Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotomobily vs. kompakty: srovnávací test

10.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V několika disciplínách jsme vyzkoušeli fotomobily Samsung I8910 HD, Sony Ericsson C903 a Nokia N86 8MP a proti nim postavili tři kompakty, Samsung ES55, PL51 a Sony Cyber-shot W230. Jak si fotomobily v porovnání s kompakty povedou?
Po několika testech různých vlastností u fotomobilů a kompaktů jsme dostatečně informováni, abychom mohli zodpovědět na otázku, zda se vůbec vyplatí koupě malého kompaktu, když fotoaparát je i v mobilním telefonu. Resp. si můžeme otázku položit také jinak, tedy zda se fotomobily dostatečně vyrovnají kompaktům. Takže, jak to tedy je?

Nezpochybnitelnou výhodou fotomobilu je to, že se jedná o dvě zařízení v jednom. Jak mobilní telefon, tak fotoaparát (a u moderních přístrojů také MP3 přehrávač, rádio, multimediální přehrávač, navigace a další). Nosíte tak při sobě jeden přístroj místo dvou. Je tedy vždy pohotově k dispozici. Nicméně samotná rychlost je velkým problémem fotomobilů, jen Nokia N86 8MP zvládala s kompakty aspoň trochu držet krok, ale stále byla tak o polovinu pomalejší. Ostatní fotomobily jsou klidně i dvakrát horší. Co se týče pohodlnosti ovládání fotografických funkcí, s výjimkou dotykového Samsungu je to u fotomobilů opět podstatně složitější.





V otázce kvality snímků hraje velký důraz objektiv i snímací čip. Ruku v ruce s tím i zpracování obrazu. Je docela překvapivé, že malinké plastové objektivy fotomobilů zpravidla se třemi nebo čtyřmi čočkami dokáží produkovat tak kvalitní obraz. Co se týče optických vad, snad s výjimkou odlesků objektivu jsou na tom ve většině lépe než kompakty se zoomovacími objektivy. Neostrost v rozích, vinětace, zkreslení, chromatická aberace, to vše se u testovaných fotomobilů téměř nevyskytovalo, zatímco u kompaktů to byly běžné problémy. Je rovněž zajímavé, že pevný objektiv Carl Zeiss patří u fotomobilů ke špičce, zatímco zoomový objektiv téže značky u kompaktu vykazuje spoustu optických chyb.

Snímací čipy u fotomobilů mají zpravidla vysokou hustotu pixelů a tím pádem větší šum, nicméně jak prokázaly testy, je to z velké části dáno i nedokonalým zpracováním obrazu, které je u kompaktů přeci jen více propracované. V tomto ohledu ukázaly fotomobily zbytečně silné odšumování, kdy se při citlivostech nad ISO 200 stávají ze snímků hotové patlaniny (zejména u Nokie s velkým a kvalitním CMOS čipem je tak silné odšumování zbytečné). Vysoké rozlišení 12MPx u kompaktu se ukázalo být opět silně kontraproduktivním, jako doposud všechny testované fotoaparáty s takovým čipem, i Sony vykazuje vysoké množství šumu.

Levné fotomobily, jak ostatně ukázal Sony Ericsson C903, nedokážou kvalitou snímků konkurovat ani nejlevnějším kompaktům. Jsou to přístroje vhodné pro rozumné zaznamenávání momentek, ale ne pro snímání pěkných snímků (co se týče technické kvality jako šumu nebo správných barev). Za nízkou cenu ale plní svou funkci dobře. Naproti tomu pokročilejší fotomobily jako Samsung I8910 HD a zejména nová Nokia N86 8MP již mají kvalitu snímků blízko úrovni kompaktů. Platí to však jen pro denní snímky. U nočních fotografií to totiž se slabými LED blesky a vysokou ISO citlivostí nevypadá vůbec dobře. Snad by se lépe projevily fotomobily s xenonovými blesky. Noční focení prostě fotomobilům nejde.




Ocenění TREFA získává kompakt Samsung PL51 za výbornou kvalitu fotografií
vzhledem k ceně a stylový vzhled. Logo ocenění je ke stažení zde.


Z našeho testu si ocenění TREFA odnáší dokonce dva produkty. Prvním je velmi levný kompaktní fotoaparát Samsung PL51. U Samsungu totiž překvapivě platí zajímavé pravidlo, že čím levnější Samsung, tím kvalitnější fotografie (ale pochopitelně omezenější možnosti než u dražších přístrojů). Je to jednoduché, levnější přístroje mají menší rozlišení a tedy nejen teoreticky, ale v tomto případě i prakticky nižší šum. Objektiv má dobrou světelnost, vyhýbá se mu většina optických chyb, je rychlý a svižný, design zejména v červené barvě působí výborně. Kdyby měl ještě navíc optickou stabilizaci, byla by to ve své třídě bomba. Škoda, že ji nemá.




Ocenění TREFA získává fotomobil Nokia N86 8MP za přesvědčivou kvalitu fotografií,
kvalitní objektiv a využitelnost zařízení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Druhé ocenění putuje na adresu fotomobilu Nokia N86 8MP. Kombinuje totiž mobilní telefon, poměrně solidní fotoaparát s výbornou světelností a širokým ohniskem a obecně kvalitním objektivem nejen na poměry fotomobilů, navigaci, přehrávač, disponuje také 8GB integrovanou pamětí,... Kdybych si měl kupovat mobil, byla by Nokia N86 8MP určitě mezi horkými kandidáty.


Za zapůjčení Samsung I8910 HD a Samsung ES55 a PL51 děkujeme Samsungu.
Za zapůjčení kompaktu Sony Cyber-shot W230 děkujeme Sony.
Za zapůjčení fotomobilu Sony Ericsson C903 děkujeme Sony Ericssonu.
Za zapůjčení fotomobilu Nokia N86 8MP děkujeme Nokii.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.