Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F70EXR: šum nemá šanci

19.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na paškál jsme si vzali malý 10× ultrazoom Fujifilm FinePix F70EXR. Nabízí širokoúhlé 27mm ohnisko a nejnovější generaci Super CCD čipu s přídomkem EXR. Jak se čip EXR povedl? Dokáže skutečně výrazně rozšířit dynamický rozsah a snížit šum?
Zde se můžete podívat na několik ilustračních snímků dokreslující schopnosti fotoaparátu Fujifilm FinePix F70EXR.


expoziční čas 1/500 s, clona F3,3, citlivost ISO 400, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek velmi dobře ukazuje, že i s 5 megapixely se dá vcelku dobře žít (nicméně konfigurace 12 MPx / 6 MPx fotoaparátů F200EXR a S200EXR mi přijde trochu lepší). Lze si všimnout chromatické aberace a horší ostrosti v levém horním rohu. Šum je při ISO 400 téměř nepostřehnutelný.


expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 270 mm, klikněte pro zvětšení

Tady jsem zkoušel "telemakro", fotit tedy s co největším přiblížením z co nejkratší vzdálenosti. Fotit můžete od cca 80 cm (v makro režimu). Je vidět, že i přes vyšší clonu dochází k slušnému rozmazání pozadí.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 270 mm, klikněte pro zvětšení

Obdoba předchozího, pouze v domácích podmínkách. Super CCD čip trochu sužuje smear efekt, dva světlé pruhy od zdroje světla nahoru.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 270 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 400 zde jde vidět jasový šum, nicméně slabší detaily zde jdou na vrub mlhy a nikoli šumu. V šedých oblastech se objevují slabší zelené a fialové flíčky, jinak ale F70EXR odvádí výbornou práci. V těchto podmínkách měl fotoaparát trochu problémy se zaostřením, mlha mu nesvědčí.


expoziční čas 1/75 s, clona F6,4, citlivost ISO 100, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Objektiv i v těchto podmínkách produkuje trochu chromatické aberace, což je škoda. Jinak je snímek v pořádku, EXR DR režim rozumně nastavil expozici a nenechal oblohu stát se příliš bílou.


expoziční čas 1/60 s, clona F3,3, citlivost ISO 200, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Další fotografie v mlze. ISO 200 produkuje jen velmi slabý přirozený šum, takže se vůbec není čím znepokojovat. Některé části obrazu však působí trochu "malovaně", viz spodní pravý roh.


expoziční čas 1/9 s, clona F5,5, citlivost ISO 1600, ohnisko 129 mm, klikněte pro zvětšení

Toto je další ukázka toho, že Pro Low-Light mód zvládne rozumné snímky i při citlivosti ISO 1600. Musíte počítat s menším rozlišením i ostrostí, ale nemusíte se obtěžovat výrazným zrnem a barevnými fleky, které by jinak u takto vysoké citlivosti bezpochyby vznikly.


expoziční čas 1/100 s, clona F5,5, citlivost ISO 800, ohnisko 149 mm, klikněte pro zvětšení

Při použití blesku výrazně klesl expoziční čas a o jeden stupeň klesla i citlivost. Tentokrát se ale jedná o snímek v plném rozlišení bez EXR nebo Pro Low-Light režimu, takže má více šumu. S bleskem je nutno zacházet opatrně, na kratší vzdálenosti je dost silný.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,1, citlivost ISO 400, ohnisko 64 mm, klikněte pro zvětšení

Makro není právě silnou stránkou fotoaparátu, můžete si trochu pomoci tím, že se naučíte využívat zhruba 2× zoom. Tam sice vzroste nutná snímací vzdálenost z cca 4 cm na 6 až 9 centimetrů, ale díky delšímu ohnisku mohou makro snímky působit trochu lépe. Je vidět, že při ISO 400 vás šum vůbec nemusí trápit.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.