podporují pouze kompakty Samsung, naopak kompakt Sony nepodporuje dokonce ani ten digitální.

Celkově lze říci, že nejkvalitnější videosekvence mají oba kompakty Samsung. Fotomobil Samsung I8910 HD má sice větší rozlišení, ale video je sekanější a digitální zoom snižuje kvalitu, navíc je nepříjemně skokový. Sony W230 je až na absenci zoomu také v pořádku, takže zde je na tom Nokia N86 8MP s podporou digitálního zoomu dokonce trochu lépe (pokud to s digitálním přiblížením, které W230 nemá, příliš nepřeženete). Fotomobil Sony Ericsson C903 má kvalitu dobrou, ale rozlišení je velmi slabé. Pro vlastní posouzení si můžete stáhnout videosekvence z přístrojů Samsung I8910 HD, ES55, PL51, Sony Cyber-shot W230, Sony Ericsson C903 a Nokia N86 8MP.


Portréty a blesk


Dále jsme vyzkoušeli přístroje při focení portrétů s bleskem. Zde by mohly mít kompakty výhodu v podstatně výkonnějším blesku, testované fotomobily byly totiž vybaveny pouze LED blesky. Jako první je Samsung I8910 HD.


Samsung I8910 HD, expoziční čas 1/8 s, clona F2,6, citlivost ISO 220, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení

Problémem fotomobilu od Samsungu jsou velmi dlouhé expoziční časy s bleskem. Celá 1/8 sekundy bez stabilizace se v ruce nedá jen tak lehce udržet a vaše snímky tedy budou často dost rozmazané. Z několika snímků je tento ten nejostřejší. Nic moc.


Sony Ericsson C903, expoziční čas 1/10 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Ani druhý fotomobil Sony Ericsson C903 na tom není o mnoho lépe. Trochu kratší čas expozice umožnil pořídit trochu ostřejší snímek, nicméně blesk je viditelně slabší a zpracování obrazu až příliš silně odšumuje. Celá kresba je rozmytá a bez detailů.


Samsung ES55, expoziční čas 1/45 s, clona F8,4, citlivost ISO 240, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Kompakt od Samsungu překvapil velmi dobrou kvalitou obrazu a nízkým šumem. Ačkoli ostrost není jako břitva, detaily jsou rozumné a nedochází k žádnému patlání. Výborný výsledek i s ohledem na citlivost ISO 240.


Samsung PL51, expoziční čas 1/45 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Rovněž druhý kompakt Samsungu projevil velmi dobrý výsledek. Snímek je trochu ostřejší, blesk dostatečně silný.


Sony Cyber-shot W230, expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

I poslední kompakt od Sony zde předvádí mnohem lepší výsledky než dvojice fotomobilů. Mnohem silnější xenonový blesk dává mnohem více světla, rovněž míra detailů je lepší. Díky vyššímu rozlišení 12 megapixelů je zde ale trochu více šumu než v případě kompaktů Samsung.


Nokia N86 8MP, expoziční čas 1/21 s, clona F2,4, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Jak již bylo řečeno, Nokia N86 8MP byla testována dříve, a tak není scéna úplně stejná, nýbrž jen podobná. Z fotomobilů podává nejlepší výsledky, kratší expoziční čas je umožněn díky poměrně silnému blesku, ačkoli ten je jen ze dvou LED diod. Na snímku lze vidět odšumování a jemnější kresba, šum je přijatelný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.