Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F70EXR: šum nemá šanci

19.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na paškál jsme si vzali malý 10× ultrazoom Fujifilm FinePix F70EXR. Nabízí širokoúhlé 27mm ohnisko a nejnovější generaci Super CCD čipu s přídomkem EXR. Jak se čip EXR povedl? Dokáže skutečně výrazně rozšířit dynamický rozsah a snížit šum?

Měření rychlosti


V této kapitole se podíváme na rychlost fotoaparátu. Ta je důležitá nejen při rychlosti nastavování, ale i při samotném focení a hodně vypovídající budou i časy mezi snímky. Fotoaparát se ovládá celkem rychle, takže zde moc nejsou problémy (jen vyvážení bílé bych neumístil až na druhou stránku menu). U sekvenčního snímání se nepočítá snímek pořízený v čase 0,0 s.
  • První snímek 3,1 sekundy (Spíše lehce podprůměrný čas, nabíhání fotoaparátu není právě bleskurychlé. Potěší však hezké EXR logo :-))
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,4 sekundy (Vynikající čas ostření, zde je F70EXR opravdu velmi pohotový.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - až 1,05 sekundy (Na delším ohnisku je výsledek podstatně horší, fotoaparát ale dokáže využívat předchozích zaostření, a pak se vejde do 0,5 sekundy. Pocitově je F70EXR o něco rychlejší, než je tomu ve skutečnosti.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 1,4 sekundy (Na kompakt vynikající čas, nicméně po třech snímcích klesá na 2,6 sekundy, přestože byla použita velmi rychlá SDHC karta.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,3 sekundy (Nabíjení blesku je rychlé, pokud chcete okamžitě fotit. Je zajímavé, že pokud zmáčknete nějaké tlačítko pro vstup do menu nebo úpravu jiného parametru, dioda blesku bliká o mnoho déle a není možno cokoli dělat do doby, než blikat přestane.)
  • Čas snímek-snímek s Pro Lo-Light - 5,0 sekundy (Tento čas zahrnuje vyfocení čtyř snímků i jejich zpracování do výsledného.)
  • Sekvenční snímání 3 nejlepší - 1,9 fps (1,05 sekundy na 3 snímky, s ukládáním 9,8 sekundy. Rozlišení činí 10 megapixelů.)
  • Sekvenční snímání 12 nejlepších - 4,5 fps (2,45 sekundy na 12 snímků, s ukládáním 7,6 sekundy. Rozlišení snímků je jen 3 megapixely, nicméně kvalita pořízených fotografií je díky tomu dosti dobrá.)
  • Přezoomování - 1,45 sekundy

Dle dosažených časů je vidět, že Fujifilm FinePix F70EXR skutečně patří k rychlým přístrojům a v tomto ohledu mu téměř nelze co vytknout.


Optický a digitální zoom


Malinký ultrazoom Fujifilm FinePix F70EXR potěší velmi slušným 10× optickým zoomem, který začíná již na velmi širokoúhlém ohnisku 27 milimetrů. Jak takový snímek vypadá, vidíte níže.


expoziční čas 1/420 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Úhel záběru je velmi široký, kresba ve střední části dostatečná. Rohy jsou na tom s ostrostí o něco hůře, v této kategorii jsou však běžné i horší výsledky. Zamrzí přepal v levé spodní části a objevující se chromatická aberace.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 270 mm, klikněte pro zvětšení

Automatika zde zvolila možná až trochu moc vysokou citlivost a dlouhý čas. Detaily jsou méně výrazné, chromatická aberace zůstává.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 270 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Tady už byla zvolena mnohem lepší expozice. Při maximálním digitálním zoomu jsou detaily ještě slabší, nicméně i tak produkuje F70EXR celkem koukatelné fotky, pokud použijete menší rozlišení.


expoziční čas 1/480 s, clona F6,4, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Opět široký úhel záběru. F70EXR na ISO 100 neprodukuje žádný šum, nicméně jisté odšumování je praktikováno, takže kresba je poněkud méně výrazná. Ostrost by určitě mohla být i lepší. Znovu je vidět chromatická aberace.


expoziční čas 1/420 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 270 mm, klikněte pro zvětšení

Tady přístroj odvedl poměrně dobrou práci, ostrost je rozumná. Je vidět, že bez EXR DR režimu je fotoaparát trochu náchylnější k přepalům, chromatická aberace zde sice je, ale není kritická. V rozích je trochu slabší ostrost.


expoziční čas 1/350 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 270 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Znovu je vidět, že při dostatečně malém rozlišení nabídne i digitální zoom rozumnou kvalitu obrazu. Ve větších rozlišeních už je degradace obrazu velmi patrná.


Protisvětlo


F70EXR se chlubí Super CCD EXR čipem, který má režim EXR DR (Dynamic Range). Ten u poloviny pixelů nastaví expozici na světla, u druhé poloviny na stíny a výsledek zkombinuje. Na účinek se podíváme za chvíli, nyní se budeme věnovat zvládání protisvětla samotným objektivem.


expoziční čas 1/120 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 91 mm, klikněte pro zvětšení

Nutno říci, že to nedopadlo nijak slavně. Zejména od středních ohnisek dále je zde obrovské množství velmi výrazných odlesků objektivu. Ty budou téměř na každém snímku dost vidět. To je velká škoda.


expoziční čas 1/400 s, clona F6,4, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Širší ohnisko má odlesky výrazně slabší, ale stále je lze nalézt. Problémem je silná chromatická aberace, naopak dynamický rozsah problémy čipu moc nedělá.


expoziční čas 1/300 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení

Nyní se už konečně podíváme na sílu EXR čipu. Tento snímek byl focen na rozlišení 5 megapixelů, ale bez EXR DR (na výchozích DR 100 %). Slunce vytváří velký kotouč, na obloze ale i tak působí vcelku přirozeně. Domy se však utápí ve stínu.


expoziční čas 1/320 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 64 mm

EXR DR režim s rozšířením dynamického rozsahu na DR 200 % sice neprosvětlil stíny, ale zlepšil kresbu oblohy, slunce je na snímku menší.


expoziční čas 1/320 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 64 mm

DR 400 % opět zlepšilo kresbu v obloze, sluneční přepal je ještě menší.


expoziční čas 1/500 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení

Nejvyšší nastavení na DR 800 % začíná lépe projasňovat stíny a opět se slunce o trochu zmenšilo. Účinek EXR DR režimů je zřejmý a dynamický rozsah čipu rozhodně patří mezi kompakty k těm nejlepším. Ještě se podíváme na chromatickou aberaci.


ohnisko 27 mm


ohnisko 270 mm

Na širokém ohnisku je chromatická aberace dost patrná, některé větve jsou celé modré, a nikoli černé. U delších ohnisek chromatická aberace trápí trošku méně, ale stále se jedná o výraznější optické chyby.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.