Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-E1: CSC tak trochu jinak

26.4.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fujifilm sice přišel do CSC třídy trochu později, nicméně s o to větší razancí. Jeho X-E1 disponuje 16MPx X-Trans senzorem s inovativním uspořádáním barevných filtrů. Má zajímavý retro vzhled a k testu jsme dostali pevný 35mm F1,4 objektiv.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku těla, popruh, náčiní pro jeho instalaci, nabíječku s kabelem, USB kabel, manuál a mělo by tu být i CD se softwarem. To ale v našem případě chybělo.






Výdrž baterie


Fujifilm X-E1 má slušný Li-Ion akumulátor NP-W126 s napětím 7,2V a kapacitou 1260 mAh. Podle výrobce to má stačit na pořízení 350 snímků. Při testu jsem se ale pohyboval v mnohem vyšších číslech a v zásadě se dá přiblížit k číslovce 480. To rozhodně není špatné.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete RAW konvertor RAW File Converter od SilkyPixu. Jde o solidní program, který dokáže s RAWy slušné věci, máte tu spoustu možností nastavení. Trochu mě zarazilo, že ani minimální odšumování nevytvoří snímky bez odšumění. To je ale patrně dáno tím, že X-E1 podle všeho barevně odšumuje už v RAWu. Práce s dynamickým rozsahem v této aplikaci není ideální.





Co se mi naopak líbí, je dávkové zpracování snímků, které je velmi intuitivní a zvládnete jej aplikovat i bez návodu.






Zobrazení displeje a menu


Náhled snímku zabírá horní část displeje, dole je pak černý proužek s expozičními hodnotami. Můžete si nechat zobrazit elektronickou vodováhu, histogram, korekci expozice a najdete tu ještě pár ikonek. Tlačítko Drive rozbalí menu režimů, viz pravý obrázek.


Naopak tlačítko pro měření expozice zobrazí horizontální menu. Vpravo vidíte výběr ISO citlivostí.


U ručního výběru AF bodu si můžete vybrat z celkem 49 dostupných. Pravý snímek ukazuje maticové quick menu.


Pomocí tlačítka DISP si lze upravit zobrazení displeje tak, že neukazuje náhled snímku, ale jen stavový displej. Napravo vidíte hlavní menu fotoaparátu.


Snímky si můžete zobrazit celoplošně s poměrně málo informacemi. Dalším stiskem tlačítka DISP se můžete dostat k menšímu náhledu, ten je ale doplněn jasovým histogramem a všemi důležitými informacemi.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.