Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F70EXR: šum nemá šanci

19.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na paškál jsme si vzali malý 10× ultrazoom Fujifilm FinePix F70EXR. Nabízí širokoúhlé 27mm ohnisko a nejnovější generaci Super CCD čipu s přídomkem EXR. Jak se čip EXR povedl? Dokáže skutečně výrazně rozšířit dynamický rozsah a snížit šum?

Sférické zkreslení a vinětace


Z prvních optických vad se podíváme na zkreslení. Na širokém ohnisku se budete muset smířit se středním sférickým zkreslením, linie rozhodně nejsou rovné, lze však najít i mnohem horší fotoaparáty. Na nejdelším ohnisku je objektiv v podstatě bez této chyby.


27mm ohnisko

270mm ohnisko

V další části se budeme věnovat ostrosti v rozích a vinětaci. Jak sami vidíte, na nejširším ohnisku je zde jak trochu neostrosti, tak vinětace, ale na objektiv se zoomem se jedná o překvapivě dobré výsledky. Nižší střední rozsah ohnisek vykazuje takřka absenci těchto vad, nejhůře vypadá překvapivě nejdelší ohnisko, kde opět začíná lehce růst vinětace, ale zejména roste neostrost v rozích.


27mm ohnisko


42mm ohnisko

76mm ohnisko

270mm ohnisko

Vyvážení bílé, barvy


F70EXR potěšil dobrým vyvažováním bílé. Pokud se trochu splete, tak jen mírně, většina snímků má správně nastavené barvy.


auto


změření bílé

slunce


stín

denní zářivka - 1


teplá bílá zářivka -2

studená bílá zářivka - 3

umělé osvětlení (žárovka)

Podíváme se na totéž při běžnější venkovní scéně.


auto


změření bílé

slunce


stín

denní zářivka - 1


teplá bílá zářivka -2

studená bílá zářivka - 3

umělé osvětlení (žárovka)

K dispozici máte i Simulaci filmu, která u F70EXR nabízí pět barevných módů. Samostatné upravení saturace, ostrosti a kontrastu není k dispozici.


PROVIA/Standard


Velvia/Živé

ASTIA/Nižší


B&W

Sépie
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.