Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix HS20EXR: důstojný nástupce

11.7.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes vám jistě opět uděláme radost toužebně očekávanou recenzí Fujifilmu FinePix HS20EXR. Tento ultrazoom je jeden z mála na trhu s manuálním 30× zoomem, najdeme zde i 16MPx snímač a EXR režimy. Bude dobrý i v praxi?

Příslušenství


Fotoaparát jsme dostali bez jakéhokoli příslušenství, takže vám neukážu ani krabici, ani to, co by měla obsahovat.


Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen čtveřicí AA baterií. Ty mohou být alkalické, lithiové nebo nabíjecí NiMH. Podle Fujifilmu je výdrž 300, 700, resp. 400 snímků. Při testu jsem téměř nepoužíval blesk ani průběžné ostření, měl jsem ale zapnutou trvalou stabilizaci. V takovém případě jsem se bez potíží dostal na 660 snímků (byly použity baterie Sanyo Eneloop 2000 mAh). Pokud se objeví signalizace vybíjející se baterie, máte už jen posledních cca 20 snímků.


Dodaný software


Vzhledem k absenci příslušenství jsme nedostali ani CD se softwarem, takže jej nešlo vyzkoušet. Z recenze modelu X100 mi však ještě zůstal RAW File Converter od SilkyPixu. Stáhnul jsem tedy aktualizaci z anglických stránek, která zajistila funkčnost i s RAWy z tohoto fotoaparátu. Camera Raw funguje s RAWy z HS20EXR občas trochu divně.





Na dodávaný software toho umí RAW File Converter docela dost. Uvítal bych snad trochu propracovanější práci s dynamickým rozsahem, na druhou stranu se mi hodně líbí poměrně snadné dávkové zpracování.





Zobrazení displeje a menu


LCD displej i EVF mají v zásadě stejně zobrazení. To se nijak neliší od typických menu nabídek fotoaparátů Fujifilm. Vlevo nahoře tedy vidíte režim, vpravo některá nastavení, dole expoziční čas a clonu. Pravý snímek ukazuje výběr ISO citlivosti.


Zde je režim manuálního ostření s nepřehledným grafem, který ukazuje, jak moc jste v ostření mimo (neukazuje, zda jste dále nebo blíž). Napravo je pak animace otáčecího kolečka, což usnadňuje orientaci za špatného světla.


Zajímavý je režim panoramat, kdy si můžete vybrat úhel záběru i směr snímání (při snímání na výšku dostanete větší rozlišení). Díle vidíte natáčení videosekvencí.


Hlavní menu je dělené na dvě záložky, první z nich je fotografická, druhá pak technická. Jen nerozumím tomu, proč je v té technické volba RAWu (navíc přesně uprostřed, takže trvá pěkně dlouho se tam proklikat).


Režim prohlížení ukazuje důležitá expoziční nastavení, při stisku tlačítka INFO se ukáže i histogram a další nastavení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.