Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix HS20EXR: důstojný nástupce

11.7.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes vám jistě opět uděláme radost toužebně očekávanou recenzí Fujifilmu FinePix HS20EXR. Tento ultrazoom je jeden z mála na trhu s manuálním 30× zoomem, najdeme zde i 16MPx snímač a EXR režimy. Bude dobrý i v praxi?
Fujifilm FinePix HS20EXR je příjemným vylepšením staršího modelu FinePix HS10. Základ zůstal zachován, větší čip přináší širší ohniska (technické údaje nejsou pravdivé, objektiv začíná zhruba na 22 milimetrech). Zklamáním je podprůměrné zpracování fotoaparátu, vrzající krytka prostoru pro baterii a neustálé chrastění v objektivu (clona). Fotograf nemá z fotoaparátu pocit bytelnosti. Radost udělá naklápěcí LCD displej a docela svižné automatické přepínání mezi EVF a LCD.

Možnosti focení jsou velmi bohaté. Je zde docela slušný objektiv se 30× optickým zoomem, který vám nabídne slušné makro a telemakro, je možno clonit až na F11. Samozřejmě musíte počítat se silnou difrakcí, která při tak vysoké pixelové hustotě vzniká už při velmi nízkých clonách. Ostření je rychlé zejména na nejširším ohnisku, na delších je to o něco horší.

Tradiční nectností Fujifilmů je firmware a bohužel ani HS20EXR není výjimkou. Máme zde spoustu zvláštních nastavení, některé volby úplně neuvěřitelně zakopané (RAW zakopaný v technickém menu na té nejhorší pozici, to se z HS10 nepoučili?), s manuální ostřením jsou také potíže. Po každém prohlédnutí snímku se manuální ostření zruší, takže v podstatě neexistuje možnost, jak zkontrolovat správnost manuálního zaostření. U videosekvencí je autofokus nerozhodný a kdo by chtěl manuálně zaostřit, ten bude nepříjemně překvapen tím, že v MF režimu si s obrazem stejně dále hraje autofokus.





Problémem firmwaru je i zbytečně pomalé ukládání RAWu na kartu. Fotoaparát má docela velký RAW buffer, ale při ukládání na kartu není možno cokoli nastavovat (naštěstí je možno fotit). Jeden RAW se i na opravdu velmi rychlou kartu ukládá 5 sekund! Napájení mají na starosti 4 AA baterie s opravdu velmi solidní výdrží. Videosekvence jsou sice ve Full HD, ale jak již bylo řečeno, autofokus je docela problematický a zadrhávající zoom nedovoluje pomalé zoomování. Stabilizace má průměrný účinek.

Důležité je ale podívat se na kvalitu snímků. V 16MPx režimu to je jen průměrné. Kresba se rozpíjí (odšumování lze ale potlačit, tleskám!), ostrost detailů nepřesvědčivá. Pokud ale snížíte rozlišení na 8 megapixelů, fotoaparát fotí v EXR SN, resp. EXR DR režimu i pokud máte navoleny režimy PASM. Rozšíříte tak dynamický rozsah (a ne málo, především kresba ve stínech se znatelně zlepší), 8 megapixelů je dostatečné rozlišení a pokud potlačíte odšumování, čekejte překvapivě slušné a ostré detaily.

Tento fotoaparát je stavěný na 8MPx focení, zde se ukáže opravdu ve velmi dobrém světle, dobře použitelné jsou pak i střední citlivosti (jasový šum je silný, ale vypadá hezky). EXR CMOS čip má ale problém s dlouhými expozicemi. Nad 10 sekund je šum už opravdu velmi silný.

Ve výsledku je jasné, že Fujifilm FinePix HS20EXR není pro každého. Kdo se obrní trpělivostí a překousne pár nepříjemných záležitostí, dokáže z něj vydolovat takové snímky, které se mu z jiných ultrazoomů jen tak nepovede.

Slušná kvalita snímků na 8MPx EXR režimy (zejména s potlačeným odšumováním)
Spousta chyb ve firmwaru (problematický MF, nemožnost nastavovat při ukládání RAWů)
Výklopný LCD displej
Podprůměrné zpracování fotoaparátu
Slušné makro a telemakro
Nepřesvědčivé Full HD video
Velmi slušná výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Velmi široké (asi 22mm) ohnisko
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix HS20EXR děkujeme Fujifilmu.

Fotoaparát Fujifilm FinePix HS20EXR a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.